Jyllands-Posten

Kan man kraeve entré til et offentligt byrum? Ja, mener borgmester­en i populaer spansk by

Borgmester­en i den sydspanske by Sevilla vil afspaerre ikoniske Plaza de España og opkraeve entré for turister, der vil opleve en af byens største sevaerdigh­eder.

- TOM NØRGAARD

Plaza de España i Sevilla er ikke en hvilken som helst plads. Formet som en enorm halvcirkel med en diameter på 200 meter, bygget i mursten og dekoreret med farvestrål­ende sevillansk­e fliser er den opdelt i nicher, en for hver provins i Spanien i alfabetisk orden.

Udsmykning­en viser en vigtig historisk begivenhed for hver provins, som f.eks. De Katolske Monarkers indtog i Granada. Foruden at beundre det mageløse design kan man også ro en tur i kanalen på pladsen – det undrer ikke, at det fascineren­de bygningsva­erk har vaeret kulisse i mange film som “Star Wars” og serien “Game of Thrones”.

Plaza de España er da også en af de største turistattr­aktioner i Andalusien­s hovedby, men det skal der måske snart saettes en stopper for.

Byen der har et indbyggert­al på omkring 700.000, besøges årligt af over tre millioner turister; hvilket Sevilla til den tredje mest besøgte spanske by efter Barcelona og Madrid.

Kamp mod overturism­e

Og antallet af turister bør nedbringes, mener byens borgmester, Jose Luis Sanz. Han vil gøre noget ved overturism­en, og det er her, at Plaza de España kommer ind billedet. Pladsen, der åbnede for offentligh­eden i 1929 til den spanskamer­ikanske udstilling, Ibero-American Exhibition, der blandt andet skulle fremhaeve spansk arkitektur, skal nemlig fremover afspaerres, hvis det står til borgmester­en,

Turisterne er fortsat velkomne, men de skal aere med til at betale for vedligehol­d af pladsen, for de mange turister slider på byens kronjuvel, lyder det fra borgmester­en, der forsikrer, at adgang til Plaza de España fortsat vil vaere gratis for Sevillas borgere.

Det skriver CNN.

»Vi planlaegge­r at lukke Plaza de España og opkraeve et gebyr fra turister for at finansiere dens bevarelse og sikre dens sikkerhed,« skriver borgmester Jose Luis Sanz i et indlaeg på den sociale medieplatf­orm X, ledsaget af en video, der viser manglende fliser, beskadiged­e facader og gadesaelge­re der haenger på trappeafsa­tserne.

Borgmester­ens forslag om fremover at tage entré for at komme ind på Plaza de España møder dog modstand. På X skriver flere lokale indbyggere fra Sevilla, at i stedet for en opkraevnin­g for at komme ind på den ikoniske plads, burde byen i stedet indføre en generel turistskat – det vil ikke bare vaere sund fornuft men også give byen flere indtaegter, påpeges det.

Andalusien er et af de områder i Spanien, som flest danske turister besøger, viser tal fra Den Spanske Stats Turistbure­au i Danmark. Ifølge turistbure­auet rejser 40 pct. af danskerne til De Kanariske Øer, øgruppen Balearerne med Mallorca står for 26 pct. af de danske ankomster, mens Andalusien følger efter med 16 pct.

Vi planlaegge­r at lukke Plaza de España og opkraeve et gebyr fra turister for at finansiere dens bevarelse og sikre dens sikkerhed. Jose Luis Sanz, borgmester i Sevilla

 ?? ?? Plaza de España i Sevilla har vaeret kulisse i mange film som “Star Wars” og serien “Game of Thrones”. Foto: Getty Images
Plaza de España i Sevilla har vaeret kulisse i mange film som “Star Wars” og serien “Game of Thrones”. Foto: Getty Images

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark