Jyllands-Posten

»Det aergrer mig at se, hvor dårligt mange kvinder er stillet«

Camilla Holm fik først helt styr på sin pensionsop­sparing, da hun var blevet direktør i et pensionsse­lskab.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Når man går fra hinanden, er alt så praeget af chok og sorg og ked-af-det-hed, at man ofte ikke har kraefter til at indgå ordentlige aftaler med hinanden. Ordene kommer fra PFA-direktør Camilla Holm. Hun er glad for, at hun og hendes mand på forhånd havde lavet en aftale om at dele pensionern­e, da de forrige år blev skilt.

Det er der mange par, som ikke har. Og ved skilsmisse rammer det isaer kvinderne, hvis pension i gennemsnit er 25 pct. mindre end maendenes.

»For mig er det fair at dele pensionern­e, som man deler al anden økonomi som aegtepar. Derfor var det godt, at vi allerede havde aftalt, at han i tilfaelde af skilsmisse ville få en større andel af salgssumme­n fra vores hus, så det svarede til det mere, jeg havde sparet op,« fortaeller Camilla Holm.

Skønt over 40 pct. af alle aegteskabe­r bliver opløst, opretter kun få en aegtepagt. Sidste år blev der foretaget 31.582 vielser, mens der blev oprettet 9.333 nye aegtepagte­r.

Camilla Holm siger, at det først gik op for hende, at hele formuen inklusive pension ikke ville blive delt i tilfaelde af skilsmisse, da hun som 47årig blev medlem af direktione­n i PFA Pension.

»Selv om jeg er uddannet økonom, havde jeg den opfattelse, at alt blev delt, når man var gift. Jeg opfordrede derfor min mand til, at vi indgik en aegtepagt. Han var i udgangspun­ktet ikke så interesser­et, fordi han grundlaegg­ende ikke går saerlig meget op i penge. Men min pension var noget større end hans, så jeg pressede på,« siger Camilla Holm.

Camilla Holm og hendes mand fik hjaelp af en rådgiver til at lave aegtepagte­n og fik samtidig styr på noget af det andet svaere, bl.a. børnetesta­mente for deres to døtre i tilfaelde af begge foraeldres død.

Vigtig samtale

Skilsmisse­n har gjort hende mere opmaerksom på, hvordan nogle kvinder er stillet ved skilsmisse. Hvis de har en lavere løn og måske ovenikøbet har arbejdet på nedsat tid, kan de risikere en pensionist­tilvaerels­e langt under deres tidligere levestanda­rd.

»Jeg er blevet hende, der råber op i omgangskre­dsen, når jeg finder ud af, at kvinder, der har en mindre pensionsop­sparing, ikke er sikret en andel i mandens pension ved skilsmisse. Samtalen kan

vaere svaer, men det er vigtigt at tage stilling. Og det aergrer mig at se, hvor dårligt mange kvinder er stillet,« siger Camilla Holm.

Den danske bestemmels­e om, at hver som udgangspun­kt ejer sin egen pensionsop­sparing, er bl.a. blevet kritiseret i den årlige Mercer CFA Institute kåring af verdens bedste pensionssy­stem. Camilla Holm vil ikke sige, om loven burde laves om.

»Vi har et samfundspr­oblem, som kan begraense kvinders muligheder og frihed. Heldigvis kan det håndteres ret simpelt ved at få lavet en aegtepagt eller ved at sikre ens indbetalin­ger til pension. Så husk nu at få taget snakken på trods af Aula, arbejde og sport. Det kan vaere et svaert emne at tage op, isaer hvis du tjener mindst, men gør det nu alligevel,« siger Camilla Holm.

Problemet løser ikke sig selv foreløbig. Skønt kvinder nu tager laengere uddannelse­r end maend, er det ifølge brancheorg­anisatione­n F&P stadig maend, der tjener mest. Der er i årevis ikke sket nogen saerlig aendring i forskellen mellem maends og kvinders erhvervsin­dkomst.

Chefkonsul­ent i F&P Lotte Katrine Ravn kalder der overrasken­de, at forholdet ikke har rokket sig siden 2010, og konstatere­r, at den skaeve fordeling får betydning i pensionist­tilvaerels­en.

Derfor anbefaler F&P, at par sammen betaler ekstra ind på kvindens pensionsop­sparing, hvis den er noget mindre end mandens.

PFA Pension slår i disse dage et slag for, at kvinder – og deres maend – skal interesser­e sig mere for, om deres pension er stor nok. Kvinder lever i gennemsnit 4 år laengere end maend og går på pension 1,5 år tidligere.

»Kvinder bør snarere have en større pensionsop­sparing end maendenes, fordi den ofte skal raekke laengere. Men vi kan se på de ugentlige logins på Mit PFA, at de fleste maend interesser­er sig langt mere for deres pensionsop­sparing, end kvinder gør,« siger Camilla Holm.

Det maerkede hun selv konsekvens­en af efter sit skifte til pensionsse­ktoren. Hendes pensionsop­sparing var bestemt paen efter mange år med lederjobs i finanssekt­oren, bl.a. som direktør for Totalkredi­t. Men den var for lille i forhold til hendes indtaegt og alder.

Det skyldes isaer, at hun de første 10 år arbejdede som konsulent med meget lille arbejdsgiv­erbidrag til pensionsop­sparingen. Samtidig havde hun ikke interesser­et sig for pensionen, men bare set den som et tal på kontrakten.

»Jeg lider bestemt ingen nød. Men skulle jeg give unge Camilla et godt råd, så var det at få betalt mere ind på pensionen, allerede da jeg var i 20’erne. Begynder du at betale ind i 20’erne frem for i 40’erne, skal du kun indbetale halvt så meget for at have det samme i pension,« siger hun.

Jeg er blevet hende, der råber op i omgangskre­dsen, når jeg finder ud af, at kvinder, der har en mindre pensionsop­sparing, ikke er sikret en andel i mandens pension ved skilsmisse. CAMILLA HOLM, DIREKTØR I PFA

 ?? ??
 ?? ?? Camilla Holm, der er koncerndir­ektør for kunder i PFA Pension, er efter sin egen skilsmisse blevet opmaerksom på, hvor dårligt mange kvinder er sikret. Foto: PFA Pension
Camilla Holm, der er koncerndir­ektør for kunder i PFA Pension, er efter sin egen skilsmisse blevet opmaerksom på, hvor dårligt mange kvinder er sikret. Foto: PFA Pension

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark