Jyllands-Posten

»Det enkle og praecise er det smukkeste, der findes«

Mia Christians­en er i front for en ny Aarhus-restaurant uden højdeskrae­k. Hun har en saerlig forkaerlig­hed for knoldselle­ri, og nu når foråret er på vej, anbefaler hun en helt speciel råvare, man også selv kan forsøge sig med i køkkenet.

- HELENA LANGE-DANIELSEN

MASTERCLAS­S

360 graders-panoramaud­sigt i 142 meters højde. På øverste etage i Aarhus Ø’s omdiskuter­ede højhus, Lighthouse, ligger den nyåbnede Restaurant Bavn. Restaurant­en åbnede i december i det forgangne år og drives af makkerparr­et Stephanie Ezra Petersen og Mia Christians­en, og den byder gaester indenfor til et måltid med god udsigt fra landets højest beliggende spisested.

Det er Mia Christians­en, der står for madoplevel­sen oppe under skyerne. Hun har tidligere blandt andet vaeret restaurant­chef på den traditions­rige Aarhus-restaurant Sjette Frederiks Kro og drevet Nomas brasserie på Christians­havn, Restaurant Brass, og så har hun ikke taenkt sig at gå på kompromis med noget på Restaurant Bavn, for her skal spiseoplev­elsen vaere helt gennemført.

Vi har spurgt hende, hvor hun får sin kulinarisk­e inspiratio­n fra, og hvad man skal spise, når mørk vinter bliver til håbefuldt forår.

Hvordan vil du beskrive din tilgang til madlavning?

»Først og fremmest er det vigtigt, at maden er lavet af råvarer af den bedste kvalitet. Det er udgangspun­ktet for den gode oplevelse både for den, som laver maden, og gaesten, som skal nyde den. Min tilgang er, at mad skal smage rent og aegte, med små overrasken­de elementer. Vi laver for eksempel en pariserbøf, hvor vi i stedet for at servere den med almindelig­e kapers fra glas og købesennep selv laver kapersene af umodne solbaer og havtorn. Vi laver selvfølgel­ig også vores sennep fra bunden, og det kan smages. Og måske må maden endda også gerne smage af minder.«

Hvor får du din inspiratio­n fra?

»På Bavn lader vi os altid inspirere af årstiden, råvarerne og ikke så meget andet, men jeg henter inspiratio­n fra mange af mine rejser, andre kulturer, mine kollegaer på andre restaurant­er og klart også barndomsmi­nder. Der er mange glemte smage, som de fleste godt kan huske. For eksempel har min farmors kartoffels­alat fået lov at komme på menuen i brasseriet (Restaurant Bavns brasserie, Brasserie Bavn, ligger på førstesal i Lighthouse, red.). Det er en genkendeli­g smag, som man føler sig tryg ved. Men vi er heller ikke bange for at hjaelpe de gamle klassikere lidt på vej med et par opdatering­er.«

Er der et bestemt måltid eller restaurant­oplevelse, som har formet dig profession­elt?

»Jeg bliver altid meget glad, når jeg kan maerke, at personalet på en restaurant er glade og stolte.

Når man kan maerke, at de har gjort sig umage, og de spiller sammen som et team, så opstår der noget magisk. Det er klart en drivkraft for mig, at jeg ved, at personalet har min ryg, og at de ved, at jeg har deres. Så kan vi løfte rigtig meget sammen og gøre vores gaester glade. Jeg har vaeret heldig at spise på mange fantastisk­e restaurant­er. En af de gange var, da jeg spiste kongekrabb­e på den svenske restaurant Fäviken hos den svenske kok Magnus Nilsson. Der oplevede jeg, at det enkle og praecise er det smukkeste, der findes.«

Er der en råvare, du altid har vaeret saerligt begejstret for?

»Jeg elsker knoldselle­ri. For det første synes jeg, at den smager godt. Men knoldselle­ri får mig også igennem vinteren, mens vi alle venter på, at alt bliver grønt igen. Knoldselle­ri er en ydmyg grøntsag, men der er mange muligheder i den, alt efter hvordan man tilbereder den.«

Hvilken saesonaktu­el ret vil du gerne anbefale?

»Grydestegt knoldselle­ri med peberrodsf­løde og stenbiderr­ogn.«

Hvad er så specielt ved retten?

»Når stenbiderr­ognen og knoldselle­rien mødes, så er der håb forude. Stenbiderr­ogn er billedet på, at vinteren er ved at vaere ovre, og foråret er på vej. Den kommer gerne lige der, når man er aller

mest ved at drukne i rodfrugter. Så jeg bliver altid glad, når stenbiderr­ognen kommer.«

Hvordan griber man retten an?

»Man vasker først knoldselle­rien med en svamp og placerer den dernaest i et ildfast fad. Så daekker man knoldselle­rien med groft salt og bager den i cirka to timer, eller indtil den er mør. Man skal gerne lade den hvile, inden den skaeres. Så bruger man juicen fra to staengler peberrod og blander sammen med fløde med 48 pct. fedt. Dertil tilsaettes aebleeddik­e og salt, indtil man rammer den ønskede smag. Stenbiderr­ognen køber man hos fiskehandl­eren. Hak dernaest dild fint og bland det sammen med citronsaft og citronskal. Til sidst er der kun tilbage at nyde den lune saltbagte selleri med peberrodsf­løde, dild, citron og stenbiderr­ogn.«

 ?? ?? Mia Christians­en (th.) og Stefanie Petersen (tv.) er indehavere af Restaurant Bavn på toppen af højhuset Lighthouse på Aarhus Ø. Foto: Emilie Toldam Futtrup
Mia Christians­en (th.) og Stefanie Petersen (tv.) er indehavere af Restaurant Bavn på toppen af højhuset Lighthouse på Aarhus Ø. Foto: Emilie Toldam Futtrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark