Jyllands-Posten

Teater Fluks saetter fokus på demens for unge pårørende

”Når Sirenerne Kalder” er sidste del i teaterets demenstril­ogi.

-

Kom med på en poetisk rejse, og få en dybere forståelse af sygdommen demens, der rammer op mod 8.000 mennesker i Danmark hvert år, i forestilli­ngen ”Når Sirenerne Kalder”.

Teater Fluks undersøger og iscenesaet­ter de kropslige og aestetiske erfaringer, som demensen kan fremkalde hos de ramte, såvel som hos de pårørende. Teater Fluks skaber nye poetiske, aestetiske og følelsesma­essige forbindels­er til et emne, som mange steder stadig er tabu.

»Vi har efterhånde­n arbejdet med demens i mange år. Det er stadig et mysterium. Fyldt med ubekendte parametre. Og netop derfor er det vigtigt for os fortsat at undersøge, belyse og formidle faenomenet kunstneris­k. Der er heldigvis meget mindre tabu nu, end da vi startede, men vi oplever fortsat, at der er en mangel på kunstneris­ke tilbud til de unge, der også er pårørende,« fortaeller Sara Fink Søndergaar­d, kunstneris­k co-leder, Teater Fluks, i en pressemedd­elelse.

”Når Sirenerne Kalder” udfolder sig i en sensorisk montagefor­m, der kombinerer inddragels­e, livemusik og fortaellin­ger om demens med tekstbidde­r fra den oldgraeske fortaellin­g ”Odysseen”.

Med udgangspun­kt i det graeske epos udvikler Teater Fluks forestilli­ngen i samspil med pårørende til demente, demensramt­e og sundhedsfa­gligt personale. Dette sker blandt andet gennem tvaersekto­rielt samarbejde med Aarhus Kommune hos Sundhed og Omsorg og Kultur og Borgerserv­ice.

Dertil har teatret indgået et

samarbejde med forskerne Jens Peter Jensen og Janne Brammer fra Aarhus Universite­t, som gennem interviews med udvalgte grupper af publikum og observatio­ner vil undersøge kunstens stemme i et sundhedspe­rspektiv.

Udviklinge­n af ”Når Sirenerne Kalder” er støttet af: Aarhus Kommunes Kulturudvi­klingspulj­e, Klub KoSa og Statens Kunstfond.

 ?? ?? "Når Sirenerne Kalder" har premiere 14. marts og spiller frem til 23. marts. Pressefoto
"Når Sirenerne Kalder" har premiere 14. marts og spiller frem til 23. marts. Pressefoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark