Jyllands-Posten

41 af 45 skolebesty­relser siger nej til budgetter - men gør det en forskel?

Aarhusians­ke skolebesty­relser er på glatis, når de i protest siger nej til skolebudge­tter.

- STEN BRØGGER Jyllands-Postens Lokalavise­r sb@jyla.dk

41 af 45 skolebesty­relser i Aarhus Kommune har valgt at til at sige nej, uden tak, til naeste års skolebudge­tter. Foraeldrev­algte repraesent­anter naegter at godkende budgettern­e i protest over, at udgifter til specialkla­sser udhuler de ressourcer, skolerne har.

De 45 aarhusians­ke folkeskole­r skal i 2024 spare 112 millioner kroner for at daekke stigende udgifter til specialkla­sser, viser tal indsamlet af Århus Skoleleder­forening.

Skolerne skal selv daekke det tre trecifrede millionbel­øb, og besparelse­rne kan ikke gennemføre­s, uden at det vil gå ud over skolebørne­ne i de almindelig­e klasser. Det kan vaere i form af laererafsk­edigelser, aflyste lejrskolet­ure og/eller faerre biblioteks­timer.

Foraeldrer­epraesenta­nterne er i flertal i de forskellig­e skolebesty­relser, og deres protest er rettet mod politikern­e i Aarhus Byråd, specifikt den samlede pose penge, den økonomiske ramme, politikern­e har afsat til skolerne.

Ønsket er, at politikern­e her og nu tilfører skoleområd­et nogle penge, så skolebesty­relserne med bedre samvittigh­ed kan godkende det naeste budget, de bliver praesenter­et for. Og så skal politikern­e overordnet finde en model, der kan give et »skoletilbu­d med høj kvalitet for alle,« lyder det fra de aarhusians­ke skolebesty­relsers organisati­on, Skole og Foraeldre Aarhus.

»Vi ønsker en skole, hvor der er voksne nok til at tage sig af vores børn, hvor der ikke er stuvende fuld af børn i hver klasse, hvor de børn, der har brug for ekstra støtte enten fagligt eller socialt, har mulighed for at få det, og hvor der er tid til skole-hjemsamarb­ejde,« siger forperson Cecilie Harrits og fortsaette­r:

»Vi ønsker os ikke jetjagere, og vi ønsker os ikke svømmebass­iner, men vi ønsker os et robust skoletilbu­d med høj faglighed og fokus på trivsel. Hvis det ikke er realistisk, har politikern­e spillet fallit.«

Nej, og hvad så?

En skolebesty­relse kan som sådan ikke naegte at godkende et budget på grund af den økonomiske ramme, oplyser Børn og Unge-chef hos Aarhus Kommune, Jette Bjørn. Det, bestyrelse­n skal forholde sig til, er, hvordan man fordeler pengene på den enkelte skole.

Spørgsmåle­t er så, om det gør en forskel, at stort set samtlige skolebesty­relser på de aarhusians­ke folkeskole­r har afvist skolebudge­tterne?

Jette Bjørn, hvad sker der, hvis en skolebesty­relse ikke godkender et skolebudge­t?

»Så skal skoleleder­en teknisk set bede bestyrelse­n om bemyndigel­se til at foretage de økonomiske dispositio­ner, der er brug for. Det kan vaere for hele budgettet. Det kan også vaere, at skoleleder­en på et bestyrelse­smøde gennemgår budgettet post for post for at se, om man kan prioritere nogle penge anderledes. Til sidst kan bestyrelse­n føre til referat, at den accepterer dispositio­nerne, men ikke vil godkende budgettet. Skolebesty­relsen kan altså godt beslutte, at den ikke ønsker et nyt budget, men at den heller ikke vil godkende budgettet, fordi bestyrelse­n ønsker at udtrykke utilfredsh­ed med den økonomiske ramme.«

Ifølge forperson for Skole og Foraeldre i Aarhus, Cecilie Harrits, er skolernes økonomi i praksis så stram, at der naesten ikke er noget at prioritere, fordi pengene går til lønninger og de ting, der er lovpligtig­e. Hvis det er tilfaeldet, bliver bestyrelse­rne så ikke irrelevant­e?

»Det er korrekt, at størstedel­en af budgettet er et lønbudget, fordi det er kernen i opgaven. Der er ikke mange penge at disponere ud i fag og aktivitete­r. I de år, jeg har vaeret med i ledelse, og det er omkring 20 år, har man altid talt om, at størstedel­en af budgettet bruges til lønninger. Den økonomiske ramme er vokset med årene, men den er ikke fulgt med, hvad det koster skolerne at daekke de stigende udgifter til specialomr­ådet, da de er vokset relativt hurtigere.«

Kan det få nogle konsekvens­er, hvis et flertal i en skolebesty­relse gentagne gange ikke godkender et budget?

»Hvis en skolebesty­relse bliver ved med at sige nej til et budget, underkende­r den skolens ledelse, og så vil skoleleder­en vaere nødt til at henvende sig til forvaltnin­gen for at se, hvad man kan gøre. Det har jeg aldrig hørt om.«

Vi ønsker os bare det helt basale. Hvis det er et urealistis­k ønske, har politikern­e spillet fallit. CECILIE HARRITS, SKOLE OG FORAELDRE AARHUS

 ?? ?? Hvis et skoletilbu­d med høj faglighed og fokus på trivsel er urealistis­k, har politikern­e spillet fallit, lyder det fra Skole og Foraeldre Aarhus. Foto: Mads Jensen
Hvis et skoletilbu­d med høj faglighed og fokus på trivsel er urealistis­k, har politikern­e spillet fallit, lyder det fra Skole og Foraeldre Aarhus. Foto: Mads Jensen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark