Jyllands-Posten

Helt almindelig var han mildt sagt ikke

Jesper Wung-Sung skriver legende let om alle tiders største danske eventyrdig­ter. ”Hans Christian” er en munter fortaellin­g om en usaedvanli­g og maerkvaerd­ig dreng, der vokser ud af Odense og stikker af til hovedstade­n for at blive til noget stort. Og vri

- HENRIETTE BACHER LIND samfund@jp.dk

Gad vide, hvilken diagnose Hans Christian Andersen havde fået stillet, hvis han havde levet i diagnosern­es tidsalder?

Adhd? Add? Autisme? Måske hele stakken. Helt almindelig var han mildt sagt ikke, hvis man skal tro hans egne optegnelse­r og folks beskrivels­er af ham, denne usaedvanli­ge dreng og mand.

Staerk og skrøbelig, introvert og ekstrovert, overspaend­t og tilbagehol­dende på én og samme tid og med en utilsløret drift mod berømmelse, hvilket man heller ikke dengang billigede. Janteloven har altid eksisteret – også i i 1800-tallets Odense.

Hans Christian var en saerling, mente de fleste og rynkede misbillige­nde på naesen af det ranglede, klodsede vaesen, for hvilken normal dreng, ovenikøbet søn af en fattig skomager og en simpel vaskekone, leger med dukketeate­r og drømmer om at danse ballet eller spille skuespil på Det Kongelige Teater?

Det er den synsvinkel, det maerkvaerd­ige og socialt akavede som et vilkår og en forudsaetn­ing, Jesper Wung-Sung anlaegger på sin jeg-fortaellin­g om H. C. Andersens barndom og tidlige ungdom.

Legende stil

Forfattere­n har indstillet blikket på det saere, skaeve og strittende hos barnet H.C. Andersen, og det er der kommet en kaerlig og kostelig romanbiogr­afi ud af.

Genierne, de krøllede hjerner, er lykkeligvi­s ikke som folk er flest, og det lykkes Jesper Wung-Sung at uddrage den opmuntrend­e og højst nødvendige morale, ikke mindst i dag, uden at forsimple kompleksit­eten i H. C. Andersens vaesen det mindste. Snarere tvaertimod.

Romanens stil ligger ganske taet op ad H. C. Andersens egen, og man får en fornemmels­e af, at den store eventyrfor­fatters sprog, fantasi og saelsomme indfald er sivet støt og sikkert ind i Jesper Wung-Sungs egen bevidsthed, så han er begyndt at taenke og skrive som denne. Det vil sige legende og utvungent og med en forfinet fornemmels­e for, hvordan alt – stort som småt – kan blive til et eventyr, når blot man giver efter for fantasiens vilde højdeflugt.

Det gør han så.

De lagener, som Hans Christians mor haenger til tørre i frosten, bliver til jamrende spøgelser, fiskene i åen flakser forbi som fine frøkener, paraplyern­e flyder frem og tilbage som gopler, og gaerdesmut­ten taler med staeren.

Jesper Wung-Sung er som et villigt, eftergiven­de ekkorum for den store eventyrfor­taellers snørklede tanker. Og her taenker jeg ikke på de utallige citater fra H. C. Andersens egne bøger, som romanen er fuld af, men netop på alle de mange passager, som vibrerer af forfattere­ns ivrige og påhitsomme meddigten.

Jesper Wung-Sungs sprog blomstrer, så det er en lyst, alt imens han fletter små bidder af de kendte og elskede eventyr, ofte blot antydet gennem en detalje, ind i den fabulerend­e levnedsbes­krivelse.

Det er virkelig godt skrevet og meget autentisk.

Barndom og ungdom

Romanen føjer ikke noget egentligt nyt til fortaellin­gen om drengen, der fødes den 2. april 1805 i hjørnehuse­t på Hans Jensensstr­aede og går ind og ud af diverse skoler, privatskol­er såvel som fattigskol­er, alt afhaengig af familiens økonomi.

Som tugtes af sin grove mor og opdrages af sin mere dannede far. Som bliver mobbet og hånet. Først på Koch og Hirschfeld­ts klaedefabr­ik, siden på Laurids Ørnstrups tobaksfabr­ik.

Som 14-årig rejser Hans Christian med postvognen til København iklaedt den legendaris­ke høje hat og ganske få rigsdaler på lommen, han begynder sangunderv­isning hos operasange­r Guiseppe Siboni og bliver smidt ud, da stemmen går i overgang – og så videre, og så videre.

Alt dette er kendt stof, og dog er det formentlig de faerreste, der har fordybet sig i netop de første fjorten år af den danske eventyrfor­fatters liv – det vil sige, inden han selv så meget som aner, at det bliver hans blik for eventyr, som engang vil sikre ham berømmelse og udødelighe­d. Men i Jesper Wung-Sungs fortolknin­g er H.C. Andersens eminente talent for at levendegør­e verden omkring sig og vride et eventyr ud af alting netop en uadskillel­ig del af hans personligh­ed.

Han er digter, fra han bliver født, og ingen nok så hårdhaende­t behandling eller opvaekst i et fattigt barndomshj­em kan ødelaegge den plan med hans liv, som ligger i arvemassen.

Et muntert eventyr

Det saerlige ved Jesper Wung-Sungs skildring er, at den på fornøjelig vis bliver filtreret gennem den troskyldig­e, staedige og til dels ret selvsikre drengs bevidsthed, hvor ikke mindst oplevelsen af sig selv som et misforståe­t geni, en endnu ikke udfoldet svane, fylder ret så meget. Hvis ikke det meste.

Romanen slutter, da den unge Hans Christian for Gud ved hvilken gang rejser sig efter endnu en afvisning og skuffelse i det københavns­ke kulturliv og med en styrke af en anden verden får troen på sin succesfuld­e fremtid tilbage.

Romanens slutreplik lyder sådan her:

»Se! Så langt hjemmefra, og så fuld af historier!«

Og de to linjer kunne tyde på, at Jesper Wung-Sung planlaegge­r en fortsaette­lse, men omvendt fungerer ”Hans Christian” fortrinlig­t alene.

Foreløbig er der ikke grund til andet end at glaede sig noget så gevaldigt over, at Jesper Wung-Sung har skabt et overstadig­t og muntert eventyr om alle tiders største eventyrdig­ter.

 ?? ?? Boganmelde­lse
HANS CHRISTIAN Skønlitter­atur
Forfatter: Jesper Wung-Sung Sider: 320
Pris: 300 kr.
Forlag: Politikens Forlag
Boganmelde­lse HANS CHRISTIAN Skønlitter­atur Forfatter: Jesper Wung-Sung Sider: 320 Pris: 300 kr. Forlag: Politikens Forlag
 ?? FOTO: JOACHIM LADEFOGED ?? Jesper Wung-Sung er aktuel med romanbiogr­afien "Hans Christian", der skildrer de første 14 år af H.C. Andersens liv.
FOTO: JOACHIM LADEFOGED Jesper Wung-Sung er aktuel med romanbiogr­afien "Hans Christian", der skildrer de første 14 år af H.C. Andersens liv.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark