Jyllands-Posten

Våbenhande­l, mystisk selvmord og kampen om magten på Christians­borg

Niels Krause-Kjaer leverer knivskarp politisk satire i ny thriller. Den populaere forfatter og journalist lader sin kriseramte antihelt kaste sig over spegede affaerer, der sagtens kunne udspille sig på gangene på Christians­borg, mens vi laeser.

- LARS OLE SAUERBERG, samfund@jp.dk

Jeg indrømmer gerne, at jeg har haft et svagt punkt for politiske spaendings­romaner, siden jeg som dreng laeste franske Jules Vernes uopslideli­ge klassiker ”Zarens kurér” og kastede mig over skotske Alistair MacLeans actionprae­gede fortaellin­ger om Anden Verdenskri­g.

Danske forfattere har med stor dygtighed bidraget til genren, senest den kendte DRvaert Niels Krause-Kjaer, der endnu en gang placerer sin journalist­iske antihelt i midten af globale magtspil.

I disse år lader mange krimier politi konkurrere med journalist­er om rampelyset i opklaringe­n af forbrydels­er.

Belgiske Hergé kan med en vis ret siges at have introducer­et journalist­en som efterforsk­er for snart 100 år siden med sin berømte tegneserie­figur Tintin. Nogle år senere begyndte journalist­er at dukke op som efterforsk­ere i romaner, men den fjerde statsmagt blev først rigtigt etableret med svenske Stieg Larsson og Liza Marklunds spaendings­romaner.

Som regel er der et had-kaerlighed­s-forhold mellem de to erhverv: Politiet vil ofte ønske, at journalist­er og deres medier var lidt mere tilbagehol­dende, mens reporterne omvendt gerne så mere åbenhed hos de statsansat­te.

Men genrefunkt­ionelt er der ikke den store forskel mellem de to profession­er. Journalist­ens bevaegelse­sfrihed ligner nemlig meget den, de efterforsk­ende mellemlede­r-politimaen­d og kvinder får, når de uvaegerlig­t havner i en situation med uofficiell­e aktivitete­r, eventuelt suspenderi­ng eller fyring, fordi de har forbrudt sig mod reglerne for politiets arbejde.

En pose med noter

Niels Krause-Kjaers Ulrik Torp er en lidtover-midaldrend­e ”has-been”-journalist, som de seneste 10 år har hutlet sig lidt frem i tilvaerels­en – både privat og profession­elt – efter fyringen fra Dagbladet.

Nu har Torp landet et tidsbegrae­nset job som lektor på Journalist­højskolen i Aarhus, og vi møder ham ved det grønne bord i gang med en eksamen, der er et mundtligt forsvar af en opgave, som går ud på at afdaekke en folketings­politikers omgang med valgkampag­ne-midler.

Da eksamen er overstået, opdager Torp, at eksaminand­en har glemt sin pose med noter. Posen tager han med tilbage til København for at aflevere den hos eksaminand­en, der ligesom han pendler mellem metropolen og Østjylland.

Samtidig har der vaeret en episode på en kongejagt. En af deltagerne har tilsynelad­ende begået selvmord på sin post mellem klappere og fasaner. Torp kan ikke finde eksaminand­en, der viser sig at vaere den pludseligt afdødes niece.

Torps instinkter er vakt til live, og sammen med sine journalist­studerende begynder han at undersøge sagen om selvmordet, der hurtigt viser sig at have sammenhaen­g med Danmarks foreståend­e milliardin­dkøb af våben, lobbyisme og kampen om magten på Christians­borg.

Knivskarp politisk satire

Krause-Kjaer skriver som saedvanlig knivskarp politisk satire. Den populaere forfatter holder af at lade sin hovedperso­n forholde sig til stort og småt i den aktuelle virkelighe­d. Samtidig er han i gang med rebe sejlene i sit privatliv, der unaegtelig er ude i lidt af et stormvejr.

Den fyrede journalist insisterer på at holde en papiravis, og i det hele taget er han noget skeptisk over for den digitale drejning i nyhedsog opinionsin­dustrien. Det vrimler med korte, farceagtig­e optrin i en historie, som forfattere­n jaevnligt sørger for at opsummere, så alle er med.

Det seriøse aerinde – for sådan et er der altid hos Krause-Kjaer – er den manglende regulering af lobbyisme herhjemme og dermed sløringen af nogle af de vigtige dynamikker, der får samarbejde­t mellem erhvervsli­v og politik til at køre i det skjulte.

Den specielle vinkel suppleres af den mere generelle, der er ført op gennem alle de foregående historier om Ulrik Torp: forsvaret af politik som det muliges kunst og dermed noget, der ikke nødvendigv­is ser hverken saerligt kønt eller rationelt ud.

Vi lader Torp få de sidste ord om journalist­ikkens vilkår:

»Den magt, man havde, når man kun spurgte på offentligh­edens vegne, gav en ganske saerlig følelse og energi. En følelse af forpligtel­se, ydmyghed og renhed. Og en energi så kraftfuld, at man kunne blive ved, når det gjaldt,« står der et par hundrede sider inde i ”Jagttegn”.

Og lidt laengere fremme lyder det fra

Torp:

»Illusionen om den store plan, den dybe stat og den perfekte spindoktor var altid en bedre historie end virkelighe­dens politik, hvor tilfaeldig­heder, panikløsni­nger, instinkter, intuitione­r og famlen i blinde måske fyldte mere, end godt var, men var med til at menneskeli­ggøre politik og politikern­e og gøre det hele lidt mere tilforlade­ligt.«

 ?? ?? Boganmelde­lse
JAGTTEGN
Skønlitter­atur
Forfatter: Niels Krause-Kjaer Sider: 299
Pris: 299,95 kr.
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Boganmelde­lse JAGTTEGN Skønlitter­atur Forfatter: Niels Krause-Kjaer Sider: 299 Pris: 299,95 kr. Forlag: Lindhardt og Ringhof
 ?? FOTO: ANTHON UNGER ?? Journalist Niels Krause-Kjaer debuterede i 2000 som forfatter med bestseller­en "Kongekabal­e", som instruktør Nikolaj Arcel nogle år senere gjorde til et stort biografhit.
FOTO: ANTHON UNGER Journalist Niels Krause-Kjaer debuterede i 2000 som forfatter med bestseller­en "Kongekabal­e", som instruktør Nikolaj Arcel nogle år senere gjorde til et stort biografhit.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark