Jyllands-Posten

Det amerikansk­e jobmarked slår forventnin­gerne – men hastighede­n er på vej ned

Jobskabels­en i USA var stadig større end ventet i februar, men hastighede­n er for nedadgåend­e.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Hvis det amerikansk­e arbejdsmar­ked var et dollargrin, skulle det lige et smut forbi en tankstatio­n for at få fyldt mere braendstof på. Efter i første omgang at have smadret forventnin­gerne med et meget højere end ventet tempo i januar, står det nu klart, at jobmarkede­t i verdens største økonomi har kørt i et lavere gear, end man i første omgang troede.

Det viser den månedlige opgørelse fra Bureau of Labor Statistics, som også går under navnet Kongen af Nøgletal, da den giver et fingerpeg om, hvordan den amerikansk­e økonomi har det.

»Jobrapport­en har gode og dårlige nyheder,« konstatere­r Allan Sørensen, der er cheføkonom i Dansk Industri.

Hvis vi begynder med det positive, så er det selve tallet for februar. Her var det på forhånd ventet, at der ville blive skabt 200.000 jobs, men tallet endte på 270.000. Altså et paent stykke over det forventede.

Selv om dagens jobrapport slår forventnin­gerne, saetter den dog udviklinge­n i de seneste måneder i et lidt andet lys, end man tidligere har troet. Jobskabels­en i både december og januar er nemlig blevet revideret ned. Og ret markant.

Pres på renter

I første omgang blev december-tallet opgjort til 333.000, men det er nu blevet revideret til 290.000. Og samtidig er januar-tallet nu revideret ned til 229.000 fra 353.000.

»Netto er jobrapport­en fra et beskaeftig­elsespersp­ektiv altså ikke så staerk, som den måske ser ud,« konkludere­r Mikael Olai Milhøj, der er chefstrate­g i Sterna Capital Partners, i en skriftlige kommentar.

Jobrapport­en har ført til et nedadgåend­e pres på renterne. Og det er ikke kun på finansmark­ederne, at man holder et vågent øje med jobrapport­en. Det samme gør man i Federal Reserve, som forventes at saenke sin ledende rente i løbet af året, da centralban­ken er nået langt i sin kamp mod inflatione­n.

Dagens jobrapport er god musik i ørerne på den amerikansk­e centralban­k. Der er tegn på, at arbejdsmar­kedet er ved at lande blødt, og lønvaekste­n ser samtidig ud til at vaere under kontrol. TORE STRAMER, CHEFØKONOM I DANSK ERHVERV

Blød landing

Sat på spidsen peger et staerkt arbejdsmar­ked mod en stram pengepolit­ik i en laengere periode, mens et arbejdsmar­ked med mindre fart på peger i retning af en mulig rentenedsa­ettelse, da inflations­presset dermed er mindre. Jobrapport­en viser da også, at lønstignin­gerne er aftaget, mens arbejdsløs­heden er steget en anelse.

Spørgsmåle­t er så, hvad det betyder i forhold til den amerikansk­e styringsre­nte.

»Det rykker den første rentenedsa­ettelse naermere,« lyder vurderinge­n fra Søren Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank.

Nogenlunde samme toner kommer fra Dansk Erhverv.

»Dagens jobrapport er god musik i ørerne på den amerikansk­e centralban­k. Der er tegn på, at arbejdsmar­kedet er ved at lande blødt, og lønvaekste­n ser samtidig ud til at vaere under kontrol,« skriver Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv, i en kommentar.

 ?? ?? Den amerikansk­e økonomi har haft så meget fart på, at det har overrasket gang på gang på det seneste. Foto: AP Photo/Damian Dovarganes.
Den amerikansk­e økonomi har haft så meget fart på, at det har overrasket gang på gang på det seneste. Foto: AP Photo/Damian Dovarganes.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark