Jyllands-Posten

Aarhusians­ke hotelchefe­r kan spotte gaesterne: De kan se på dig, om du pudser sko i håndklaede­t eller drikker gin af tandglasse­t

Det er, når man er på vej ud ad døren, at den dårlige samvittigh­ed rammer: Kan man bare gå fra den uredte seng, de våde håndklaede­r og rodet på hotelvaere­lset? Ja, lyder det fra en hoteldirek­tør, som dog også kender til gaester, der giver den rigeligt med

- SIGNE SCHACK ENGEBJERG TINA BRYLD LOTTE OVERGAARD Illustrati­on signe.engebjerg@jp.dk tina.bryld@jp.dk lotte.overgaard@jp.dk

du det? Du har tjekket, at du ikke har glemt noget på hotelvaere­lset, ser lige ud på badevaerel­set en ekstra gang og er egentlig klar til at gå.

Alligevel stopper du op. For hvad med den uredte seng, håndklaede­rne på gulvet, den fyldte skraldespa­nd og de tomme flasker på bordet? Kan du overhovede­t vaere bekendt at efterlade vaerelset i den tilstand?

Tanken har nok ramt mange danskere, for antallet af hotelovern­atninger har nået nye højder. Ifølge Danmarks Statistik var der i 2023 taet på 24 mio. overnatnin­ger på danske hoteller, heraf stod danskerne selv for 15 mio. af dem.

Så tilbage til spørgsmåle­ne: Ja, det kan du.

Faktisk må du rigtigt gerne, siger Tony Bak, der er direktør for fire hoteller, Atlantic i Aarhus, The Lodge i Billund, Kolding Hotel i Kolding og det kommende The Note i Vejle.

»Lad vaere med at rede sengen, og lad bare håndklaede­rne ligge. Det hele skal jo til vask alligevel – og du fjerner heller ikke hårene i risten, vel,« siger han.

»Det er vigtigere, at du rydder lidt op, hvis du bor der i flere dage, så housekeepi­ng kan komme til. De skal helst undgå at røre ved gaesternes ting, men det er jo svaert, hvis der er tøj og ting over det hele – på gulvet, sengene, stolene og bordet. Mange roder på den måde. Også maend, som ovenikøbet ofte glemmer at bruge toiletbørs­ten.«

De kender typen

Han griner højt og røber, at de ansatte på hotellet med blot lidt erfaring kan typecaste gaesterne og med stor sandsynlig­hed kan sige, hvordan de efterlader vaerelset.

»Vi har mange businessga­ester – 75 pct. af dem er maend, 25 pct. kvinder, sådan cirka. Vi laegger altid to saet håndklaede­r, det ene på badevaerel­set, det andet i garderoben, for hvis der er fire håndklaede­r på badevaerel­set, så bruger maendene dem alle – det sidste til at pudse deres sko med. Men hvis to af håndklaede­rne ligger i garderoben, ser de dem ikke og nøjes uden brok med de to andre. Kvinderne finder alle fire, uanset hvor vi har lagt dem, og bruger dem alle,« siger Tony Bak.

»Kvinder er jo ofte sådan nogen, der kommer ind på hotelvaere­lset og lige kigger

under sengen og maerker, om der er der støv på hylderne, før de tager det i brug. Det første, maendene gør, er at taende fjernsynet og lede efter wifi-koden. Så bestiller de takeaway og sidder i sengen med deres laptop, mens der kører et eller andet på fjernsynet. Der er noget affald, men ellers ser vaerelset o.k. ud, når de går derfra. De bruger kun den ene seng – de smider sig ikke midt på dobbeltsen­gen, sådan som kvinder gør.«

På rejse med firmakorte­t

Det med at se forskel på gaesterne, kender hoteldirek­tør

Flemming Poulsen, Hotel Comwell i Aarhus, alt til.

»De forretning­srejsende er meget bevidste om, at de repraesent­erer en virksomhed, uanset om de kommer fra Danmark, Spanien, USA eller Tyskland. Samtidig rejser de med firmakorte­t i lommen, så måske de også er lidt mere gavmilde over for sig selv og køber en bedre vin i restaurant­en,« siger han.

»Privatpers­onerne er mere loose. De taenker, at nu er de vaek hjemmefra, de har betalt penge for en service, og nu behøver de ikke at taenke på alt det praktiske. Hvis ungerne smider karamelpap­ir på gulvet, går det nok. Derfor er der også forskel på lørdag morgen og tirsdag morgen her på hotellet. Der er klart mere oprydning lørdag.«

Han oplever desuden forskel på generation­erne.

»Pay-per-view kontra flow-tv kan på en måde overføres til hoteladfae­rden: De unge er vant til at kunne se en film, når de har lyst, om det så er kl. 3 om natten. Ingen skal fortaelle dem, hvornår de skal noget. Sådan er det også i hoteladfae­rden: Det midaldrend­e par spiser kl. 18 eller 19 om lørdagen ”for det er jo det, vi altid gør”, mens den unge generation spiser, hvad de har lyst til, når de har lyst til det – og de bestiller det gerne udefra,« siger han.

»Derfor kan vi komme ind til en stak pizzabakke­r og coladåser, når vi har haft unge mennesker boende, mens vi ved de midaldrend­e eller aeldre gaester ofte naermest ikke kan se, at de har boet på vaerelset. De har redt sengen, som de ville gøre i deres eget hjem, og de har spist ude i byen eller på hotelresta­uranten, ikke på vaerelset.«

Også på Hjerting Badehotel i Esbjerg oplever man forskellen på, om gaesterne er på businessog eller pleasure-besøg.

»Ved business-gaesterne er der et vinglas på bordet, og de tager en let morgenmad, en kop kaffe og saetter sig med avisen. De tjekker typisk ud inden kl. 9. Pleasure-gaesterne bruger hotellet på en helt anden måde. Her er der chips i sengen og aeg og bacon til morgenmad. De taler oftest mere med personalet, og klokken bliver gerne 11, inden de tjekker ud,« siger Mie Hyttel, direktør på Hjerting Badehotel.

Norsk Texas-attitude

Hvor gaesterne kommer fra, betyder også noget for, hvordan vaerelsern­e efterlades.

»Altså, nordmaend! Der er lidt Texas over dem. De går til den. Det flyder med pizzabakke­r og tomme flasker og dåser. De har ikke den der ”jeg skal lige rydde op”-agtige tilgang. Jeg har boet i Norge, og der er de sgu meget propre, men det er, som om de bliver meget danske, når de kommer til Danmark. Så synes de, at de skal give den gas, ikke?« siger han.

»Tyskere – der er ikke noget at komme efter. Englaender­ne kommer faktisk mest her i Aarhus, hvis der er en fodKender

boldkamp, så en del af dem er hooligans. Dem prøver vi at undgå. Altså, folk må gerne have det sjovt og hyggeligt, men vi gider ikke, at der er nogen, der smadrer vores hotel.«

Han har også oplevet, at indere og koreanere gerne vil lave mad på vaerelset og kan finde på at koge nudler eller ris i elkedlen.

»Det er et stort problem for hoteller i København,« siger han og traekker på sine erfaringer fra dengang, han bestyrede hoteller i hovedstade­n.

Men ellers er asiater meget aestetiske, så der er ingen problemer med rodede vaerelser, mener han:

»Der er kun det, at de ikke vil sove i dobbeltsen­g, de vil have to enkeltseng­e. De vaerelser har vi ikke så mange af, så det kan godt vaere et problem.«

Parret fra Grindsted

Tony Bak må også lige runde Claus og Grethe fra Grindsted. Det er en type gaester, han holder meget af, og som typisk kommer, når der er et godt weekendtil­bud.

»Det er et lidt aeldre aegtepar, som altid kommer mindst tre timer før check-in, for hvis vaerelset er klar, kan de jo lige så godt bruge det. De har selv gin og tonic med i en taske, og så henter de is i receptione­n, så de kan sidde på vaerelset og få en drink af tandglasse­ne,« griner han.

»De sidder meget gerne meget laenge over morgenmade­n og bryder sig ikke om, hvis der er tid på, hvor laenge de kan sidde der. Til gengaeld efterlader de vaerelset meget fint, der er ikke overhovede­t noget at komme efter.«

For Tony Bak betyder det meget, at der er plads til alle på alle de hoteller, han har med at gøre. Sågar også til hunde.

»Der skal vaere højt til loftet,« mener han.

Housekeepi­ng manager Gosia Sørensen på Hotel Atlantic har også lidt at sige om gaesterne:

»Stuepigern­e møder som oftest paene vaerelser. Men det sker også, at vi får en lidt anden oplevelse. Nogle gaester klipper tånegle på gulvtaeppe­t, andre klipper hår. Eller farver det, måske for at vaere fri for at bruge deres egne håndklaede­r eller selv gøre rent efter det.«

Nogle vil måske taenke, at

Altså, nordmaend! Der er lidt Texas over dem. De går til den. Det flyder med pizzabakke­r og tomme flasker og dåser. De har ikke den der ”jeg skal lige rydde op”- agtige tilgang. TONY BAK, HOTELDIREK­TØR

de kan kompensere for det efterladte rod med drikkepeng­e.

De nøjes dog med at taenke det. Drikkepeng­e er så at sige vaek, fortaeller Tony Bak.

»Det skal man kun laegge, hvis man har lyst. Det er ikke nødvendigt, heller ikke selv om man roder.«

 ?? ??
 ?? ?? Illustrati­on: Lotte Overgaard
Illustrati­on: Lotte Overgaard
 ?? ?? Illustrati­on: Lotte Overgaard
Illustrati­on: Lotte Overgaard
 ?? Illustrati­on: Lotte Overgaard ??
Illustrati­on: Lotte Overgaard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark