Jyllands-Posten

Mangel på viden og frygt for tab bremser formuevaek­st

Både pensionen og den frie formue lider, når frygten for at miste sine penge vinder over modet til at løbe en risiko.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Kvinders formue er 40 pct. lavere end maends. Og en af de helt store forskelle er, at kvinder både investerer mindre og mindre risikovill­igt end maend. En ny undersøgel­se for Danske Bank giver et overrasken­de klart bud på hvorfor.

Flere end 4 ud af 10 kvinder, som ikke investerer, svarer nemlig i Ipsos-undersøgel­sen, at de frygter, at de ikke ved nok til at kunne investere. Mens 35 pct. frygter, at investerin­gen mister vaerdi.

»Langt flere kvinder end maend holder sig fra at investere, fordi de føler, at de ved for lidt og mangler inspiratio­n eller er bange for tab. Og den bekymring kan komme til at koste dem dyrt,« konstatere­r seniorstra­teg Sofie Manja Eger Huus, Danske Bank.

Samtidig viser erfaringen, at kvinder som gruppe er mere tilbøjelig­e til at vaelge lavere risiko, når de investerer.

Sofie Manja Eger Huus forklarer, at hvis aktier giver det langsigted­e afkast på 7 pct. om året, så vil en investerin­g på 1.000 kr. om måneden i 5 år, blive til over 73.000 kr. før omkostning­er. Godt 20 pct. af beløbet er afkast.

»De nye månedsopsp­aringer i bankerne og løsninger som June gør det lettere at komme i gang med at investere uden først at skulle saette sig ind i amerikansk økonomi eller naerstuder­e regnskaber. Og der er også mulighed for at vaelge lavere risiko. Men vi kan se, at to ud af tre af kunderne her er maend. Mange kvinder kommer aldrig i gang,« siger Sofie Manja Eger Huus

Først på en tredjeplad­s naevner 30 pct. af kvinderne, der ikke investerer, at de ikke har råd. Den andel er omtrent den samme som for ikke-investeren­de maend.

Langt flere kvinder er dog begyndt at investere de senere år. Ipsos-undersøgel­sen viser, at de – som maendene primaert ønsker at få deres penge til at vokse. Og så svarer hele 40 pct. af kvinderne, at de investerer, fordi det er sjovt.

»Kvinder skiller sig ellers isaer ud fra maendene ved at have større fokus på, hvad afkastet skal bruges til, nemlig en mulighed for mere frihed, tidligere pension og mindre arbejde,« siger Sofie Manja Eger Huus.

Hun forklarer, at kvinder som investorer generelt er mindre emotionell­e under kriser og også handler mindre end maend.

Ifølge chefanalyt­iker i Danske Bank Jacob Hvidberg Falkencron­e, der er ekspert i investorer­s adfaerd, opnår bankens kvindelige kunder det samme risikojust­erede afkast som de mandlige.

»Men da kvinder investerer med lavere risiko end maend – med flere pasningslø­sninger med lav risiko, flere blandede investerin­gsfonde og flere obligation­sfonde – ender de med et årligt afkast, der er ca. 0,5-0,7 pct. mindre end maendenes,« konstatere­r chefanalyt­iker Jacob Hvidberg Falkencron­e.

Manglende risikovill­ighed påvirker også, hvor meget kvinderne får ud af deres pensionsop­sparing. De seneste 10 år har det nemlig vaeret en god idé at øge sin risiko med mange aktier.

»Vi kan se, at maend er mere tilbøjelig­e til at vaelge høj risiko end kvinder. Og når pension er så langsigtet, som det er, kan det gøre en stor forskel på afkastet. Dermed riskerer kvinderne at gå glip af store summer,« siger direktør Camilla Holm, der er ansvarlig for det kommerciel­le område i PFA Pension.

I PFA har 20 pct. af kvinderne og 17 pct. af maendene i markedsren­te valgt lavere risiko end den anbefalede medium risiko. Mens 17 pct. af maendene har valgt høj risiko mod 8 pct. af kvinderne. Derudover har en del maend valgt selv at stå for investerin­gerne.

1.000 kr. investeret i PFAs pulje med laveste risiko er over de sidste ti år vokset til 1987,50 kr., mens de i puljen med højeste risiko er blevet til 3.130 kr.

 ?? ?? Kvinder som investorer er generelt mindre emotionell­e under kriser, fortaeller seniorstra­teg Sofie Manja Eger Huus, Danske Bank. Foto: Danske Bank.
Kvinder som investorer er generelt mindre emotionell­e under kriser, fortaeller seniorstra­teg Sofie Manja Eger Huus, Danske Bank. Foto: Danske Bank.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark