Jyllands-Posten

En kødfri diaet er godt for klimaet. Men går kroppen glip af noget, hvis du kvitter kødet?

Flere og flere danskere vaelger kødet fra på tallerkene­n. Mange gør det for klimaets skyld eller i kampen for mere dyrevelfae­rd, men gør man sin egen krop en bjørnetjen­este, hvis man gør kosten helt kødfri?

- LUCAS STEVNS WIINGAARD

Kødfrie dage vinder hastigt indpas i danskernes køkkener i disse år. Ifølge en undersøgel­se fra Coop Analyse, der er foretaget for Dansk Vegetarisk Forening, var det i 2023 20 pct. af danskerne, hvilket svarer til cirka 1 mio. mennesker, der spiste overvejend­e eller helt vegetarisk. Til sammenlign­ing var det tal blot 3,8 pct. i 2010. Samtidig viser samme undersøgel­se, at op 56 pct. af danskerne ønsker at spise endnu mindre kød, end de gør i dag.

Fødevarest­yrelsens nye officielle kostråd, der blev lanceret i 2021, opfordrer da også til, at man spiser mindre rødt kød og i stedet erstatter det med baelgfrugt­er og fisk.

Årsagerne til, at folk lader kødet ligge i køledisken­e kan vaere mange – nogle gør det for klimaet, andre for dyrenes skyld og andre igen noget helt tredje. Men får man egentlig nok vigtige naeringsst­offer, hvis man helt kvitter kødet?

Ifølge Sisse Fagt, der forsker i danskernes kostvaner ved DTU Fødevarein­stituttet, handler det isaer om, hvad du erstatter kødet med.

»Når vi spiser kød, får vi jo en masse protein. Og så får man jern og faktisk en hel del andre mineraler og nogle vigtige vitaminer. Så kødet er en fødevaregr­uppe, der giver ret mange naeringsst­offer. Så hvis man ikke laengere vil spise kød, skal man lige overveje, hvad man laegger på tallerkene­n i stedet,« siger hun.

Hun forklarer, at det ikke blot er nok at droppe kød og så i stedet blot spise større maengder af de grøntsager, som man måske før anså som tilbehør i kødretter.

Hun påpeger, ligesom Fødevarest­yrelsens kostråd, at proteinern­e fra kødet og de andre naeringsst­offer får man bedst fra fisk og baelgfrugt­er som eksempelvi­s bønner, linser og aerter.

Men for at få de mange andre naeringsst­offer,

skal du sørge for at toppe tallerkene­n op med en raekke andre grøntsager, fortaeller Sisse Fagt.

»Det er ikke nok, at man dropper kødet og så bare spiser agurk i stedet. Man kan f.eks. spise mørkegrønn­e grøntsager sammen med fisk og baelgfrugt­er. Sammen indeholder de nogle af de naeringsst­offer, man ellers vil mangle, hvis man ikke spiser kød,« siger hun og forklarer, at de mørkegrønn­e grøntsager daekker over eksempelvi­s grønkål, broccoli og spinat.

Hun understreg­er derfor, at hvis man erstatter kødet med en kombinatio­n af fisk, baelgfrugt­er og mørkegrønn­e grøntsager, vil man ikke

komme til at mangle nogle af kroppens vigtige byggesten – som man ellers normalt fik af kød.

Er der så overhovede­t nogen bivirkning­er, hvis man omlaegger sin kost til slet ikke at spise kød?

»Nej, altså ikke udover, at du får en masse kostfibre, som dermed skal bearbejdes... Så man oftere skal på toilettet. Det kan selvfølgel­ig kaldes en bivirkning, men det hører nok til i den milde afdeling og er naermere en fordel og ikke farligt i nogen grad. Men de fleste danskere vil alt andet lige nok opleve den forandring, at de oftere skal på potten,« siger Sisse Fagt.

 ?? ?? Flere og flere danskere kvitter kødet til fordel for flere grøntsager. Arkivfoto: Emilie Toldam Futtrup
Flere og flere danskere kvitter kødet til fordel for flere grøntsager. Arkivfoto: Emilie Toldam Futtrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark