Jyllands-Posten

Her er de bedste alkoholfri øl til dig, der vil skrue ned for procentern­e

Har du fået nye vaner efter Hvid Januar? Eller er du bare traet af tømmermaen­d? Vi guider her til de bedste – og vaerste – alkoholfri­e øl, du samvittigh­edsfuldt kan nyde til både hverdag og fest.

- ANDERS HALSKOV

2024 lagde ud med det nye begreb ”Fugtig Januar”. Du kender måske ”Hvid Januar”, hvor man ovenpå højtidens udskejelse­r holder alkoholfri i en måned for lige at give kroppen en pause. ”Fugtig” modererer askesen en anelse og opfordrer blot til mådeholden­hed og omtanke. Januar er jo efterhånde­n for laengst bag os, men måske har du planer om at fortsaette afholdsmån­edens nye, gode vaner? Eller også er du måske bare traet af de dunkende tindinger dagen derpå? Uanset hvad har der, både indenfor vin, øl og spiritus (pudsigt nok), vaeret en rivende udvikling i alkoholfri­e alternativ­er de seneste år, og kvaliteten er støt stigende.

Også på ølfronten, der har rykket sig gevaldigt siden dengang, der kun fandtes ”lys pilsner” og ”NAB” (non alcoholic beer) fra Wiibroe. Nu er der et vaeld af alkoholfri øl, og testen her afslører både skidt og ”kanøl” fra begge ender af spektret. Der skal jo vaere en grund til at drikke en øl med ”løst krudt”. Den tid, hvor det var socialt uacceptabe­lt ikke at ville drikke, er naesten vaek og derfor er en alkoholfri øl mere end en rekvisit til familiefes­ten. Den skal med andre ord smage godt. Ellers kan du lige så godt drikke et glas vand.

Men ikke nok med det, den skal også levere oplevelsen af øl. To af testens produkter er domineret voldsomt af tropisk frugt, så de naermest kunne vaere sodavand. Andre øl er fornaermen­de ringe, f.eks. den fra Heineken og Royal Pilsner. Til gengaeld er de bedste øl så gode, at man slet ikke taenker over fravaeret af alkohol. Mere kan man ikke forlange. Typemaessi­gt spaender de bedste øl ikke så vidt. De har alle en vis malttyngde, en smule sødme og solide maengder humle til at kompensere for den manglende alkohol. I toppen er der dødt løb mellem ”Hazy Lazy IPA” fra bryggeriet Doing Zero, der kun laver alkoholfri øl og Mikkeller ”Drink in the Moonlight”, der begge er virkelig glimrende øl, alkohol eller ej.

Så hvad enten du kører total askese i en måned eller to, skal vaere chauffør eller blot laegger en lille modererend­e graense ind i dit alkoholfor­brug, så er der masser af gode, spaendende øl derude. Skål!

De bedste øl er så gode, at man slet ikke taenker over fravaeret af alkohol. Anders Halskov, vin- og madanmelde­r

DOING ZERO ”HAZY LAZY IPA” 0,5 PCT. 333333

Endnu en rugbrødsdu­ftende naese med blid humleduft. Flot mund med fylde og krop. Behagelig mundfornem­melse og fin balance. Dejligt humlebid til sidst.

MIKKELLER ”DRINK IN THE SUN” 0,3 PCT. 333333

Lys hvedeøl med mild, floral duft fra aromahumle. God og fyldig mund med balance og krop. Fin frokostøl, der leverer øloplevels­e og velsmag.

MIKKELLER ”WEIRD WEATHER” 0,3 PCT. 333333

Dejlig humlearoma­tisk naese med masser af sprael. Laeskende og sprød mund med god bitterhed. Vellavet tørstslukk­er og fin øloplevels­e.

333333 333333 MIKKELLER ”DRINK IN THE MOONLIGHT” 0,3 PCT. 333333

Fin naese med både humle- og karamelduf­t fra malt. Masser af krop og tyngde i munden med afsluttend­e, veljustere­t bitterhed. En anelse mere tyngde end ”Sunlight” og det klaeder den. Glimrende.

SKANDS HOPS ALL NIGHT 0,2 PCT.

Naesen dufter primaert af lys karamel, men er for så vidt behagelig. Munden er lidt spinkel, med en spøjs røgtone. Men bestemt haederlig.

DOING ZERO ”IPA SUNSET” 0,5 PCT.

Ravgylden, let uklar øl. Maltet og brødduften­de, behagelig naese. Medium til kraftig mund med tilpas tyngde og markant, afsluttend­e bitterhed.

MIKKELLER ”DRINK IN THE SNOW” 0,3 PCT. 333333

Fin, malttung naese med duft af brun karamel. Munden lever ikke helt op til naesen, men resultatet er bestemt drikbart og rart med et mørkt alternativ.

SKANDS ”CPH ALL NIGHT” 0,2 PCT. 333333

Ikke så meget naese her. Let, laeskende mund med tydelig bitterhed. Let vandet udtryk i forhold til nogle af de øvrige topscorere, men anbefalels­esvaerdig.

TO ØL ”IMPLOSION BEER” 0,5 PCT. 333333

Fin og humlet naese, dog med en lille ”uren” note uden at det forstyrrer voldsomt. Munden er laeskende og behagelig.

TUBORG CLASSIC 0,0 PCT. 333333

Nydelig, ravgylden øl. Spøjs naese af rugbrød og rovdyrbur. Sød, maltet mund med fin karbonerin­g. Ikke meget smag og en lidt spids, syrlig eftersmag. Minder om sit ophav, uden at det bliver rigtigt godt.

ROYAL PILSNER 0,0 PCT. 333333

Der er Ikke meget naese i denne øl og munden er underligt skaev og syrlig. I det hele taget en naermest ubehagelig oplevelse og dermed et helt overflødig­t produkt.

TO ØL IMPLOSION LAGER 0,5 PCT. 333333

Meget lys, let tåget øl. Naesten ingen naese.

Spinkel, vandig mund, men den smule smag, der er, skraemmer ingen vaek. Mangler dog noget krop.

MIKKELLER LIMBO MANGO 0,3 PCT. 333333

Lys, hazy øl. Dufter af citrus og tropisk frugt. Munden er syrlig med livlig kulsyre og en underlig bismag, der forstyrrer oplevelsen. Et forsøg på en sour, men smager ikke synderligt af øl.

TUBORG NUL ”ØL & MANGO PASSION” 0,0 PCT. 333333

En glimrende sodavand, til dem der kan lide abrikosvan­d fra 70’erne. Et forsøg på en alkoholfri radler, men det kunne lige så godt have vaeret en sodavand. Pivsynteti­sk og overdrevet sød.

ANARKIST HAZY IPA 0,5 PCT. 333333

Citrusnaes­e med masser af aromahumle. Vandig mund med en lille off-note, men venlig og laeskende øl.

CARLSBERG NORDIC PILSNER 0,0 PCT. 333333

Lidt kogt naese med tydelig humleduft. Munden har tyngde, men også en metallisk, urar eftersmag. Ikke god. Ud med de tilsatte aromaer og ind med noget bryghåndva­erk er mit beskedne råd.

HEINEKEN 0,0 PCT. 333333

Lys øl med kridhvidt skum. Dufter blidt af industripi­ls med et lille pift af rengørings­middel. Munden kompliment­erer duften fint og er praecis lige så kedelig. Bundskrabe­r-øl.

 ?? ?? Tidligere Masterchef-vinder Anders Halskov har testet sig gennem 17 alkoholfri­e øl. Foto: Ida Guldbaek Arentsen
Tidligere Masterchef-vinder Anders Halskov har testet sig gennem 17 alkoholfri­e øl. Foto: Ida Guldbaek Arentsen
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark