Jyllands-Posten

»Mine fordomme om, at Polen haltede bagefter på det kulinarisk­e, blev fuldstaend­ig gjort til skamme«

Med et utraetteli­gt ivaerksaet­tergen har Lasse Askov åbnet flere caféer og spisestede­r i København, og han spiser sig gerne gennem alverdens storbyer for ny inspiratio­n.

- CAMILLA EGEBORG MØLLER

TIPS OG TRICKS

Tidligere michelinko­k Lasse Askov ved nøjagtig, hvor mange måltider han har at gøre godt med på en rejse. Og han aergrer sig mere end de fleste, når han en sjaelden gang ender på en ringe restaurant. Lasse Askov er for nylig blevet far for tredje gang og har netop åbnet kaffebaren Bookmark Coffee i København. Han driver desuden flere restaurant­er, bl.a. Glyptoteke­ts café Picnic under palmerne i Vinterhave­n.

Han finder inspiratio­n på sine rejser, og saerligt én europaeisk hovedstad har overrasket ham på den gastronomi­ske front. Og så behøver rejser med små børn ikke betyde, at samtlige måltider skal bestå af nuggets og pomfritter.

Hvilken by vender du ofte tilbage til for at spise?

»For nogle år siden var Berlin og London sikre vindere – det er de stadig, for der findes et hav af gode restaurant­er med inspiratio­n fra hele verden. Men så opdagede vi Warszawa ved et tilfaelde under et stop på vej til Kroatien.

Mine fordomme om, at de haltede bagefter på det kulinarisk­e, blev fuldstaend­ig gjort til skamme. Polakkerne har skabt en fantastisk gåud-kultur de seneste 10-15 år med alt fra moderne kaffebarer til fine dining. Man får virkelig meget for pengene, og det er desuden en relativt kort rejse fra Danmark. Jeg har vaeret der i hvert fald fem gange de sidste tre år.«

Hvilke restaurant­er vil du anbefale i Warszawa?

»Vi drikker naesten altid vores morgenkaff­e på Forum, hvor de dygtige baristaer brygger kaffe fra forskellig­e europaeisk­e risterier. Bibenda er en hyggelig restaurant, som har åbent til både frokost og aften. Der er altid et hav af mennesker med liv og glade dage. Skal man have et glas vin i stilede omgivelser, så tag på Bar Rascal, som specialise­rer sig i naturvin og har et stort udvalg. Indehavere­n er filminstru­ktør, så der er endda indrettet en lille biograf i kaelderen.

Hvis vi bevaeger os over i fine dining-regi, vil jeg anbefale Nolita, som er comfort food på højt niveau med både a la carte og tastingmen­uer, godt vinkort og dygtige sommeliere­r.

Sidst jeg var afsted med drengene, faldt viover Lupo Pasta. I det åbne køkken kan man se, hvordan kokkene fremtrylle­r pasta i alle afskygning­er. Der er desuden udeserveri­ng, hvor man kan sidde at betragte gadelivet en sommerafte­n.«

Hvor finder du inspiratio­n til egne restaurant­er?

»Jeg tager ikke specifikke retter med hjem fra mine rejser, men inspireres af at bryde hverdagens trummerum. Man taenker anderledes, når vaekkeuret ikke ringer, som det plejer. Jeg laegger maerke til detaljer i anretninge­n, smagskombi­nationer og stemning, og restaurant­besøg vaegter lige så højt som museer, når jeg er i udlandet.

Thailand er også et sted, jeg vender tilbage til. Jeg er meget inspireret af thaiernes umiddelbar­e tilgang til madlavning, hvor de parkerer deres knallert, smaekker et mobilt køkken op og saelger friterede bananer i vejkanten. De specialise­rer sig i en enkelt ret eller snack, og det fungerer bare.«

Hvordan matcher du børn og gastroople­velser?

»Rejser behøver ikke altid vaere 100 pct. på børnenes eller de voksnes praemisser. Vi har lige vaeret på Riviera Strand i Båstad for tredje gang, hvor der er plads til børn, men også mulighed for at få god mad og vin. Indretning er paen, og der er god akustik, så man bemaerker ikke, at børnene sommetider leger lidt højlydt i krogene. Jeg gider ikke et pomfrithel­vede i Lalandia, men der findes mange gode alternativ­er. Man skal have overskud til, at det kan gå galt, og at ungerne flakker rundt. Min kaereste går heldigvis også op i restaurant­besøg, så vi prioritere­r at komme ud.«

Hvad er dit forhold til dansk mad?

»Det danske køkken er en stor del af mig, og nogle retter skal bare vaere traditione­lle. Som kok kan jeg dog ikke lade vaere med at justere lidt hist og her, og på min nye kaffebar har jeg f.eks. eksperimen­teret med brunsviger­en.

Brunsviger­en er det mest elskede bagvaerk i min hjemstavn på Fyn. Den skal vaere fuld af snask, men jeg har udviklet en version med wienerdej, orangeskal og marcipan, som jeg synes klaeder den. Man skal passe på med at pille ved traditione­rne, men så laenge man gør sig umage, kan man godt skrue lidt på opskriften.«

Hvor går du ud og spiser herhjemme?

»Jeg har for nylig vaeret på Calma på Nørrebro i København. Det var et virkelig godt måltid, hvor man både kunne få crudo med et twist, men også en klassisk pastaret uden overraskel­ser. Det hele smagte fantastisk og spillede med vinkortet, og vaertskabe­t braendte igennem.

Når jeg er i Aarhus, vender jeg ofte tilbage til Restaurant Et, som er blandt mine absolutte favoritter i Danmark. De har bare styr på det franske køkken, og gennem årene har de altid vaeret tro mod deres koncept og holdt niveauet tårnhøjt.«

 ?? ?? Lasse Askov holder af at spise godt både hjemme og på rejser. Og gerne med hele familien. Foto: Privat
Lasse Askov holder af at spise godt både hjemme og på rejser. Og gerne med hele familien. Foto: Privat

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark