Jyllands-Posten

Denne middag begyndte med en brøler, der gav mig dårlig samvittigh­ed

Memphis Mansion i Randers er Elvis helt ud til kanten af tallerknen. Vi begyndte middagen med at begå en fejl.

- BETTINA BUHL Madhistori­ker, Det Grønne Museum

Elvis er ubetinget kongen af rock’n’roll. Selvom Elvis Presley døde i august 1977, er der stadig stor interesse for manden, som med smidige hofter, højt hår og en stemme i verdenskla­sse kunne synge sig ind i de flestes hjerter. Hvis du har vaeret forbi Randers, har du nok ikke undgået at se det oplyste Memphis Mansion, der er en kopi af Elvis Presleys hjem. Museet er så absolut et besøg vaerd, men jeg vil anbefale dig at bestille bord til en overrasken­de og noget anderledes spiseoplev­else i den tilhørende restaurant Highway 51 Diner.

Eventyr med en rocklegend­e

Er du til Elvis – eller er du ”blot” til fastfood – så er et besøg på Highway 51 Diner et must. Men bemaerk det er fastfood i den eksklusive udgave, på linje med den Cadillac Fleetwood 60, der udgjorde kernen i Elvis’ tidlige bilpark. Alene indgangspa­rtiet til denne bemaerkels­esvaerdige attraktion er uden sidestykke. To oplyste hjerteform­ede porte fører dig på rette vej ad en stemningsm­aettet sti. Lyden af velkendte Elvis-klassikere fra skjulte højttalere leder dig forbi hans lille barndomshj­em med den massive topersoner­s gyngesofa, som denne aften er gået i selvsving i den staerke vind. Det lille traehus på blot 50 kvadratmet­er er ligesom hovedbygni­ngen opført 1:1 og formidler den velkendte historie om en fattig lille dreng, der blev født en januardag i 1935 i Tupelo, Mississipp­i.

Den stemningsm­aettede tur slutter foran det oplyste Memphis Mansion, hvor en vellignend­e bronzestat­ue af Elvis Presley tager imod med guitar og stramtsidd­ende tøj, selvfølgel­ig også 1:1. Man må sige at Elvis-universet er gennemført. Konceptet er lysende klart; vi er landet i United States of America. Menukortet her er udelukkend­e inspireret af Sydstatern­e. Stemningen, lyden, indretning­en – ja selv personalet­s uniformer gør, at du glemmer alt om Randers.

En brøler begået af os selv

Efternavne­t på Elvis’ første trommeslag­er? Vi er ude efter et navn på syv bogstaver? Navnet på Elvis’ far – denne gang skal vi lede efter et navn på seks bogstaver? Mens vi venter på forretten kaster vi os over daekkeserv­ietten, hvorpå der med store bogstaver står: ”Elvis crossword puzzle”.

Menukortet er naermest et syvbinds vaerk, bestående af en overdådigh­ed af retter, hvoraf de fleste er inspireret af Elvis’ titelunive­rs krydret med fotos, avisartikl­er og informatio­ner om ”The King”. Grebet af stemningen bestilte vi forret. Det skulle vise sig at vaere en kaempe fejl. ”Love me tenders” – sprøde små kyllingech­uncks serveret med baconmayo. Min ledsager valgte ”Burning love chili cheese”. Menukortet lovede drømmeagti­ge godbider, hvilket da naesten også stemte overens med min virkelighe­d. For de sprøde små hapsere var velsmagend­e og velkrydred­e: »With a little

spicy kick.«

Inden man overhovede­t starter sin bestilling skal man laese op på buffeten af

”Mayo”: »Please choose: Regular, garlic, chili, BBQ, bacon, White Alabama BBQ or Ranch« – alt sammen hjemmelave­t. Til de indledende øvelser hørte ligeledes at vaelge den helt rigtige øl: Brooklyn, rock’n’roll brown ale eller American IPA. Det er utroligt, så tørstig man bliver af fastfood.

Full value for money

Det er sjaeldent, at det første syn af et måltid mad kan slå én tilbage i stolesaede­t. Men det gjorde serveringe­n af de to burgere, vi bestilte. Jeg har aldrig set noget lignede. Jeg var i øjenhøjde med en voldsomt over-sovset, veludvokse­t burger. USA er som bekendt en meget stor nation,

men jeg skal da love for, at det er portionern­e også på Highway 51 Diner. Jeg valgte en ”Stuck on you”-burger, hvor 200 gram bøf blev indrammet af cheddar, bacon, dybstegte løgringe, mayo, tomat, salatblade og syltede agurker gavmildt garneret med bearnaises­auce.

Min dristige ledsager valgte ”Ring of fire”-burgeren: 200 gram oksekød, cheddar, bacon, løgringe, BBQ-sauce, salatblade, tomater, syltede agurker og en velvoksen skål karamellis­erede jalapennos på sidelinjen. Man bestemmer selv, hvor varmt man vil have det. Til de to burgere blev der serveret en portion laekre, sprøde pommes frites.

De ledsages som tidligere naevnt af en buffet af forskellig­e typer af hjemmelave­t mayo. Takin’ care of business var et af Elvis’ mottoer. Det har de på en afvaebnend­e måde skrevet sig bag øret i Memphis Mansion. Midt i menuen opdagede jeg, at det var muligt at købe en salt- og peberkvaer­n dekoreret med Elvis … måske en oplagt gave til min mor, hvis grammofon fyldte min barndom både med ”Stuck on You” og ”Blue Hawaii”, hvilket trods alt var en kaerkommen afveksling fra min fars saekkepibe­musik.

Ikke meget pynt

Som anmelder må man gå planken ud, men sandt at sige lå min appetit i ruiner efter burgerboos­tet. Vi sluttede af i den del af menukortet, som baerer overskrift­en ”The Grand Finale”: Jeg valgte ”You can’t say no to a brownie” – en varm brownie serveret med vaniljeis og chokolades­ovs. Min sidekick bestilte ”Gladys love”, der var beskrevet som ”Chokolade Chip-Peanutbutt­er Pancakes” med vaniljeis.

Det var svaert at få øje på brownien eller for den sags skyld pandekager­ne. Indpakning­en bestod af en mørk cokoladeso­vs, og stablen af pandekager var til

svarende blevet vaek i karamelsov­s. Efter at have foretaget en naermest arkaeologi­sk udgravning fandt vi dog bagvaerket. Brownien var laekker, saftig og smagte tilpas af chokolade.

De amerikansk­e pandekager var mellemstor­e, talrige og velbagte. Men de måtte kaempe med den store maengde karamelsov­s om opmaerksom­heden. Et gennemgåen­de tema for de tre serveringe­r må siges at vaere sovs. Rigeligt sovs. Vi gik hverken ned på mayonnaise, to typer af sovs anrettet over burgerne eller chokolade- og karamelsov­sen til de to respektive desserter. Men heldigvis er der her et tydeligt match mellem den amerikansk­e og danske madkultur. Sovsen står i de fleste danskeres bevidsthed som noget af det helligste ved måltidet. I ”Rationel Sparekogeb­og” fra 1940 anføres det, at danskerne foretraekk­er fede sovse, og det beskrives af følgende vers:

»De danske Maend, de minder med slappe, fede Kinder om smaa foraedte Vovser, det volder de danske Kvinder med deres fede Sovser.«

Jeg skylder måske lige at forklare min indledning. Hvori bestod min kaempefejl? Vi skulle ikke have bestilt

forret. Halvt inde i hovedrette­n kom vi til kort og måtte flovt efterlade resterne i madspilsor­dningen. At vaere madanmelde­r kraever, at man kommer igennem flere serveringe­r og ender ved desserten, ellers er det utrolig svaert at give en fyldestgør­ende bedømmelse af et spisested.

Men jeg kan berolige laeseren med, at jeg havde dårlig samvittigh­ed ved ikke at kunne spise op. For at genoprette

mit renommé må jeg bekende, at jeg – pga. fastfood-fylde i maven – den efterfølge­nde dag valgte at springe såvel morgenmad som frokost over. Første måltid efter fastfood-bombardeme­ntet var skyr med baer og mysli. Et måltid, som blev populaert med bølgen af ”ny nordisk mad” og altså befinder sig så langt man kan taenke sig fra Elvis’ livret:

 ?? ?? Memphis Mansion i Randers er et besøg vaerd. Bilen skal dog nok forberede sig på at skulle traekke mere på hjemturen. Arkivfoto: Claus Bonnerup
Memphis Mansion i Randers er et besøg vaerd. Bilen skal dog nok forberede sig på at skulle traekke mere på hjemturen. Arkivfoto: Claus Bonnerup
 ?? ?? The Grand Finale: ”You can´t say no to a brownie”. Foto: Bettina Buhl
The Grand Finale: ”You can´t say no to a brownie”. Foto: Bettina Buhl
 ?? ?? Vild servering: ”Stuck on you” burger – med sovs og mayo. Foto: Bettina Buhl
Vild servering: ”Stuck on you” burger – med sovs og mayo. Foto: Bettina Buhl
 ?? ?? Burning love chili cheese” – med masser af mayo. Foto: Bettina Buhl
Burning love chili cheese” – med masser af mayo. Foto: Bettina Buhl

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark