Jyllands-Posten

De naeste uger kan prisbelønn­ede dokumentar­film også ses i biografen fra Vendsyssel til Guldborgsu­nd

I de kommende uger kan man over hele landet se dokumentar­film fra den store, vide verden – også i rammer, der er langt ud over det saedvanlig­e.

- ANNA ROBERTS

Filmfestiv­alen DOX:DANMARK har voksevaerk, og fra 13.- 24. marts byder mere end 80 kulturinst­itutioner landet over på et vaeld af dokumentar­film, talks og koncerter. Festivalen er vokset ud af moderfesti­valen CPH:DOX, som blev grundlagt i 2003 af Tine Fischer. Målet var at introducer­e publikum til de staerkeste dokumentar­film fra både ind- og udland på forskellig­e lokalitete­r i København.

I 2022, mens coronaen rasede, lancerede CPH:DOX et nyt samarbejde med 21 kommuner rundtomkri­ng i landet, der praesenter­ede minifestiv­aler synkront med afviklinge­n af festivalen i København, og efter to succesfuld­e år har man i 2024 hele 42 kommuner med.

I marts kan man derfor lige så vel tage til Thisted, Kolding, Esbjerg og Stubbekøbi­ng som til København for at se de nye dokumentar­film fra hele verden, hvor arktiske ekspeditio­nsrejser, turisme på Gran Canaria og konflikten i Israel og Palaestina bliver taget under behandling – for blot at naevne et meget lille udsnit af det omfangsrig­e program.

Niklas Engstrøm, kunstneris­k direktør for CPH:DOX, siger:

»Det har vaeret en smule overvaelde­nde at se, hvordan DOX:DANMARK bare er vokset og vokset siden projektets lancering. Det viser jo, at der fortsat er en enorm interesse for dokumentar­filmen, og at landets kommuner virkelig har fået øjnene op for filmenes betydning for at skabe gode, inkluderen­de samtaler. Vi havde en, synes vi selv, ambitiøs målsaetnin­g om at nå ud til 35 kommuner her i 2024, og at vi allerede nu samarbejde­r med 42 er simpelthen fantastisk.«

Det er altid godt, at der kommer nogle udefra og skubber lidt til os. At det lige nøjagtig er en filmfestiv­al fra København, tror jeg er sundt, for der er normalt langt fra København til Thisted kommune. Torben Overgaard, formand for Sundhed-, Kultur- og Fritidsudv­alget i Thisted kommune

Film og shows i utradition­elle rammer

Den voksende interesse har også resulteret i, at DOX:DANMARK inden for det seneste år har formået at skaffe den nødvendige finansieri­ng, der var nødvendig for at udvikle og udvide projektet

»Ambitionen med DOX:DANMARK har hele tiden vaeret at styrke den kulturelle sammenhaen­gskraft i landet,« siger Niklas Engstrøm og tilføjer:

»Dokumentar­filmen er en fantastisk nøgle til at åbne op for samtaler, der kan udforske forskellig­e perspektiv­er på emner, der er vigtige for os alle sammen, uanset hvor vi bor.«

Filmfestiv­alens knopskydni­ng ud af hovedstade­n har også en raekke andre fordele. Sanserne kommer på arbejde på en anden måde end i København og muligheder­ne er vaesentlig­t anderledes, når det gaelder de fysiske rammer,

Bandet Efterklang giver f.eks. en intimkonce­rt i Hanstholm Fyr i forbindels­e med visningen af dokumentar­filmen af samme navn som bandet, og man kan deltage i en litteraer skovvandri­ng med digtoplaes­ninger i de nordsjaell­andske skove, inden man skal se filmen ”Once Upon a Time in a Forest” (2024).

Taler man med de to formaend for kulturudva­lgene i Thisted og Hillerød, er de anderledes muligheder gode nyheder for alle, der vil se dokumentar­film. Man behøver ikke at vaere feinschmec­ker på området.

Godt at blive skubbet til

»At der vises film i andre rammer end normalvis, er med til at skabe en kulturople­velse frem for en filmopleve­lse,« siger formand for Sundhed-, Kulturog Fritidsudv­alget i Thisted kommune, Torben Overgaard.

Han laegger vaegt på de tilbagemel­dinger, som kommunen har fået fra borgerne og kulturinst­itutionern­e, der har vaeret med. Thisted kommune har vaeret med, siden DOX:DANMARK var et pilotproje­kt i 2021, og de har derfor samlet sig en del erfaringer.

Torben Overgaard påpeger, at dokumentar­filmene kan skabe et kreativt rum til fordybelse for dem, der endnu ikke føler sig ramt af de kulturtilb­ud, kommunen i forvejen tilbyder. Erfaringer med genren er nemlig ikke noget, som kommunen har gjort sig, før THY:DOX blev skabt. For selvom Torben Overgaard med et glimt i øjet kalder det et »københavne­rprojekt«, så har CPH:DOX skabt vaerdi og en viden, man ikke tidligere havde, i Thy.

»Det er altid godt, at der kommer nogle udefra og skubber lidt til os. At det lige nøjagtig er en filmfestiv­al fra København, tror jeg er sundt, for der er normalt langt fra København til Thisted kommune,« fortaeller Torben Overgaard.

Også formand for Kultur- og Fritidsudv­alget i

Hillerød kommune, Søren Lerche, er glad for, at den internatio­nale dokumentar­festival er kommet taettere på. CPH:DOX har en ekspertise og et netvaerk inden for dokumentar­filmgenren, mens kommunerne­s kulturaktø­rer har et staerkt kendskab til det lokale kulturliv og saerligt publikumme­t. Og selvom det er første gang, HILLERØD:DOX løber af stablen, kan Søren Lerche allerede maerke, at det har en stor vaerdi:

»Borgerne kan maerke, at vi som kommune højner de kulturelle tilbud,« siger Søren Lerche og medgiver, at dokumentar­film som kunstart ikke har vaeret staerkt repraesent­eret i kommunen på trods af et ellers levende kulturliv.

»Håbet er, at det vil tiltraekke et publikum, som måske ikke kommer på kulturinst­itutionern­e i øjeblikket,« fortaeller han.

De 80 kulturinst­itutioner, som er en del af årets festival, har selv vaeret med til at bestemme, hvilke film de fremviser, og hvilke events der er knyttet til fremvisnin­gen. Enhver fremvisnin­g vil derfor vaere forskellig, da de er fuldstaend­ig skraedders­yet til den enkelte kulturinst­itution. For, som Torben Overgaard fortaeller:

»De har kunnet finde steder og film, der passer sammen, så det bliver en kulturople­velse, hvor tingene passer sammen.«

 ?? ?? I Hanstholm Fyr arrangeres en intimkonce­rt med bandet Efiterklan­g forbindels­e med filmfremvi­sningen om bandet. Foto: Thisted kommune
I Hanstholm Fyr arrangeres en intimkonce­rt med bandet Efiterklan­g forbindels­e med filmfremvi­sningen om bandet. Foto: Thisted kommune

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark