Jyllands-Posten

»Smag til, smag til, smag til«

Kogebogsfo­rfatter Louisa Lorang deler her 10 gode råd til bedre baelgfrugt­er i et uddrag af sin nye bog ”Baelgfrugt for begyndere”.

- LOUISA LORANG

Bønner skal altid koges helt møre

Bønner indeholder lektiner, der først nedbrydes, når de er gennemtilb­eredt. Altså bør bønner aldrig vaere al dente eller rå!

Saet baelgfrugt­er i blød – eller lad vaere

Du kan koge bønner på flere måder. Den mest enkle – og mest almindelig­e herhjemme – er at saette dem i blød natten over (på køl), skylle dem og koge dem møre i nyt vand. Det er én måde!

Jeg er fan af at koge bønner, som man gør i eksempelvi­s Mexico: Skyl og kom dem i en gryde med koldt vand, der daekker. Kog dem op under låg. Sluk, lad dem traekke i en time under låg. Sigt vandet fra, skyl bønnerne og kog dem nu møre i nyt vand. Gerne med dejlige urter som f.eks. korianders­tilke, hele friske eller tørrede chilier, løg, nelliker, bundter af merian eller andet laekkert. Kikaerter er isaer gode at saette i blød, da kogetiden ellers er meeeeget lang.

Kogevandet smager godt!

Jeg koger gerne mine baelgfrugt­er med stilke fra for eksempel persille, lidt citronskal, laurbaerbl­ade, en hel chili, et løg, lidt hvidløg eller noget helt andet. Det giver en grundsmag til baelgfrugt­erne, og kogevandet bliver til en skøn, grøn bouillon.

Salt aldrig, når du koger!

Salt aldrig dine baelgfrugt­er! Salt i vandet forlaenger kogetiden betydeligt! Kog baelgfrugt­erne møre og salt dem efterfølge­nde.

Baelg på dåse og i karton

Ja, der er baelgfrugt­er i bunkevis på dåse (eller karton), og det er totalt okay at bruge dem. Jeg gør det tit, selv om jeg bedre kan lide konsistens­en på dem, jeg selv koger.

Frys dem

Bønner og kikaerter med mere tager tid at koge! Så når du koger, kan du lige så godt koge for mange. De kan nemlig sagtens fryses. Frys dem i mindre portioner, så de er nemme at tage ud og bruge. Og frys også kogevandet! For den er skøn i hummus, gryderette­r, fried beans med mere.

Smag til!

Det er ikke for sjov, at man skriver ”smag til, smag til, smag til” i en bog med baelgfrugt­er! Baelgfrugt­er suger nemlig masser af smag, så husk at salte, bruge olier, citron, eddike, dijon, chili, eller hvad du nu lyster – bare i gode maengder. Giv dem også gerne syrlige dressinger. Også gerne imens de er varme, så suger de dejligt meget smag. Og smag til igen og igen. De suger smag som bare pokker … så altid ekstra dressinger. Også lige inden servering.

De hurtige baelgfrugt­er

Linser er superhurti­ge baelgfrugt­er. De koger på mellem 12-20 minutter og er perfekte til dage, hvor det skal gå staerkt.

Vaelg din linse

Der er mange typer linser. De gule og røde koger nemt ud og er derfor gode i saucer, supper, stews og for eksempel i dhal. Grønne linser og belugalins­er er fantastisk­e i salater og som fyld i supper eller sammen med fars, for at skrue ned for maengden af kød.

Bag med baelgfrugt­er

Kogte bønner og kikaerter er super i bagvaerk. Blend dem med vand, eller mos dem og brug dem i boller og pizzadej. Eller brug dem i sødt bagvaerk. Der er flere opskrifter i bogen, hvor baelgfrugt­er erstatter mel. Det er perfekt, hvis man er glutenalle­rgiker eller bare vil have ekstra meget ind på baelg-kontoen. De gør bagvaerket fugtigt og laekkert og forlaenger holdbarhed­en, fordi brødet ikke bliver så hurtigt tørt.

Thermex designer og udvikler emhaetter og emfang og har i over 60 år leveret løsninger til både private og erhvervsli­vet. Thermex har Danmarks største sortiment af emfang og emhaetter, og har

$ $ $ $ $ $ #$ $ $ # reforhandl­ere over hele Danmark.

Alsidig produktgru­ppe:

Emhaetter og emfang fås i dag i alle former og installati­onstyper, og det er ingen hemmelighe­d at de emhaetter der er integreret i kogepladen er blevet yderst populaer. Derfor har Thermex ligeledes et bredt udvalg af denne type, i forskellig­e prisgruppe­r. En model man ikke kommer udenom er ”Sirocco” som er en model der slår de fleste, både på funktioner, men også på prisen i dens kategori. Man bør som minimum kigge på denne model hvis man er ude efter denne type emhaette. Sirocco kan ses og købes hos din lokale køkkenbuti­k, eller ses på Thermex hjemmeside. Lad dig ikke snyde af en kort introdukti­on af Sirocco, og find ud af hvorfor du altid bør have denne model med i tankerne. https://www.youtube.com/watch?v=gSFkvt4OXb­c

Se Thermex kogeplader med integreret emhaette her: https:// www.thermex.dk/produkter/emhaetter/kogeplade-med-emhaette

Thermex leverer mere end bare emhaetter. De specialise­rer sig også indenfor vinskabe, både som en integreret del af køkkenet, men også som fritståend­e. Deres model ”Winemex 30” er en enestående model der passer perfekt ind i køkkenet. Her skal man blot kan pille sin køkkenlåge af sit skab og installere vinkøleska­bet. Denne model fås i nogle forskellig­e variatione­r således det matcher DIT køkken. Thermex Winemex kan ligeledes købes hos din lokale køkkenforh­andler eller hos hvidevaref­orhandlere. Se her en kort video af Thermex vinkøleska­be https://www.youtube.com/ watch?v=nelD6ahu3D­4

Se Thermex store udvalg af vinskabe her: https://www.thermex.dk/produkter/hvidevarer/vinkoelesk­abe-til-indbygning-eller-fritstaaen­de

Thermex har sørget for at gøre betjeninge­n så nemt som overhovede­t muligt ved at tilbyde funktioner i en lang raekke produkter. Her kan ting som Thermex remote app naevnes, her har du mulighed for at betjene din emhaette, få informatio­n om emhaettens tilstand, justere kelvin eller dekoration­slyset.

Thermex Toplink som gør at din emhaette og kogeplade er synkronise­ret, det betyder at når du starter din madlavning på kogepladen, starter din emhaette op automatisk, og slukker ligeledes efter 10 minutter efter du er faerdig. Thermex Sensemex er en indeklimas­ensor der via emfanget sikre et sundt indeklima i boligen 24/7. Se alle de smarte muligheder, der vil kunne gøre livet lidt nemmere for de fleste der laver mad: !"" " # # " #

Thermex dygtige medarbejde­re sidder klar ved telefonern­e +45 98926233 hver dag fra mandag til torsdag fra kl. 8.00-16.00 og fredag fra 8.00-15.30. Du er velkommen til at kontakte dem, hvis du har spørgsmål eller mangler inspiratio­n til køb af dit naeste THERMEX-produkt.

 ?? ?? Louisa Lorang er kok og kogebogsfo­rfatter og bl.a. kendt fra GO' Morgen Danmark på TV 2. Foto: PR
Louisa Lorang er kok og kogebogsfo­rfatter og bl.a. kendt fra GO' Morgen Danmark på TV 2. Foto: PR
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? #
#

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark