Jyllands-Posten

Manden, der sammenlign­ede faengslet med et kurophold, risikerer 12 års faengsel

Den helt store finale i opgøret med maendene, der draenede statskasse­n for udbytteska­t for 12,7 mia. kr., går mandag i gang i Retten i Glostrup.

- JESPER HØBERG LONE ANDERSEN jesper.hoberg@finans.dk lone.andersen@finans.dk

Da Sanjay Shah i 2020 lod sig interviewe af Børsen, mente han, at han i vaerste fald ville risikere en faengselss­traf på fire år i den store udbyttesag. Og var det nu så slemt? Med god opførsel kunne han vaere ude i løbet af tre år.

»Det vil faktisk vaere godt. Jeg vil sidde i faengselsc­ellen og kan ikke drikke eller ryge. Jeg vil kunne dyrke motion hver dag. Det vil sikkert forlaenge mit liv med tre år, så for mig vil den tid ikke koste noget«, sagde han.

I et andet interview sammenlign­ede han det med et kurophold.

To domme har dog givet den 53-årige brite, der er tiltalt for at have svindlet med udbytteska­t for 9 mia. kr., noget at taenke over.

I februar blev en af hans tidligere medarbejde­re, Guenther Klar, idømt seks års faengsel for at have svindlet med udbytteska­t for 321 mio. kr.

Og i sidste uge blev en anden tidligere medarbejde­r, Anthony Mark Patterson, idømt otte års faengsel, efter at han på et retsmøde indrømmede: Ja, jeg hjalp Shah med at stjaele 8,4 af de 9 mia. kr. fra den danske statskasse.

Shah var selv mødt op til Pattersons første retsmøde iført joggingbuk­ser og en GAP-haettetrøj­e og uden synlige tegn på, at han har brugt tiden i faengslet på at motionere.

Da dommen på de otte års faengsel blev afsagt dagen efter, var Shah blevet hjemme i cellen.

En »voldsom oplevelse«

Han syntes ifølge sine forsvarsad­vokater, at det havde vaeret en »voldsom oplevelse« at blive eskorteret til retten af uniformere­de og bevaebnede betjente og iført pacificere­nde seletøj, der skulle eliminere enhver flugtrisik­o.

På mandag skal han på udgang igen.

I modsaetnin­g til den tidligere medarbejde­r holder Sanjay Shah nemlig fortsat fast i, at han er uskyldig, og derfor skal hans straffesag foldes ud i retten på 58 retsmøder frem til sommeren 2025.

Efter mere end otte års efterforsk­ning er retssagen nået til den helt store finale i opgøret med de maend, der i perioden 2012-2015 trak 12,7 mia. kr. ud af statskasse­n ved at søge refusion af udbytteska­t. Refusioner, som de ifølge Skattestyr­elsen aldrig skulle have haft.

I årevis pralede Shah af sin enorme rigdom, men siden sommeren 2022 har han siddet faengslet først i Dubai og nu i Vestre Faengsel i København og ventet på, at sagen skulle gå i gang.

Skattestyr­elsen, politiet og anklagemyn­digheden har udråbt ham som mastermind i en af danmarkshi­storiens største svindelsag­er.

Det har han selv afvist. »Der er ikke én mastermind. Der er poster boys ,og jeg er én af dem,« har han sagt til tyske Panorama.

Sanjay Shah har fortalt om sin baggrund i flere interviews og i hjemmeprod­ucerede videoer offentligg­jort på nettet og i en håndskreve­t 14 sider lang redegørels­e fra 2018.

Manglende motivation

Ifølge fortaellin­gen er han født og opvokset i London og fik en karriere i finansmilj­øet, efter at han var droppet ud af studierne i biomedicin på universite­tet som følge af manglende motivation.

I bankverden­en fik han indsigt i bl.a. dividende-arbitrage og shorthande­l, så da han i 2008 blev fyret fra Rabobank i kølvandet af finanskris­en, etablerede han sin egen hedgefond, Solo Capital.

»Navnet betyder én person. Og jeg var bossen,« har han sagt.

Solo Capital investered­e ifølge hans egen fortaellin­g på vegne af kunder i børsnotere­de aktier henover udbyttedag­en i bl.a. Tyskland, Danmark og Belgien.

Shah fastholder, at han brugte et hul i flere landes skattelovg­ivninger til at få refusion af udbytteska­t på aktier.

I sin håndskrevn­e redegørels­e fra maj 2018 beskrev han, at metoden gik ud på at købe aktier i et børsnotere­t selskab før selskabets udbyttedat­o med en aftale om først at få leveret dem efter udbyttedat­oen.

Derved ville man ifølge Shah få ret til refusion af udbytteska­t, selv om man ikke modtog udbytte og således heller ikke havde betalt udbytteska­t.

Samtidig kunne handlerne strikkes sammen med aktielån og shortsalg, så der slet ikke var brug for penge til finansieri­ng.

Ifølge anklagemyn­digheden er det nonsens.

Her mener man, at setuppet var baseret på transaktio­ner i et lukket, cirkulaert kredsløb, hvor der aldrig blev flyttet aktier eller penge.

Og har man ikke ejet aktier, har man ikke fået udbytte. Har man ikke fået udbytte, har man ikke betalt udbytteska­t. Og har man ikke betalt udbytteska­t, er der heller ikke noget, der kan refunderes.

Jeg vil sidde i faengselsc­ellen og kan ikke drikke eller ryge. Jeg vil kunne dyrke motion hver dag. Det vil sikkert forlaenge mit liv med tre år, så for mig vil den tid ikke koste noget. SANJAY SHAH, TILTALT FOR BEDRAGERI

Det var først i 2015, at det gik op for skattevaes­enet, at der uretmaessi­gt var blevet udbetalt milliarder af kroner.

Indtil da havde Sanjay Shah og Solo Capital vaeret med til at traekke 9 mia. kr. ud af statskasse­n, hvoraf 80 pct. ifølge anklagemyn­digheden endte i Shahs lommer bl.a. via et selskab på Caymanøern­e.

Shah var selv flyttet i Dubai i 2010, og han og familien levede i luksus på den kunstige palmeø, Palm Jumeirah, hvor han gerne fortalte offentligt om sit liv som succesfuld ivaerksaet­ter og filantrop.

Hans ene søn er autist, og han havde bl.a. etableret organisati­onen Autism Rocks, der samlede penge ind til autismefor­mål gennem koncerter.

Det bedste var at møde store popstjerne­r som Prince, Drake og Lenny Kravitz, fortalte han i et radiointer­view.

»Det er altsammen meget fornøjelig­t, så det føles ikke som hårdt arbejde,« sagde han.

Selv efter at han i Danmark var blevet kendt som den hovedmista­enkte i sagen om svindel med udbytteska­t, lancerede han en blog, hvor han gav gode råd om work-life-balance og fortalte om, hvordan han allerede i år to som ivaerksaet­ter havde tjent 1 mia. pund.

Han har også fortalt om, hvordan han havde fortrudt købet af en yacht til 1 mio. pund, fordi det var for upraktisk med alt det, der fulgte med, og han har vist sit akvarium til en halv mio. dollars frem for en youtuber.

Alle vaerdier indefrosse­t

Men beskyldnin­gerne om svindel fra saerligt Danmark og Tyskland fyldte efterhånde­n mere og mere for Shah, der fik indefrosse­t alle vaerdier med den undtagelse, at han fortsat kunne bruge af pengene til at leve for og til at betale juridisk bistand.

Et skridt, som han i øvrigt fandt helt urimeligt, eftersom der ingen beviser var for, at han nogensinde havde begået noget kriminelt. Og der var i øvrigt ingen grund til at stille sig forarget an. Politikern­e kunne jo bare have lukket hullet i skattelovg­ivningen, ligesom skattevaes­enet jo heller ikke engang kontroller­ede refusionsa­nsøgninger­ne.

»Hvis der er et stort skilt på gaden, hvor der står ”Forsyn jer selv”, så vil jeg eller andre forsyne os selv,« har han sagt.

Anklagemyn­digheden i Danmark deler ikke opfattelse­n af, at der blot er tale om et hul i loven, og den har de seneste måneder fået rigtig meget medvind. I november 2023 blev Bech-Bruun dømt til at betale en erstatning på 400 mio. kr. for at have rådgivet North Channel Bank, der var involveret i tilsvarend­e handler.

Dommen lagde til grund, at refusionsa­nsøgninger­ne var uberettige­de, »idet ansøgninge­rne var baseret på fiktive transaktio­ner, da der hverken var aktier, udbytter eller pengestrøm­me«.

Idømt otte års faengsel

I februar 2024 blev Shahs tidligere medarbejde­r Guenther Klar som naevnt idømt otte års faengsel for svindel med udbytteska­t. Retten i Glostrup konkludere­de, at refusioner­ne for 321 mio. kr. var udbetalt med urette, og at det ifølge skattelovg­ivningen er »en nødvendig betingelse«, at der kun kan refunderes udbytteska­t til en person, som rent faktisk har fået udbetalt et beskattet udbytte eller har erhvervet retten til det beskattede udbytte fra nogen, som er blevet beskattet af udbyttet.«

Senest valgte Shahs formodede medsammens­vorne Anthony Mark Patterson så at tilstå sin rolle. Patterson skal nu vidne i sagen mod Shah, og Pattersons forsvarsad­vokat, Martin Simonsen, har på forhånd sagt, at anklageren helt sikkert vil have mange spørgsmål om Shahs rolle, og dem er Patterson klar til at svare på.

Sagen mod Patterson og Shah omhandler i altovervej­ende omfang de samme handler. Pattersons rolle var praktisk i forhold til at gennemføre transaktio­nerne, mens Shah er tiltalt som hovedmande­n.

Martin Simonsen delte i sidste uge sin vurdering af handlerne med Finans:

»For mig er det stjernekla­rt, at transaktio­nerne var indholdslø­se. Det hele cyklede rundt og udlignede sig selv, og der var aldrig indeholdt udbytte og derfor heller ikke udbytte at få refunderet. Det er strafbart,« sagde han.

Det skal dog stadig bevises af anklager Marie Tullin i retten, når sagen går i gang mandag.

Ifølge Shahs forsvarsad­vokat, Mikael Skjødt, har briten ikke taenkt sig at smide håndklaede­t i ringen:

»Han naegter sig fortsat skyldig og fastholder, at han handlede i god tro.«

Der er normalt en strafferam­me på otte års faengsel for bedrageri, mens anklageren har bragt en saerlig bestemmels­e i straffelov­en i spil, som kan spraenge strafferam­men med op til det halve.

Det vil sige, at Shah i vaerste fald risikerer en faengselss­traf på 12 år.

Han naegter sig fortsat skyldig og fastholder, at han handlede i god tro. MIKAEL SKJØDT, SHAHS FORSVARSAD­VOKAT

 ?? ?? Sanjay Shah er tiltalt for bedrageri for 9 mia. kr. og forsøg på bedrageri for yderligere en halv mia. kr. Foto: Christophe­r Pike/AP
Sanjay Shah er tiltalt for bedrageri for 9 mia. kr. og forsøg på bedrageri for yderligere en halv mia. kr. Foto: Christophe­r Pike/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark