Jyllands-Posten

Den norske skibranche oplever helt nye udfordring­er

Norske skisportsa­nlaeg er afhaengige af vandkraft, men energipris­erne er skudt i vejret. Det presser isaer mindre skisportss­teder. Større anlaeg som Hafjell og Kvitfjell klarer sig, fordi man satser på helårsturi­sme og har reduceret forbruget af kanonsne

- PETER NORDHOLM ANDERSEN

Vi har set nogle helt ekstreme strømprise­r – noget, vi aldrig før har set i Norge. Flere og flere mellemstor­e spillere i skibranche­n får økonomiske udfordring­er, og flere anlaeg er taet på at gå konkurs. Odd Stensrud, daglig driftslede­r hos Alpinco

Ude på pisterne måler vi punkt for punkt, hvor meget sne der ligger. Det finmaskede net af data kører vi ind i en indscannet model for hele bjergsiden, så vi for eksempel kun lige praecis producerer den maengde kanonsne, vi har brug for,« siger Odd Stensrud og slår fast:

»Vores samlede investerin­g i ny teknologi har reduceret vores forbrug af kunstsne med 30 pct.«

Den daglige leder har talt sig varm om det iskolde emne, skipistern­e, der skinner kraftigt i sollyset uden for hans kontor hos Alpinco, for foden af Hafjell. Alpinco driver skisportsa­nlaeggene Hafjell og Kvitfjell i Gudbrandsd­alen nord for Lillehamme­r.

Når Odd Stensrud taler om investerin­ger, henviser han til den kridhvide sne, skiliftern­e, pistemaski­nerne og alt det andet i det store setup, der sluger energi for at bringe gaesternes skiglaede i top på anlaeggene.

Han har arbejdet på at give gode skioplevel­ser til gaesterne på Hafjell og Kvitfjell i mere end tre årtier og forklarer, at energifors­yningen er en helt afgørende hjørnesten for skisportsb­ranchen i Norge.

Hafjell er Norges tredjestør­ste alpinskian­laeg, mens de største i Trysil og Hemsedal drives af

Skistar. Norge har i alt 220 skisportsa­nlaeg, hvoraf de 14 største ifølge Stensrud traekker cirka 85 pct. af alle gaester til sig.

»Dertil kommer vaeldig mange små, enkle anlaeg med en enkelt lift. Branchen har mange mindre anlaeg, der for eksempel er drevet af idraetsfor­eninger – men mange af dem har desvaerre fået det svaert.«

Stort hop i elpriserne

Energifors­yningen er de sidste par år blevet et omdiskuter­et emne i Norge. Langt det meste af energien stammer fra vandkraft, og nordmaende­ne har i mange år haft masser af billig energi. Mens vi i Danmark har isoleret vores huse og gravet jordvarmea­nlaeg ned under graesset, er det stadig helt almindelig­t at taende for elpanelern­e i vores nordiske søsterland.

Modstanden mod russisk gas, Norges opkobling på det europaeisk­e energinet og sparsomme nedbørsmae­ngder til de opdaemmede søer i Sydnorge har nu vendt op og ned på billedet.

»Vi har set nogle helt ekstreme strømprise­r – noget, vi aldrig før har set i Norge,« siger Odd Stensrud om faenomenet, der i norske medier er blevet døbt ”strømkrise­n”.

Han forklarer, at prishimmel­flugten isaer har ramt nogle af de mindre og mellemstor­e skianlaeg.

»Flere og flere mellemstor­e spillere i skibranche­n får økonomiske udfordring­er, og flere anlaeg er taet på at gå konkurs,« siger Odd Stensrud og forklarer, at alle i branchen har set store udgiftsfor­øgelser til strøm og også på diesel til praepareri­ngsmaskine­rne

»Det er svaert at hente de udgifter ind – isaer for de små anlaeg med få internatio­nale gaester, der kun driver anlaeggene om vinteren, hvor priserne på el er højere.«

Flaskehals i norsk elnet

Klaus Skytte er administre­rende direktør i Nordisk Energifors­kning i Oslo. Det er en platform for faelles energifors­kning og politikudv­ikling i regi af Nordisk Ministerrå­d.

Han forklarer, at Danmark og Sverige er vaevet sammen med Norges vandkraft-strategi og har vaeret det i det sidste halve århundrede. Oprindelig­t koblede Danmark sig til det nordiske elnet, da Norge satsede stort på vandkraft. Nedbørsmae­ngden – og dermed kapacitete­n – varierer fra år til år med op til 40 pct., og det giver store prissving mellem tørre og våde år.

»Vandkraft med magasiner har den fordel, at

 ?? ?? Liften Hafjell 360 har seks saeder, som er opvarmede. Foto: Alpinco/Hafjell.no
Liften Hafjell 360 har seks saeder, som er opvarmede. Foto: Alpinco/Hafjell.no

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark