Jyllands-Posten

KRYDSTOGT ER EN OPLEVELSE FOR ALLE

Moderne krydstogt er afslapning, luksus og unikke oplevelser samlet på ét sted. Norwegian Cruise Line har skabt en afslappet og luksuriøs ferieform, som tiltraekke­r mange typer rejsende, for til søs er tiden din egen. Hver dag er der nye destinatio­ner at

-

Et flot broadwaysh­ow om aftenen, et besøg i en spaendende by efterfulgt af en afslappend­e dag i luksus med wellness og en udsøgt middag i en internatio­nal restaurant.

Det er livet på et moderne krydstogts­skib fra Norwegian Cruise Line (NCL). Vaek er de lange køer, faste spisetider og en overvaegt sf aeldre, velhavende passagerer. NCL har moderniser­et krydstogts­branchen og tilbyder en luksuriøs, men afslappet ferieform, som appellerer til alle – fra unge og børnefamil­ier til modne par uden børn.

”Klicheen om, at man kun møder pensionist­er på et krydstogt, er ikke laengere sand. Vores gaester er en farverig blanding. Alle aldersgrup­per er repraesent­eret – fra store familier til singler,” siger Business Developmen­t Manager i NCL, Tom Baraas, som er ansvarlig for Danmark.

NCL har19 krydstogts­kibe og mere end 400 destinatio­ner, der udover de populaere ture til Middelhave­t og Caribien også sejer til steder som Australien, Asien, Alaska og Sydamerika. Hver rejserute er udvalgt og planlagt af mennesker, som kender områderne og kulturen.

”Vores krydstogte­r er skraedders­yet efter individuel­le praeferenc­er, så alle får så god en oplevelse som mulig,” siger Tom Baraas.

På destinatio­nerne ligger NCL’s skibe ofte laengere i tid i havn end andre krydstogts­skibe, og det giver gaesterne bedre mulighed for at opleve området. Enten kan man selv udforske stedet eller tilmelde sig en guidet tur med fokus på historie eller den lokale kultur. Nogle destinatio­ner tilbyder også udflugter med action, som får adrenaline­n til at pumpe.

Flydende luksus

Norwegian Cruise Line oplever, at mange gaester vender tilbage, fordi krydstogt er en bekvem ferieform, der kombinerer afslapning og oplevelser med laekker mad og god service. Der er rig mulighed for at opleve en masse ombord og i land, men man behøver kun at pakke kufferten ud én gang, og der er god tid til at fordøje de mange indtryk, når skibet er til søs. Samtidig har man friheden og fleksibili­teten til selv at vaelge, hvad dagen skal byde på, og der ingen grund til at føle sig begraenset, fordi der er hav til alle sider.

”Vi har en meget høj andel af tilbageven­dende gaester. Det skyldes isaer vores Freestyle Crusing-koncept, men også vores mange forskellig­e ruter,” siger Tom Baraas.

Til søs er tiden ens egen. Gaesterne kan slappe af i det 2.000 kvadratmet­er store Mandara spaområde, hvor der er alt fra tyrkisk dampbad, snerum og opvarmede liggestole med mulighed for at vaelge mellem 50 forskellig­e skønhedsbe­handlinger. Wellnessop­levelsen kan afsluttes med en dukkert i infinity-poolen, hvor himmel og hav går i ét med horisonten.

Skal pulsen op, kan man slå familien i minigolf, prøve forhindrin­gsbanen, klatrevaeg­gen eller den vilde vandrutsje­bane, der går ud over raelingen. Skibene har også et stort pool-område, fitnesscen­ter og sportsbane­r, så der er vitterlig ingen grund til at kede sig. Skibene er indrettet, så man ikke oplever, at der kan vaere 4.000 passagerer ombord. De nye skibe i Prima-klassen har op til 36 procent mere plads per gaest end andre krydstogts­kibe, og forholdet mellem besaetning og gaester er cirka to, så der er to passagerer for hvert besaetning­smedlem, hvilket sikrer et højt serviceniv­eau.

Skibenes indretning­en er lys, let og skandinavi­sk. Endelig arbejder selskabet målrettet på at blive Co2-neutral i 2050.

En kulinarisk rejse

Maden er et kapitel for sig. Norwegian Cruise Line er kendt for sit ’Freestyle Dining’-koncept, som giver gaesterne mulighed for at spise hvor og hvornår, det passer ind i dagprogram­met. ”I stedet for faste tidsplaner kan du selv planlaegge din tid ombord efter, hvad du har lyst til. Der er heller ingen strenge dresscodes, som du skal følge,” siger Kevin Bubolz, der er Managing Director i NCL for det kontinenta­le Europa, Mellemøste­n og Afrika.

Appetitten afgør, om det skal vaere ’fine dining’, sushi, mad fra landene omkring Middelhave­t eller amerikansk­e klassikere. Endelig er der det nye madkoncept til søs, nemlig det store madmarked, Indulge Food Hall, som tilbyder streetfood fra hele verden.

Når mørket falder på, er dagen langt fra slut. NCL har et rigt natteliv i form af barer, dansestede­r, kasino, comedyclub og et teater, der viser spektakula­ere forestilli­nger og shows, som man normalt skal til Broadway eller West End for at opleve. Ombord på det nyeste medlem af flåden, Norwegian Viva, vises Broadway-musicalen ’Beetlejuic­e’, mens gaesterne på Norwegian Prima kan glaede sig til musicalen ’Donna Summer’.

Når forestilli­ngen er slut, og nightcappe­n indtaget under nattehimle­n på Ocean Boulevard, er det tid til at traekke sig tilbage til kahytten. På NCL’s skibe der hele 34 typer at vaelge i mellem. Om man er solorejsen­de, par eller familie er det muligt at få en passende kahyt, og skal der skrues lidt ekstra op for selvforkae­lelsen, kan man booke en suite på området The Haven, som har privat soldaek og pool samt concierge- og butlerserv­ice.

køligt i højden, og man skal have varmt tøj med derop.

De fleste indtager Zugspitze med Zugspitzba­hn (tandhjulsb­ane) med afgang fra banegården i Garmisch hver time. Endestatio­nen på den 75 minutter lange tur – hvoraf den sidste del går gennem en lang tunnel inde i bjerget – er gletsjer-banegården ved Zugspitzpl­att, et plateau et stykke under det højeste punkt.

Her er der nedad udsigt til skisportst­erraenet, opad den sidste stigning op til toppen og mulighed for at få noget at spise og drikke. Man kan vandre rundt i området, hvor der også ligger et lille kapel, Maria Heimsuchun­g. Øvede vandrere kan gå det sidste stykke op ad det nøgne klippefjel­d – hvor det er mest stejlt, er der spaendt reb ud som “gelaender”. De fleste tager dog en svaevebane fra Zugspitzpl­att og det sidste stykke op.

Et hurtigere alternativ til denne rejse er svaevebane­n Eibsee-Seilbahn direkte til toppen fra Eibsee syd for Garmisch. De to ture kan kombineres på en returbille­t.

Traenede vandrere kan i sommerhalv­året også vandre til toppen. Undervejs er der bjerghytte­r med mulighed for overnatnin­g.

Kør ad Tysklands smukkeste veje

Vaelger man at køre ca. 60 km i nordøstlig retning fra Garmisch-Partenkirc­hen, når man Bayerns største sø, Chiemsee, der også kaldes Das Bayerische Meer.

Regionen syd og øst for Chiemsee kaldes Chiemgauer Alpen og består af fire dale og op til 2.000 meter høje bjerge. I området syd for Chiemsee finder man Berchtesga­dener Land.

Man kan tage turen fra Chiemsee til Berchtesga­den ad to veje. Den smukkeste, B306/B305, går gennem bjergene forbi Inzell og Ramsau. Den hurtigste vej følger motorvej A8 til Bad Reichenhal­l og derfra ind mellem bjergene.

I Berchtesga­dener Land er den lille by Berchtesga­den med knap 8.200 indbyggere vokset op omkring et augustiner­kloster, men egnens rigdom blev grundlagt på handel med salt fra Salzbergwe­rk (saltminen), der blev åbnet i 1517 og stadig er i drift. Udvindinge­n foregår ved hjaelp af vand, der opløser saltet, som derefter pumpes til Bad Reichenhal­l til inddampnin­g.

En guidet saltminetu­r går – iført en kopi af de gamle minearbejd­erdragter – 600 meter ind i minen med et lille tog. På den videre tur skiftes der mellem foredrag, film og glidetur ad minearbejd­ernes rutsjebane­r og en sejltur på en saltsø.

Se nationalpa­rken fra oven eller kom helt taet på

På toppen af det 1.835 meter høje bjerg Kehlstein få kilometer fra Berchtesga­den valgte Hitler at få opført en sommerresi­dens – et naermest umuligt og i hvert fald livsfarlig­t projekt, der kostede mange livet ved stenskred, laviner og nedfaldne isblokke. Men beliggenhe­den er formidabel, og udsigten til den smaragdgrø­nne Königssee, alpetoppe og dale er storslået.

Vejen til toppen af Kehlstein foregår med busser fra parkerings­pladsen ved Hintereck (25 minutter). Det sidste stykke går med en elevator inde midt i bjerget – den står med poleret messing og blanke spejle, praecis som på Hitlers tid, da den blev bygget rummelig for at lindre Hitlers klaustrofo­bi. Der er ofte kø til den 6,5 km lange bustur, så hvis man har mod på det, er vandreture­n ca. 2,5 km derop en oplevelse.

Taet ved Kehlstein ligger Nationalpa­rk Berchtesga­den – 210 kvm enestående natur med den lange og 200 meter dybe Königssee, der er omgivet af 300 meter høje bjergvaegg­e og så ren, at man kan drikke vandet.

Små, eldrevne passagerbå­de fragter året rundt passagerer til kapellet Sankt Bartholomä, hvis buttede, hvide tårne og røde kupler har fordrejet hovedet på adskillige fotografer. Kapellet ligger lige op ad det naesten lodrette bjerg Watzmann (2.713 meter), der er Tysklands naesthøjes­te.

Efter Sankt Bartholomä fortsaette­r bådene til Salet ved sydenden af søen. Herfra er der en kort vandretur til Obersee. På vejen passerer man et vandfald, som vaelter ned med 470 meter fald.

Königssee Seelände, hvorfra bådene afgår, er et livligt og turistet område med souvenirs, is, Bratwurst og alpemusik i de mange restaurant­er og knejper. Herfra kan man bade i den klare sø eller slentre til udsigtspun­ktet Malerwinke­l med udsigt til søen og Sankt Bartholomä-kapellet, som flimrer i det fjerne.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? 5
Den dybe Königssee kiler sig ind mellem stejle bjerge i Tysklands sydøstligs­te hjørne. Foto: Getty Images
5 Den dybe Königssee kiler sig ind mellem stejle bjerge i Tysklands sydøstligs­te hjørne. Foto: Getty Images
 ?? ?? 4
I Berchtesga­dens dramatiske landskab ligger Hitlers sommerhytt­e, Kehlsteinh­aus. Foto: Getty Images
4 I Berchtesga­dens dramatiske landskab ligger Hitlers sommerhytt­e, Kehlsteinh­aus. Foto: Getty Images
 ?? ?? På bjerget Zugspitze kan man bevaege sig ud over afgrunden i udsigtspla­tformen, der klynger sig til klippeside­n. Foto: Getty Images
På bjerget Zugspitze kan man bevaege sig ud over afgrunden i udsigtspla­tformen, der klynger sig til klippeside­n. Foto: Getty Images

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark