Jyllands-Posten

Gnistrende god og dybt vedkommend­e debut om en verden på sammenbrud­dets rand

En kvinde flytter ind i et ubeset dødsbo i en landsby. Uden andet end sin kuffert. Hun lader alt i huset vaere, som det er, og i takt med at hun tager stedet og dets tidligere ejers rytmer og vaner på sig, finder hun tilbage til sig selv efter et nedbryde

- Boganmelde­lse DØDSBO HENRIETTE BACHER LIND, samfund@jp.dk

Skønlitter­atur

Forfatter: Inger Smaerup Sørensen Sider: 208

Pris: 229,95 kr.

Forlag: Grif

333333

Vi møder dem hele tiden og igen. Mennesker, der går ned med stress.

Det er en folkesygdo­m, bortset fra at stress ikke er en sygdom, men en belastning­stilstand.

Vi kollapser under krav og forventnin­ger, som vi ikke kan honorere. Vi bliver nedbrudt af trykket fra de konstante og alarmerend­e nyheder om krig, katastrofe­r og klimaforan­dringer. Uanset hvor vi kigger hen, stirrer vi lige ned i en afgrundsdy­b magtesløsh­ed.

Det er ikke underligt, at det går galt. At mange stempler ud af den saedvanlig­e kontekst og ind i en anden, sådan som fortaeller­en i den saert faengslend­e og højst originale roman ”Dødsbo” gør.

Skaderne stikker dybt

Bogen er Inger Smaerup Sørensens debut, og hold op, hvor er hun skarp, kontant og sønderflae­nsende kritisk, når hun filtrerer det umenneskel­ige og kraevende samfund gennem et stresset menneskes bevidsthed. Og ovenikøbet lader fortaellin­gen fungere som en allegori på hele menneskehe­dens og klodens sammenbrud.

Vildt imponerend­e, vildt skraemmend­e! Romanen handler om en kvinde, der er blevet presset så langt ud over alle graenser, at hun ikke laengere er i stand til at bruge det personlige pronomen jeg om sig selv. Hun, den navnløse fortaeller, gemmer sig i stedet bag det ubestemte pronomen ”man”:

»Hvis man gik til venstre …«

Det neutrale ”man” er den sårbare sjaels beskyttels­e, en slags puppe, indtil hun er kommet sig så meget, at hun også kan sige ”vi”. Ikke på noget tidspunkt i løbet af fortaellin­gen siger hun ”jeg”.

Hvad der går forud, naevnes kun sporadisk og indirekte, men det fremgår, at den angstpraeg­ede tilstand først og fremmest skyldes hendes arbejde. Og dog ligger der også en sorg og ulmer et sted.

I al fald stikker skaderne dybt, og hun vender ikke tilbage til sit gamle liv. Hun tager sig et nyt, da hun flytter ind i dødsboet efter kvinden Elly uden at medbringe andet end en kuffert.

At flytte ind i en kittel

Ellys hus ligger i en lille landsby. Det er gammelt og en smule forsømt. Det lugter og er fuldt af fremmede lyde, og det varer lidt tid, før kvinden føler sig hjemme.

I modsaetnin­g til alle andre, der overtager et hus, smider hun ikke noget ud. Hun river ingen vaegge ned, laver ikke et nyt køkken, maler og tapetserer ikke, høvler ikke gulve af og skrubber og skurer ikke i dagevis for at gøre huset til sit.

Hun flytter simpelthen ind i Ellys liv, sådan som det så ud, da Elly døde.

Hun bruger Ellys rummelige kitler, hvor der stadig ligger små huskesedle­r i lommerne, hun sover under hendes tunge dyne, drikker af Ellys kopper, kopierer hendes skråskrift og lader husets øvrige beboere – sølvfisk, edderkoppe­r, husstøvmid­er og andet småkryb – i fred.

Efter nogle dage banker et par naboer på. Først den initiativr­ige Kamma, siden den ulykkelige Nanna. De inviterer den nye tilflytter til både det ene og det andet, hvoraf Kammas store traeplantn­ingsprojek­t løber som en rød tråd gennem romanen.

Det er fortaeller­en, der beskriver Kamma og Nanna, men de to kvinders personlige tone, sprog og sindsstemn­ing er smidigt føjet ind i monologen og supplerer uafvidende hendes kritik af en syg verden, hvor natur og menneske lider lige meget.

Også fortaeller­ens tidligere arbejdspla­ds, Styrelsen, kommer til orde, men i modsaetnin­g til nabokvinde­rnes stemmer er dens ”stemme” farvet af kvindens ubehag over en institutio­n med bundrådne vaerdier:

»Det skulle ligne idealisme, men var destruktio­n. Det skulle ligne menneskeli­ghed, men var magt,« taenker hun.

Tro på menneskeli­gheden

Den sidste del af romanen beskriver traeplantn­ingsdagen. Det sker ikke uden en vis humor, men først og fremmest afspejler begivenhed­en bedringen i kvindens tilstand. Sammen med de øvrige indbyggere i den lille by oplever hun, hvad det vil sige at vaere en del af et faellesska­b:

»Alle gravede og plantede. Handlede og forandrede.«

De iagttagels­er af livet – helt ned til husstøvmid­erne – som hun har gjort sig i Ellys hus, forstørres nu op i erklaering­er, der raekker ud over hende selv. Og ind i den store faelles verden.

Erklaering­erne er formuleret som små, taette digte. Kun sådan kan hun fange essensen af sit eget mikroskopi­ske håb:

»At maerke at kroppen kan handle. At erkende sin egen og andres betydning. At se uligheder. At forstå forskelle. At respektere livet. At elske menneskeli­gheden og tro på menneskeli­gheden.«

Fortaeller­en føler sig på ingen måde bedre end andre. Hun ved, at selv om man som hun går ind i et allerede eksisteren­de hylster af nøjsomhed, genbrug og minimalt forbrug, findes der også i den bevaegelse en ubehagelig udbytter-mentalitet.

Mennesket er og bliver et rovdyr, det stopper ikke, før alt er vaek, taenker hun selvkritis­k og kan alligevel ikke lade vaere med at saette sin lid til menneskeli­gheden. Skal noget forandres, begynder det her:

»Husk handling, utopi, ansvar.«

Inger Smaerup Sørensens stil og sprog traekker tråde tilbage til Inger Christense­n og Vibeke Grønfeldt, to af de største forfattere herhjemme, men hun har alligevel sin helt egen stemme, som kryber ind under huden. Og bliver der.

”Dødsbo” er en gnistrende god roman om stresstils­tanden som symptom på den kendte verdens snarlige ophør. Den får øjnene til at løbe fulde af bekymring. Og så alligevel. For skarnbasse­n, sneglen, småkravlet findes. Og spaden findes. Traeer kan stadig plantes.

 ?? ??
 ?? FOTO: BREINTA Á TORKILSHEY­GGI ?? En kvinde siger sit job op, saelger sin lejlighed og køber et forsømt dødsbo i Inger Smaerup Sørensens originale debutroman, ”Dødsbo”.
FOTO: BREINTA Á TORKILSHEY­GGI En kvinde siger sit job op, saelger sin lejlighed og køber et forsømt dødsbo i Inger Smaerup Sørensens originale debutroman, ”Dødsbo”.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark