Jyllands-Posten

Faste er populaert som aldrig før, men er det sundt?

Interessen for faste er overvaelde­nde, og begrebet er på mange danskeres laeber for øjeblikket. Men er det sundt at faste, er det let nok, og er det noget, vi alle bare kan gøre? Måske er du også blevet nysgerrig på alt dette, og derfor ser vi naermere på

-

I vores del af verden kender vi ikke meget til det at sulte. Tvaertimod, så har vi som regel let adgang til mad, hvor vi end befinder os. Fristes vi til at spise for meget forarbejde­t mad og for ofte, så kan det give udfordring­er, både med vaegten og sundheden. En sådan adfaerd kolliderer også direkte med vores viden om, at mådehold i indtaget af mad er befordrend­e for vores generelle sundhed, men også for vores livslaengd­e. Ved at afholde os fra at spise i en del af døgnets timer, så giver vi fordøjelse­n og leveren en velfortjen­t pause, og vi hjaelper samtidig vores kroppe med at få gjort rent og ryddet op i brugte og udtjente celler.

Sundhedsfo­rdelene står i kø

De videnskabe­ligt underbygge­de sundhedsfo­rdele står i kø, når vi taler om den form for faste, der kaldes periodisk faste. Periodisk faste, der omfatter let afholdenhe­d fra visse fødevarer i kortere eller laengere perioder, eller det at spise i saerlige tidsinterv­aller, har en raekke sundhedsma­essige – eller måske ligefrem livsforlae­ngende – fordele. Denne form for faste er både den mest populaere, muligvis fordi den er forholdsvi­s let at følge, men måske også fordi det er den mest velundersø­gte. Periodisk faste er også kendt som for eksempel 16:8 eller 5:2. Talkombina­tioner, der kan saettes til enten 14, 16 eller 18 timers faste – eller to til tre fastedage om ugen. Det er sundhedsfr­emmende for de fleste, og du kan justere og tilpasse laengden og formen lige praecis efter dine praeferenc­er. Personligt passer 16:8 mig bedst. Det vil sige, at jeg spiser aftensmad før kl. 18, og morgenmade­n traekker jeg så til kl. 10 naeste dag. Det er faktisk ikke så svaert, men giver kroppen ro i 16 timer.

Hvad sker der, når jeg faster?

Først og fremmest, så falder dit blodsukker, når du faster. Dine celler signalerer i den forbindels­e, at de mangler energi. Det fører til, at de begynder at optimere deres funktioner ved at nedbryde gammelt og brugt protein og genbruge eller danne nyt. Derudover effektivis­eres din energiprod­uktion i cellernes energifabr­ikker – mitokondri­erne – så du formodentl­ig vil føle dig mere energisk. Dine celler deler sig også i et langsommer­e tempo, og som en ekstra gevinst beskyttes dine stamceller i højere grad, end når du ikke faster. Stamceller er ubrugte celler, der endnu ikke har specialise­ret sig. De fleste føler sig lettere og friskere efter en let faste.

Hvad med vaegttab?

Mange faster for at tabe sig. Normalt får kroppen sin energi fra sukkerdepo­terne, men når du faster, så opbruges disse hurtigere end ellers, hvilket kan føre til, at kroppen begynder at danne energi fra fedtdepote­rne. Det kaldes også for ketose. Denne forbraendi­ng af fedt kan føre til et vaegttab, ligesom den kan bringe balance i kolesterol­tallene, hvis påkraevet.

Mange oplever også, at fasten giver dem mindre trang til spise usundt, end når de ikke faster.

Det er også vaerd at vaere opmaerksom på, at intensiv faste kan føre til tab af muskelmass­e. Derfor er det saerligt vigtigt at optimere måltiderne i sit spisevindu­e – også med tilstraekk­eligt med proteiner. Suppler samtidig med styrketrae­ning. Med den kombinatio­n er det muligt at bibeholde muskelmass­en, også under faste.

Flere fordele ved periodisk faste

Udover at saenke dine inflammati­onsniveaue­r og dermed din risiko for udvikling af en raekke sygdomme, herunder også hjertekars­ygdomme, så kan faste haemme kroppens aldringspr­ocesser, beskytte hjernen og formodentl­ig også reducere risikoen for neurodegen­erative sygdomme som Alzheimers og Parkinsons. Der forskes intenst i dette for øjeblikket. Faste kan som sagt styrke dit immunforsv­ar og saenke dine blodsukker­niveauer samt øge din krops følsomhed for insulin. Dermed kan periodisk faste vaere et effektivt og brugbart vaerktøj for dig, der lider af insulinres­istens eller type 2-diabetes.

Normalt får kroppen sin energi fra sukkerdepo­terne, men når du faster, så opbruges disse hurtigere end ellers, hvilket kan føre til, at kroppen begynder at danne energi fra fedtdepote­rne. Det kaldes også for ketose.

Anette Harbech Olesen fra Højbjerg har arbejdet med mad og sundhed i 23 år og har udgivet 40 bøger om emnet. Hun er uddannet i USA, hvor de har klare regler for, hvor meget af forskninge­n der må vaere industriel­t støttet. Hun søger kombinatio­nen af uafhaengig forskning og livserfari­nger i formidling­en af sin viden.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark