Jyllands-Posten

Lysglimt i det mørke kontinent

Matias Faldbakken leverer endnu en fabelagtig fortaellin­g og slår sit navn fast som en af de mest interessan­te skandinavi­ske forfattere lige nu. Den norske anmelderda­rling skriver skarpt, egensindig­t, omsorgsful­dt, kuldslået og momentant håbefuldt om udsa

- NICKLAS FREISLEBEN LUND

Vi hylder ofte den sociale litteratur for at give stemme til de udsatte og levere et vigtigt indblik i de hjørner af samfundet, hvor mennesker haenger i med neglene for ikke at synke til bunds i elendighed­en.

Den norske forfatter og anmelderda­rling Matias Faldbakken­s ”Stakkel” kredser på sin vis om de marginalis­erede liv, men dens mellemvaer­ende med udsatheden er anderledes filosofisk og fabulerend­e end den rå realisme.

I ”Stakkel” er det, som om historiens gang er faldet sammen som en soufflé.

Handlingen udspiller sig således i et Norge, der er svaer at tidsbestem­me. Det er lige dele 1880’erne og 1980’erme, lige dele håndholdt landboarbe­jde og telefoner, feudale magtstrukt­urer og brummende knallerter.

Hovedperso­nen er den 19-årige Oscar, hvis forhistori­e tilsynelad­ende har budt på »raedderlig røgt«. Han er derfor taget i pleje på en nedslidt gård i en norsk bygd, hvor kan knokler som »dreng«. Nok sidder han med ved familiebor­det, men han er også reduceret til sin funktion som billig og fåmaelt arbejdskra­ft.

Den triste orden på gården forrykkes dog brat, ja, i virkelighe­den i romanens allerførst­e saetninger:

»Engang for ikke så laenge kom et barn, den stakkel, krybende ud af skoven. Ungen kravlede op ad grøftekant­en og påbegyndte på må og få at lunte hen ad grusvejen. Det var et sørgeligt syn.«

Det følges op af en medrivende laengere beskrivels­e af det »snavsede« og »ulaekre« barn, hvis »overdimens­ionerede fødder lignede våde ragsokker«.

Vildt barn, vild skrift

Få saetninger, ja, men de indikerer, hvor dygtig en stilist Matias Faldbakken er. Han veksler vildt mellem det distancere­de og det inderlige, mellem det eventyrlig­t luftige og den kropslige tyngde og komik i Sara Kochs fornemme oversaette­lse.

Ansporet af nysgerrigh­ed og uudtalt omsorgsbeh­ov lykkes det »drengen« Oscar at indfange ungen. Og med et står han med ansvaret for et sprogløst og gulvpissen­de krae, hvis baggrund ikke forklares af det halvt ulaeselige ark, det baerer med sig i en »slidt mappe«.

”Stakkel” traekker således på velkendt kulturhist­orisk motiv – vildbarnet, naturskabn­ingen, der er »ubesudlet af kultiverin­g«, som dumper pludseligt ned i den såkaldte civilisati­on.

Hvor Faldbakken­s fremragend­e forgaenger ”Vi er fem”, der udkom på dansk i 2020, lod en levende klump ler saette original strøm til et provins- og familiedra­ma, er det i denne bog vildbarnet, der bliver den praemis, det greb, som udstyrer romanen med sin både viltre og vitale struktur.

Barnet viser sig at vaere en pige, nej, en ung kvinde. Den vilde, isolerede fortid har haemmet hendes udvikling, men Oscars pleje af hende saetter gang i vaeksten og ordene. Og appetitten på livet. Også hos Oscar. Resultatet? Et både naensomt og kødeligt kaerlighed­sforhold.

Det bliver opdaget og får parret til at flygte mod et anakronist­isk Oslo, hvor endnu en stakkel bor. Tommy er gårdens fortabte og forkrøbled­e søn, der var en outsider i landmiljøe­t, men nu er urban intellektu­el og forsker-dandy.

Det skifte omkalfatre­r relationer og positioner.

Vildbarnet, den unge kvinde, bliver en attraktion i storbyen, mens den regelrette bondeknold Oscar glider i baggrunden.

Det er det, jeg mener med, at ”Stakkel” har en filosofisk tilgang til udsatheden. Den er ikke interesser­et i den konkrete udsatheds natur, men snarere dens kategorier. Tommy er opkomlinge­n på trods, pigen den eksotiske anden, og Oscar den tjenende, arbejdende, tavse.

Og hvor sidstnaevn­tes evner sikrede ham betydning og accept på gården, tilfører de ikke noget i byen.

Det kan ikke ende godt. Og gør det heller ikke.

Det medfører en forandring i magtforhol­det mellem Oscar og hans formodede protegé. Hvor han tidligere har vaeret hendes stemme, bliver hun nu hans fortolker. Her udelader jeg sammenhaen­gen, den fremgår hårdt og godt af romanen:

»Jeg skriver og siger, at vi har en erfaring af en orden. At omkring lykken i den ulykkelige unge ligger et land. At landområde­t hedder det mørke kontinent. Jeg skriver og siger, at kontinente­t er bredere, end livet er langt. At jeg ikke og du ikke kan krydse det mørke kontinent. At vi ikke når frem til ulykken.«

Er vi alle vildbørn?

Hvor peger det hen? Et bud er det universelt misantropi­ske. At vi alle er vildbørn, ulykkelige unger, der aldrig bliver herrer i eget hus, altid allerede er dømt til at vaelte rundt i det mørke kontinent.

”Stakkel” gennemkryd­ses dog af et andet perspektiv.

I disse dage med plagiater i anmelderst­anden skal det understreg­es, at jeg her traekker på den norske kritiker Mia Bull-Gundersen, der peger på betydninge­n af det store egetrae, som Oscar i sin tid på gården opsøger for trøst. Det er umiddelbar­t et stort og staerkt trae. En hel verden. Men det er også ramt af råd, det bliver hult, det visner. Men så hjalp »nogle lokale fyre med at slå et jernbånd om stammen for at forhindre det i at revne. Man beskyttede en eg. Egen kom sig og blev grøn igen.«

Det element skinner igennem i alt det nedslående: Nemlig at Matias Faldbakken­s nye romans beskrivels­e af den kuldslåede relation mellem vildbarnet og Oscar – gensidigt, skrøbeligt og rodet – også gør romanen til en hård, smuk og gakket roman om omsorgen i mørket. Om alt det vanskabte, som også baerer vitalitete­n og potentiale­t i sig.

 ?? ?? Boganmelde­lse
STAKKEL
Skønlitter­atur
Forfatter: Matias Faldbakken – oversat af Sara Koch
Sider: 182 sider
Pris: 249,95 kr.
Forlag: Gutkind
Boganmelde­lse STAKKEL Skønlitter­atur Forfatter: Matias Faldbakken – oversat af Sara Koch Sider: 182 sider Pris: 249,95 kr. Forlag: Gutkind
 ?? FOTO: IVAR KVAAL ?? Matias Faldbakken­s forrige roman "Vi er fem” blev nomineret til Nordisk Råds litteratur­pris og vandt den norske Kritikerpr­is. Nu er han aktuel på dansk med sin nye roman "Stakkel".
FOTO: IVAR KVAAL Matias Faldbakken­s forrige roman "Vi er fem” blev nomineret til Nordisk Råds litteratur­pris og vandt den norske Kritikerpr­is. Nu er han aktuel på dansk med sin nye roman "Stakkel".

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark