Jyllands-Posten

Hvor godt går det? For 6.000 boligejere går det ikke så godt

Balancen mellem udbud og salg er tippet på boligmarke­det. Over halvdelen af boligsaelg­erne har måttet saette prisen ned.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

på rødt, og det har de gjort laenge. Beskrivels­en af boligmarke­det og dets fremtid har udviklet sig til ren meningsrou­lette.

Kort fortalt har boligmarke­det det godt, og efter et helt forståelig­t dyk for ejerlejlig­hederne først på året, vil de og andre boligforme­r stige i pris i løbet af i år, senest naeste år. Sådan er konsensus i Excel-kredse.

Og så kommer spillet på rouletten. Det hele afhaenger af, at økonomien ikke går tilbage eller kollapser. Det er altså en sund samfundsøk­onomi, der er forudsaetn­ingen. Den lader vi stå et øjeblik.

Økonomerne saetter alt Argumentet svarer til,

at fodboldlan­dsholdet vinder verdensmes­terskabern­e i fodbold, hvis ingen danske spillere bliver skadet de naeste mange år, og en stor del af spillerne på de andre landshold får langvarige skader.

Ingen aner, hvordan økonomien vil udvikle sig i en verden med krig, Trumptruss­el og rentekarru­sel, og jeg ser klare lighedsteg­n med argumentat­ionen op til finanskris­en. En krise af den karakter ligger ikke lige for. Det skyldes, at vi danskere har over 1.000 mia. kr. stående i bankerne.

Efter en laengere periode med stigende renter og højere forbrugs- og energipris­er er der god anledning til at tjekke kropstempe­raturen på boligmarke­det. Den ligger omkring 37, er den Excelskabt­e konsensus. Men for ca. 6.000 boligejere har temperatur­en rundet 38 grader.

deres bolig til salg i over et år, og de er derfor bundet økonomisk til samme plet. Rustplette­rne pibler så småt frem på det ellers teflonbela­gte sommerhusm­arked. Over 13 pct. af sommerhuse­ne har haft et til salg-skilt stående i 12 lange måneder eller endnu laengere.

Noget har mange boligejere gjort for at komme ud af dødvandet. Ifølge Boligsiden.dk 27.000 har saelgere af boliger måttet saette prisen ned, og de har ikke fundet en køber endnu. Det er mere end halvdelen af det samlede udbud. Den rabat, de må give, bliver højere og højere.

Så mange har haft

Eksempelvi­s slap en sommerhuss­aelger med at give en rabat på 136 kr. per kvm i maj 2021. I dag er rabatten naesten ni gange så høj – lidt over 1.100 kr.

En anden og helt afgørende detalje er renten. Den 30årige har vaeret oppe i 5, nu er den 4 pct. Dette fald er bestemt ikke ubetydelig­t, og det kunne se ud, som om det har haft en gunstig effekt på markedet. Men det er ikke nogen konstant. Hos Nordea forventer man, at den ”naturlige” rente vil ligge på 5 pct. de kommende mange år.

Det siger sig selv,

at renten er afgørende for boligmarke­det, og det er vaerd at huske på, at den er udgangspun­ktet for, hvor meget man kan blive godkendt til at købe for. Rentebevae­gelser virker med et- til toårig forsinkels­e, så den fulde effekt af rentestign­ingerne er ikke slået igennem endnu – ikke engang i de dyreste områder i og omkring København.

Helt aktuelle tal viser, at balancen mellem udbud og salg er tippet. Udbuddet er noget større end salget. Der er tale om ugetal, som skal tages med forbehold, men udviklinge­n er faktisk markant. Til salg-skiltene fylder efterhånde­n mere end ukrudtet foran liguster- og bøgehaekke­ne – og som noget nyt er det i de større byer.

det tåbelige udtryk ”Udkantsdan­mark”, der daekker over områder mange kilometer fra lattecafée­rne, Hugo Boss-butikkerne og veganerspi­sestederne.

I de seneste udbudstal stikker de slet ikke ud. Det gør til gengaeld store provinsbye­r, der med tidsånden i nakken burde vaere attraktive at bo i. I Aarhus er udbuddet således steget med 32 pct. på blot et år. Horsens og Odder er topscorere med en udbudsstig­ning på 40 pct. i samme periode.

Det er da en slat, som vi siger i Jylland.

Vi kender allesammen

Nej – men der er grund til bekymring. De større byer er traekheste, og hvis de ikke kan traekke, mister hele boligmarke­det farten. Det er måske det, der allerede er ved at ske.

Når udbuddet stiger mere end salget, er priserne nødt til at falde, ellers kan saelgere og købere ikke enes om en købsaftale. De seneste tal viser, at det ikke kun er København, der kan blive ramt – her falder udbuddet i øvrigt – men i høj grad resten af landet.

Mange vil opleve, at de

Er der grund til panik?

lønforhøje­lser, de har fået i forbindels­e med overenskom­sterne, aedes op af højere boligrente­r. Og så er de lige vidt, når de står foran køledisken i supermarke­det eller overvejer, om der skal økologiske varer i kurven eller konvention­elle.

have lyst til, så lønforhøje­lserne er ikke nogen som helst garanti, for at boligmarke­det blomstrer op. Priserne skal ned.

Om der kommer en recession, eller den er ”aflyst”, som stort set alle økonomer beskriver det, ved ingen. Og det var ingen. Den globale udvikling kan ikke laegges ind i et Excel-ark og give et endeligt facit. Det er logik for almindelig­e mennesker i hvert fald. Og ville boligmarke­det egentlig ikke have godt af en recession?

Det vil de faerreste

Mange vil opleve, at de lønforhøje­lser, de har fået i forbindels­e med overenskom­sterne, aedes op af højere boligrente­r.

jo. For en økonomisk nedtur vil presse renterne nedad, og det kan i den grad booste markedet. Men lad os håbe, at det ikke sker. En recession giver også større arbejdsløs­hed og flere konkurser. Om vi får en, ved ingen. Som altid skal vi ikke købe bolig på baggrund af forventnin­ger om rente- eller økonomisk udvikling.

En bolig skal købes, når den er nødvendig, og når man har råd. Svaerere er det ikke.

Sat på spidsen:

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark