Jyllands-Posten

Rockwool-aktien er for tiden en god konjunktur­indikator

Virksomhed­erne har igen sat gang i byggeri og renovering­er. For Rockwools 2024 er det afgørende, om boligbygge­riet også kommer med. Her er det isaer renten, der gør forskellen. Dog kan også topchef Jens Birgersson­s fratraedel­se til efteråret blive kurspåv

- STEN THORUP KRISTENSEN Cand.polit. og journalist

For Rockwool kunne 2023 have vaeret et superår, hvor ordrerne fra kunder, der skulle give deres bidrag til den grønne omstilling, strømmede ind. Rentestign­inger og højere materialep­riser betød imidlertid en nedgang i byggeriet, som også gav sig udslag i negativ vaekst i Rockwool, og 2024 ser ud til at blive endnu dårligere.

Selskabets forventnin­ger lyder på ”i grove traek” uaendret omsaetning, hvilket korrigeret for inflation er en mindre tilbagegan­g, og også driftsmarg­inalen falder, da det isaer er på de mere foraedlede produkter, at salget går traegt.

Da årsregnska­bet for 2023 blev fremlagt for godt en måned siden, lagde CEO Jens Birgersson imidlertid ikke skjul på, at forventnin­gerne skal tages med et gran salt. Han forklarede, at man så, at virksomhed­er har sat gang i byggearbej­der igen – de kan eller vil ikke laengere vente på lavere omkostning­er. Derimod fortsaette­r mismodet inden for boligbygge­ri. »Vi kan ikke praecis forudsige, hvilken effekt der vil vinde, så vi laegger vores forecast i midten, og så følger vi, hvordan det går,« sagde Jens Birgersson på en telekonfer­ence for aktieanaly­tikere.

Bunden kan vaere nået

Det er altså isaer konjunktur­erne, der på kort sigt vil påvirke kursen på Rockwoolak­tien – mere specifikt, hvordan konjunktur­erne påvirker byggeriet.

Naturligvi­s kan der komme et ny chok, der får virksomhed­erne til at bremse op igen. Men som udgangspun­kt må man regne med, at når virksomhed­erne nu åbenbart har affundet sig med rentenivea­u og materialep­riser, vil de fortsaette nybyggeri og renovering­er.

Det åbne spørgsmål er derfor, om boligbygge­riet alligevel vil komme op i gear igen. Dette vurderer Martin Kyed, cheføkonom i prognosece­nteret under Byggefakta, er det mest sandsynlig­e scenarie. Byggefakta følger isaer de nordiske markeder, men Martin Kyed holder også øje med, hvordan det gå i resten af Europa, som står for langt den største del af Rockwools omsaetning.

Mest ligefremt er det at forholde sig til de boliger, borgerne selv bygger. Her har rentestign­ingen medført en brat opbremsnin­g, ikke bare i Danmark, men også i andre europaeisk­e lande.

»Men vi forventer, at bunden er ved at vaere nået, så vi ser en genopretni­ng her i 2024. Sagen er, at der er et langsigtet boligbehov, som ligger langt over den igangsaetn­ing, der er for øjeblikket. Det er ikke en varig løsning, at der er et boligbygge­ri på det nuvaerende niveau. Hvis det fortsaette­r, vil det spille over på boligprise­rne. De vil stige, og så vil det igen kunne betale sig at bygge en bolig,« siger Martin Kyed.

Lang tidshoriso­nt

»Det ser lidt anderledes ud i det profession­elle boligbygge­ri,« fortsaette­r han. Her er det kun indirekte, at boligbehov­et saetter dagsordene­n – det afgørende for den enkelte investor er ikke, om der mangler boliger, men om man kan få et overskud på sin investerin­g. Det afhaenger af mange ting, der kan variere fra land til land, f.eks. regulering af husleje eller støtte til nybyggeri.

»Vi kan se, at det er en trend, at mange etagebolig­er bliver opført som lejebolige­r. Som investor har man virkelig det lange sigte for øje. Det handler om at kigger på en måske 30-, 40- eller 50-årig horisont. Men lige nu er investorer­ne pressede af, at både omkostning­erne til materialer og finansieri­ng er steget. De omkostning­er skal ned, før businessca­sen bliver positiv. Jeg tror ikke, at nogen forventer, at materialep­riserne direkte kommer til at falde. Så det afgørende bliver renten. I virkelighe­den kan man godt komme til at opleve lidt af en ketchup-effekt, hvis renten falder, men indtil videre lader det vente på sig,« siger Martin Kyed.

Han fornemmer, at konsensus blandt førende økonomer efterhånde­n er, at renten ikke skal ned på samme lave niveau, som den var på, før inflatione­n begyndte at vokse i slutningen af 2021. Men det mest sandsynlig­e er trods alt, at renten vil falde tilbage, og i givet fald kan det altså give flere kunder til Rockwool.

»En lille smule«

Noget andet, som senere på året kan påvirke aktiekurse­n i Rockwool, er, at Jens Birgersson den 1. september fratraeder CEO-posten for at blive afløst af Jes Munk Hansen, nuvaerende CEO i våbenprodu­centen Terma.

For Munk Hansen er det et brancheski­fte, der må have sin egen ironi, al den stund at Rockwool er blevet kritiseret for ikke at traekke sig ud af Rusland som følge af dette lands krig mod Ukraine. Det er også et emne, som er en elefant i rummet, når Rockwool praesenter­er tal og planer for investorer­ne.

Men netop derfor kan det vaere gavnligt, at en person, som ikke var involveret i beslutning­en om, hvad Rockwool skulle gøre efter krigsudbru­ddet, saetter sig for bordenden. Birgersson har gennem sine ni år i Rockwool leveret solid fremgang, men han er ikke verdensmes­ter i kommunikat­ion.

F.eks. bruger han under investorko­nferencer ofte ordene »a little bit« – en lille smule. Men når han så under telekonfer­encen efter årsregnska­bet talte om, at den kinesiske økonomi er »a little bit« i problemer, bliver man usikker på, hvad han egentlig mente alle de andre gange, hvor han brugte ordene. Kina er i store problemer.

 ?? ?? Rockwools topchef, Jens Birgersson, er indstillet på, at selskabet i 2024 vil opleve en lille nedgang i forhold til 2023.
Foto: Stine Bidstrup
Rockwools topchef, Jens Birgersson, er indstillet på, at selskabet i 2024 vil opleve en lille nedgang i forhold til 2023. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark