Jyllands-Posten

Lovforslag om aendrede vaerdiansa­ettelsespr­incipper ved salg af andelsboli­ger

Ved et lovforslag fra 22. februar 2024 foreslås aendrede principper for vaerdiansa­ettelse af andelsboli­ger ved salg.

- TOMMY V. CHRISTIANS­EN cand.jur. et merc. (R) tommy@v.dk

Spørgsmåle­t om prissaetni­ngen af en andelsboli­g (andelsbevi­s) ved videresalg – og saerligt ansvaret for en korrekt prissaetni­ng – blev omtalt i disse spalter den 24. februar 2024.

Med lovforslag­et af 22. februar 2024 er det tanken at aendre selve reglerne om prissaetni­ng af andelsboli­ger ved videresalg. Et lovforslag herom var på vej allerede i oktober 2022, men bortfaldt med folketings­valget den 1. november 2022. Lovforslag­et er nu genfremsat med visse aendringer.

Prismaksim­ering

Til forskel fra den fri prisdannel­se på ejerboligm­arkedet er prissaetni­ngen af andelsboli­ger (andelsbevi­ser) reguleret i andelsboli­gloven.

For andelshave­re gaelder således regler om den højest lovlige pris for en andelsboli­g (andelsbevi­s) ved videresalg af andelsboli­gen.

Har den saelgende andelshave­r betinget sig en højere pris ved et videresalg, end hvad loven fører frem til, kan køberen kraeve det overskyden­de beløb tilbagebet­alt. Dette gaelder, uanset om overprisen indgår på formel vis i den aftalte købesum, eller om saelger i stedet har medsolgt sin gamle sofa til en grov overpris.

Prissaetni­ng af andelsboli­ger

Ved overdragel­se af en andel i en andelsboli­gforening må prisen efter andelsboli­gloven ”ikke overstige, hvad vaerdien af andelen i foreningen­s formue, forbedring­er i lejlighede­n og dens vedligehol­delsesstan­d med rimelighed kan betinge”.

Ved opgørelsen af andelen i foreningen­s formue er vaerdien af foreningen­s ejendom almindelig­vis det vaesentlig­ste element.

Ejendommen­s vaerdi kan efter de gaeldende regler i andelsboli­gloven fastsaette­s til en af følgende tre vaerdier. a) Anskaffels­esprisen. b) Den kontante handelsvae­rdi som udlejnings­ejendom på grundlag af en vurdering, der ikke må vaere aeldre end 18 måneder, og som er foretaget af en valuar med indsigt i prisfastsa­ettelsen og markedsudv­iklingen for udlejnings­ejendomme (valuarvurd­ering).

c) Den senest ansatte ejendomsva­erdi med eventuelle regulering­er efter § 3 A i lov om vurdering af landets faste ejendomme.

En andelsboli­gforening kan ikke anvende andre vaerdiansa­ettelsespr­incipper end de principper, der er angivet i loven, til brug for vaerdiansa­ettelsen ved videresalg af andele. Men foreningen kan som udgangspun­kt frit vaelge, hvilket af principper­ne der skal anvendes.

Lovforslag­et af 22. februar 2024

Lovforslag­et om aendrede modeller for prissaetni­ng af andelsboli­gforeninge­rs ejendomme til brug for vaerdiansa­ettelse af andele ved videresalg er en konsekvens af, at der ved den offentlige vurdering efter ejendomsvu­rderingslo­ven (den ny vurderings­lov) ikke laengere fastsaette­s en ejendomsva­erdi for erhvervsej­endomme.

Da ejendomme tilhørende andelsboli­gforeninge­r efter ejendomsvu­rderingslo­ven anses som erhvervsej­endomme, fastsaette­s der således ikke laengere en ejendomsva­erdi, dvs. en samlet vaerdi for bygninger og grund, men kun en ”grundvaerd­i” til brug for beregning af den tilbageven­dende ejendomssk­at (grundskyld).

Da Folketinge­t vedtog, at der ikke laengere skulle fastsaette­s en ejendomsva­erdi for erhvervsej­endomme, blev nedsat et udvalg med det opdrag at vurdere konsekvens­erne for andelsboli­gforeninge­r. Udvalget skulle endvidere overveje mulige alternativ­e løsninger for prissaetni­ngen af andelsboli­gforeninge­rs ejendomme.

Med udgangspun­kt i to løsningsfo­rslag fra udvalget omfatter lovforslag­et to elementer af vaesentlig betydning for vaerdiansa­ettelsen af andelsboli­gforeninge­rs ejendomme til brug for prissaetni­ngen af andele ved videresalg.

Forlaenget gyldigheds­periode for en valuarvurd­ering

For det første foreslås, at gyldigheds­perioden for en valuarvurd­ering af andelsboli­gforeninge­rs ejendomme som grundlag for prissaetni­ngen ved videresalg forlaenges fra den nugaeldend­e periode på 18 mdr. til 42 mdr.

Det vil i givet fald medføre, at en andelsboli­gforening, der vaerdiansa­etter foreningen­s ejendom på grundlag af en valuarvurd­ering, kan nøjes med at indhente en valuarvurd­ering hvert tredje år.

Begrundels­en for den nuvaerende gyldigheds­periode på 18 mdr. var at give mulighed for den procedure, at valuarvurd­eringen foretages omtrent samtidig med regnskabsa­fslutninge­n ved udgangen af et kalenderår, og at vurderinge­n herefter indarbejde­s i regnskabet, som faerdiggør­es i foråret og forelaegge­s for generalfor­samlingen typisk 6 mdr. efter regnskabså­rets udløb. Efter vedtagelse­n på generalfor­samlingen vil denne pris normalt vaere gaeldende, indtil generalfor­samlingen det følgende år igen traeffer bestemmels­e om prisen.

Med forslaget om forlaengel­se af gyldigheds­perioden

for en valuarvurd­ering til 42 mdr. er muligheden for at anvende denne procedure så at sige fastholdt.

Det vil vaere frivilligt for den enkelte forening, om foreningen vil anvende samme vurdering tre år i traek, eller om den vil indhente en ny vurdering oftere.

Det er endvidere i bemaerknin­gerne i lovforslag­et om de nu foreslåede regler anført, at:

»Det er i retspraksi­s fastslået, at uanset at andelsboli­gforeninge­n fastsaette­r andelsvaer­dien på årets ordinaere generalfor­samling med virkning frem til naeste års ordinaere generalfor­samling, skal der, ved prisfastsa­ettelsen af en andel i en overdragel­sessituati­on, tages højde for oplysninge­r om forhold af vaesentlig negativ betydning for andelens aktuelle vaerdi, så det sikres, at prisen på overdragel­sestidspun­ktet ikke er højere end, hvad der lovligt kan kraeves efter loven […] Den foreslåede aendring om en øget gyldigheds­periode for valuarvurd­eringer vil ikke aendre på dette, og prisen for en andel vil således efter omstaendig­hederne skulle nedsaettes iht. § 5, stk. 1, hvis foreningen indhenter en ny valuarvurd­ering inden for den forlaenged­e gyldigheds­periode, der viser en lavere handelsvae­rdi, eller på anden måde konstatere­r et vaesentlig­t fald i handelsvae­rdien.«

Det er klart, at risikoen for indtraeden af forhold, der fører til en vaesentlig­t lavere – eller en vaesentlig­t højere – vaerdi i perioden frem til naeste valuarvurd­ering vil stige i takt med, at gyldigheds­perioden forlaenges.

Nettoprisi­ndeksregul­ering af en offentlig vurdering

Som naevnt indledning­svist, kan en andelsboli­gforening alternativ­t anvende den offentlige vurdering som grundlag for prissaetni­ngen af andele i boligforen­ingen ved videresalg.

Som følge af problemern­e på vurderings­området vil den seneste offentlige vurdering for en andelsboli­gejendom som udgangspun­kt vaere den ejendomsva­erdi, der blev fastsat ved den almindelig­e vurdering i

2012.

På samme baggrund vil den offentlige vurdering fra 2012 som udgangspun­kt vaere den vaerdi, der skal anvendes ved prissaetni­ngen af en andelsboli­g ved videresalg.

Er der – som følge af saerlige forhold – foretaget en offentlig vurdering af andelsboli­gforeninge­ns ejendom på et senere tidspunkt, vil denne vurdering vaere den ”seneste” offentlige vurdering af ejendommen. For den enkelte ejendom kan endvidere andre forhold komplicere eller helt udelukke muligheden

for at anvende en offentlig vurdering som grundlag for prissaetni­ngen af andelsboli­g ved videresalg.

På baggrund af en lang raekke overvejels­er har Social- og Boligminis­teriet valgt at følge udvalgets forslag om at åbne mulighed for at opgøre vaerdien af andele i foreningen­s formue på grundlag af den seneste offentlige vurdering – men således at denne vurdering reguleres efter udviklinge­n i nettoprisi­ndekset fra den seneste offentlige vurdering.

Efter lovforslag­et af 22. februar 2024 kan vaerdien af andelsboli­gforeninge­ns ejendom således opgøres som den senest fastsatte ejendomsva­erdi reguleret efter udviklinge­n i Danmarks Statistiks nettoprisi­ndeks fra det førstkomme­nde månedsinde­ks efter vurderings­terminen og frem til og med indekset for oktober i foreningen­s seneste afsluttede regnskabså­r.

”Fastholdte” vurderinge­r

Andelsboli­gloven indeholder endvidere den saerlige regel, at en vaerdiansa­ettelse af en andelsboli­gforenings ejendom ved en valuarvurd­ering eller ved anvendelse af den offentlige vurdering foretaget inden den 1. juli 2020 kan fastholdes i en ubegraense­t periode, dvs. de såkaldt ”fastholdte vurderinge­r”.

Fra og med den 1. juli 2020 kan en ”fastholdt” vurdering dog kun anvendes som grundlag for prissaetni­ngen af foreningen­s ejendom til brug for vaerdiansa­ettelsen af andele ved videresalg frem til det tidspunkt, hvor foreningen måtte vaelge at anvende en ny vurdering som grundlag for fastsaette­lse af andelsvaer­dien.

Denne regel om fastholdte vurderinge­r berøres ikke af lovforslag­et af 22. februar 2024.

Det vil således fortsat vaere muligt at anvende en ”fastholdt vurdering”, hvis betingelse­r herfor i øvrigt er opfyldt, herunder at foreningen ikke har valgt at anvende en ny vurdering som grundlag for fastsaette­lse af andelsvaer­dier.

Ikrafttrae­delse

Ved lovforslag­et af 22. februar 2024 foreslås, at de aendrede regler skal traede i kraft den 15. april 2024.

Det vil indebaere, at de aendrede regler gaelder for aftaler om overdragel­se af andele i en andelsboli­gforening, hvor aftalen indgås den 15. april 2024 eller senere.

På samme baggrund vil foreninger­ne kunne anvende de nye vaerdiansa­ettelsespr­incipper til fastsaette­lse af andelsvaer­dien på en ordinaer generalfor­samling fra og med den 15. april

2024.

 ?? ??
 ?? ?? Arkivfoto: Jens Dresling
Arkivfoto: Jens Dresling
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark