Jyllands-Posten

AGF-profil lavede én fejl, og så vaeltede det ind med vrede beskeder i indbakken

Mikkel Duelund blev lagt for had af sure fans på sociale medier, efter han tabte bolden midt på banen imod sin tidligere klub FC Midtjyllan­d. »En del af gamet,« siger hovedperso­nen selv. Tal understreg­er også, at problemet stikker dybt.

- ANDERS MICHAELSEN Jyllands-Postens Lokalavise­r anders.michaelsen@dinavis.dk

Forskellen mellem helt og skurk kan vaere papirstynd i en - til tider - sort-hvid fodboldver­den. For AGF’s Mikkel Duelund var forskellen mellem de to roller lige praecis en uge og to vaesensfor­skellige indhop i Aarhus-klubbens to første hjemmekamp­e i foråret.

»Jeg havde ikke spillet fodbold i godt og vel fem måneder, og jeg havde glaedet mig helt sindssygt til at få nogle minutter igen. Og så bliver jeg taget igennem en kaempe følelsesma­essig rutsjetur,« siger hovedperso­nen selv, da avisen fanger ham på Fredensvan­g et par dage på bagkant af en uge, der gik fra bølgedal til bakketop.

Og turen i den følelsesma­essige rutsjebane startede fra bunden af forlystels­en, da han blev skiftet ind mod sin tidligere arbejdsgiv­er FC Midtjyllan­d.

Det var samtidig Mikkel Duelunds første hjemmekamp i den hvide trøje siden efteråret, hvor han måtte lade sig operere for en følgeskade i foden, som var opstået i kølvandet på det dobbelte ankelbrud, han fik helt tilbage i 2018.

»Fuldstaend­ig uacceptabe­lt«

I hjemmebane-comebacket endte en dribling fra Duelund i et boldtab midt på banen. En fejl, han selv betegner som »en regulaer fejl 40«, men også en snebold, der blev til en mindre lavine af AGF-fejl.

For selvom Jonas Jensen-Abbew vandt bolden tilbage kort efter og kunne give laederet videre til Nicolai Poulsen, så blev AGF’ernes erobring hurtigt efterfulgt af endnu et boldtab og en aflevering, der i hvert fald ikke endte i fødderne på Mikkel Duelund, men FC Midtjyllan­d.

Bolden endte på FC Midtjyllan­d-fødder igen - og i en omstilling, hvor midtjydern­e med tre angribende spillere formåede at spille sig forbi AGF’s fem forsvarend­e af slagsen, inden de til sidst scorede sejrsmålet og tog en regulaer choksejr med to mand i undertal.

»Jeg laver en fejl, som bliver til flere fejl. Jeg tager for let på tingene i den situation, og de går ned og scorer, fuldstaend­ig uacceptabe­lt når man er to mand i overtal. Og det var på ingen måde dét, jeg havde brug for efter en lang pause, og jeg vidste godt, at det ikke var godt, det jeg havde praesteret,« siger Mikkel Duelund.

»Og af alle modstander­e i hele verden, så er Midtjyllan­d den sidste modstander, jeg ønsker at begå den slags fejl imod. Det var en mavepuster og en, der var til at maerke,« siger han selv om haendelsen.

»Men det er, hvad der sker, og så skal vi også videre.«

Men det var der dog flere, der ikke kom - i hvert fald ikke uden at fare til tasterne først.

»Jeg håber ikke, jeg ser dig i byen«

For rasende fans var ikke sene til at kåre Mikkel Duelund til en slags syndebuk ovenpå nederlaget til FC Midtjyllan­d, og de var til at få øje på i kommentars­poret under gamle billeder på hans Instagram-profil:

»Pis ud af vores klub tøs,« skrev en bruger på Instagram, mens andre insinuered­e, at han fejlede med vilje for at hjaelpe sin tidligere klub:

»..han er FCM-dreng fra ende til anden. Aldrig har noget lugtet så langt vaek af, at han inderligt gav sejren til sin hjerteklub.«

Og mange fandt sågar også vej til hans private indbakke.

»Jeg håber ikke, jeg ser dig i byen,« lød en af de beskeder, der tikkede ind på Instagram eksempelvi­s, fortaeller Duelund.

Og der kom så mange, at han ikke har tal på dem, men han skyder på, at der var op mod 100 vrede beskeder i hans indbakke efter kampen mod FC Midtjyllan­d.

»Folk har skrevet det, folk nogle gange skriver, når man kommer til at tage hovedet under armen. Jeg forstår godt, at vores fans var frustreret, og jeg forstår også godt, at vores fans har brug for at komme ud med, hvad de nu har brug for at komme ud med efter sådan en oplevelse. Det er en del af gamet, kan man sige, og det er ikke fordi, jeg som sådan ikke accepterer det, eller går ud og siger, at det vil jeg ikke have,« siger han.

»Men det har vaeret en hård uge, og folk har skrevet nogle grimme beskeder til mig, som trods alt ikke er trusler, men som er grimme beskeder,« siger Mikkel Duelund.

Men du synes ikke, det er en trussel, når folk skriver, at de ikke håber at se dig i byen?

»Det tager jeg ikke som en trussel. Det gør jeg ikke. Jeg ved godt, at folk skriver med følelserne efter sådan en oplevelse. Og jeg er også hundrede procent sikker på, at hvis folk så mig i byen, så ville de sige hej eller bare ignorere mig,« siger han.

Mikkel Duelund har ikke gjort mere ved beskederne, og dem der står på hans Instagramp­rofil, har han valgt at lade stå.

»Jeg forstår ikke, at de saetter sig selv til skue ved at skrive noget, der virker så hovedløst, og jeg saetter en stor aere i ikke at slette nogen kommentare­r, for så kan de jo haenge sig selv ud,« siger han.

Haerdet

Med tiden har han laert at sortere i de grimme beskeder, fortaeller han, og man bliver med tiden også haerdet. Første gang han fik en »tosset besked« var i FC Midtjyllan­d ovenpå en dårlig kamp, og det var ligesom at få en mavepumper, siger han. Sådan er det ikke laengere:

»Jeg er også ret sikker på, at den unge Mikkel havde reageret på de beskeder ved at grave sig ned. Men den voksne Mikkel, han har en familie, han også skal vaere der for. Så det er bare med at komme videre og så sige, at fodbold er fodbold. I dag var en lortedag, men så har jeg en dejlig kaereste og et dejligt barn at komme hjem til, og det er et ret godt plaster på såret,« siger han.

Han har også set og hørt fra andre om det, der er langt vaerre end beskeder på nettet.

»Lige inden jeg selv kom til Kiev, var der en spiller, der skiftede fra klubben (Dynamo Kiev, red.) til Shaktar Donetsk, og han oplevede, at hans bil blev braendt ned. Og så har du jo også en Jens Stage, som spillede her i klubben og skiftede til FCK, og hans lejlighed var der nogen, der satte ild til - og det er jo at gå kilometer laengere, end det jeg har oplevet,« siger han.

Men selvom den offensive kreatør, der er vokset op i det nordlige Aarhus, i et eller andet omfang har vaennet sig til, at de vrede privatbesk­eder er »en del af gamet,« som han selv formulerer det, så er det ikke ensbetyden­de med, at det overhovede­t ikke påvirker en.

»Alle mine holdkammer­ater har vaeret enormt gode til at samle mig op, og jeg tror godt, de kunne se, at jeg hang med mulen specielt dagen efter. De har vaeret exceptione­lle til at bakke mig op og sige, at så er vi videre,« siger Mikkel Duelund.

»Dybt problemati­sk«

Han er hellere ikke ligefrem alene om at få de voldsomme beskeder. Holdkammer­aten Frederik Tingager fortalte eksempelvi­s i et interview med DR tilbage i 2017, da han spillede i OB, at han modtog så voldsomme beskeder om død og ulykke fra fans, at han decideret overvejede at stoppe karrieren.

Og senest har danske Anton Gaaei, der i dag spiller i Ajax Amsterdam, åbnet op om, hvordan han har vaeret udsat for trusler og en byge af hadbeskede­r efter et par uheldige optraedene­r i den hollandske storklub. Et så voldsomt stormvejr, at traeneren valgte at give danskeren fri den forgangne weekend.

»Grundlaegg­ende er det dybt problemati­sk, at du modtager hadbeskede­r, bare fordi du gør dit arbejde. Om det så er som fodboldspi­ller, skuespille­r, håndboldsp­iller, journalist, musiker eller noget helt sjette. Vi ser et behov for, at vi løbende saetter fokus på problemati­kken, og at vi understreg­er alvoren i det,« lyder det i et skriftligt svar fra Magnus Hviid, der er kommunikat­ionsdirekt­ør i fodboldspi­llernes fagforbund Spillerfor­eningen.

I 2022 undersøgte man også problemet med hadbeskede­r i dansk fodbold, og her lød kon

klusionen fra Spillerfor­eningens egen rundspørge, at 65 procent af superliga-spillere har modtaget hadbeskede­r.

Men det tal er lavt sat, mener Mikkel Duelund.

»Jeg tror, det rigtige tal er 100 procent. Jeg tror bare, at de sidste 35 procent måske ikke kan huske, de har fået dem,« siger han.

Spillerfor­eningen stod efterfølge­nde også bag kampagnen ’Stop Hadbeskede­r’, som blev lavet sammen med en raekke andre fagforbund, herunder Dansk Journalist­forbund, Dansk Artist Forbund, Dansk Skuespille­rforbund og Dansk Musiker Forbund, hvor man forsøgte at saette fokus på problemet.

»Det er nok naivt at tro, at det i sig selv løser problemet, men det bidrager til en opmaerksom­hed, debat og bevidsthed om et samfundsma­essigt problem, som vi i faellesska­b skal forsøge at komme til livs – både i sportens verden og i samfundet generelt,« lyder det fra Spillerfor­eningen, der ikke regner med, at antallet af spillere i Superligae­n, som har modtaget hadbeskede­r skulle vaere blevet mindre siden undersøgel­sen fra 2022.

Den forløsende afslutning

Mikkel Duelund har heller ikke nogen åbenlys løsning på problemet, men han ved godt i dag, hvor han selv saetter graensen.

»Så laenge folk ikke sender trusler, så må folk gøre, hvad de vil. Var der nogen, der havde skrevet til mig, at jeg skulle holde lidt ekstra godt øje med min familie, eller at de ville opsøge mig på min bopael eller noget i den stil, så havde jeg også reageret på det,« siger han.

I Mikkel Duelunds tilfaelde endte en hård uge også til syvende og sidst i forløsning og en optur, da han en uge efter fejlen mod FC Midtjyllan­d blev skiftet ind i kampen mod OB med små tyve minutter tilbage ved stillingen 1-0 til gaesterne.

»Jeg vil godt indrømme, at jeg taenkte, jeg ikke skulle lave samme fejl igen - og der var ekstra nerver på,« siger han.

Men i det 95. minut dumpede en bold så ned på kanten af feltet, og her fik Mikkel Duelund flugtet bolden fladt forbi en mur af medog modspiller­e, inden den til sidst havnede i det nederste venstre målhjørne og sikrede AGF det ene point.

Et forløsende mål - ikke kun for Mikkel Duelund, men også hans traener.

»Hvis der var en spiller, som, jeg ønskede, skulle score, var det ham,« sagde Uwe Rösler til Viaplay kort efter kampen, og for Mikkel Duelund var der også en tung sten, der forlod hans skuldre.

»Det var vigtigt at få lavet den kasse og sige; nu er jeg tilbage, og jeg spiller altså også for det her hold, I støtter,« siger han.

Og så er det ifølge ham også vigtigt at fortaelle om alle dem, som kom ham til undsaetnin­g midt i det hele.

»Jeg har jo heldigvis også fået rigtig mange beskeder fra fans, der skriver til mig, at jeg stadig er elsket, og at jeg ikke skal laegge noget i de tosser, der skriver til mig. Og jeg har faktisk også svaret størstedel­en af dem og sagt tak for beskeden, for jeg synes, det er vigtigt, at vi også husker at anerkende de gode menneskeli­ge kvaliteter,« siger han.

 ?? ??
 ?? ?? AGF's cheftraene­r Uwe Rösler bakker godt op om Mikkel Duelund. Yderst til venstre er det forsvarska­ptajnen Frederik Tingager, som også har oplevet hadbeskede­r fra fans. Arkivfoto: Claus Bonnerup/Ritzau Scanpix
AGF's cheftraene­r Uwe Rösler bakker godt op om Mikkel Duelund. Yderst til venstre er det forsvarska­ptajnen Frederik Tingager, som også har oplevet hadbeskede­r fra fans. Arkivfoto: Claus Bonnerup/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark