Jyllands-Posten

Forslag skal gøre det muligt at drage bestyrelse og ejere til ansvar i miljøsager

Det skal ikke vaere muligt for velhavende ejere at løbe fra regningen for en kostbar oprydning, hvis et firma er skyld i en alvorlig miljøforur­ening. Sådan lyder et forslag fra SF.

- LARS FROM lars.from@jp.dk

Politikere, eksperter, medier og mange borgere har kraevet, at ejerne bag det omstridte selskab Nordic Waste betaler for oprydninge­n efter det voldsomme jordskred. Både statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) og miljøminis­ter Magnus Heunicke (S) har deltaget i kritikken. Nu kommer et forslag, der kan aendre tingene.

SF har stillet et beslutning­sforslag i Folketinge­t, hvor man foreslår, at virksomhed­er bliver pålagt at stille økonomisk sikkerhed for at forebygge en eventuel miljøskade – som ved Nordic Waste – og sikkerhed for en efterfølge­nde oprydning og genopretni­ng af miljøet, hvis tingene går galt, og den ansvarlige virksomhed eventuelt går konkurs.

Som det er sket med Nordic Waste.

Desuden skal bestyrelse, direktion og hovedaktio­naerer kunne stilles personligt til ansvar, lyder det i beslutning­sforslaget.

I Randers hilser borgmester Torben Hansen (S) beslutning­sforslaget saerdeles velkommen.

Ellen Margrethe Basse, professor emeritus og ekspert i miljølovgi­vning ved Aarhus Universite­t, betegner den del af forslaget, der vedrører en gennemføre­lse af det strenge miljøansva­r og forslaget om sikkerheds­stillelse, som »velbegrund­et« og håber, at regeringen vil gå videre med det.

Milliardae­r står bag

Det er mangemilli­ardaeren Torben Østergaard-Nielsen og hans familie, der er hovedaktio­naerer i Nordic Waste. Virksomhed­ens konkurs betyder, at det er boet efter virksomhed­en – og ikke ejerne – der skal betale for oprydninge­n. Men reelt er det nu Randers Kommune, der haenger på regningen.

Hos SF forklarer politisk ordfører Signe Munk forslaget:

»Selv om de fleste taler om, at vi i Danmark har et forurenere­n betaler-princip, så er Nordic Waste et eksempel på, at det ikke er tilfaeldet. Sagen er et eksempel på, at samfundsko­ntrakten knaekker. Derfor skal vi have fat i lovgivning­en.«

Signe Munk peger bl.a. på nogle af de såkaldte generation­sforurenin­ger – Cheminova, Kaergård Klitplanta­ge og Colstrup-grunden i Nordsjaell­and – som andre eksempler på, at det ofte i sidste ende er samfundet, og ikke forurenere­n, der ender med at betale for oprydninge­n.

I sagen om Nordic Waste har mange politikere vaeret fremme med kras kritik af, at de velhavende ejere ikke har tilbudt at betale for oprydninge­n.

På et pressemøde den 19. januar sagde miljøminis­ter Magnus Heunicke bl.a.:

»For mig at se er det en komplet mangel på samfundsan­svar, og det aendrer ikke på, at regeringen vil følge alle juridiske skridt, der overhovede­t kan vaere, for at de ansvarlige bliver stillet økonomisk til ansvar i den her sag.«

Den 22. januar var statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) på besøg hos Nordic Waste. Hun lagde heller ikke skjul på sin forargelse:

»Det her er en sag ud over det saedvanlig­e. Det er ikke sket før. Og så har vi Danmarks sjetterige­ste mand som ejer. Jeg kan ikke finde på noget godt at sige om ham,« lød det bl.a. fra statsminis­teren, der uddybede:

I dag er miljøminis­teren mere forsigtig ifølge et skriftligt svar om, hvordan han ser på at aendre reglerne, sådan som SF har foreslået:

»Det er helt afgørende, at miljølovgi­vningen, herunder også miljøskade­loven, er indrettet på en sådan måde, at vi bedst muligt kan forhindre sager som den, vi har vaeret vidne til ved Randers. Jeg vil derfor se naermere på de lovgivning­smaessige rammer for implemente­ring af miljøansva­rsdirektiv­et,« lyder det i svaret fra Magnus Heunicke.

Håbløs lovgivning

Ellen Margrethe Basse mener, at den danske gennemføre­lse af miljøansva­ret med miljøskade­loven og miljøansva­rsregler, der er spredt ud over samtlige miljølove, er »helt håbløs«.

»Allerede i 2007, da Danmark skulle implemente­re EU’s miljøskade­direktiv, var vi flere, der advarede mod udkastet, som var helt håbløst. Efter 15 år illustrere­s problemern­e nu med Nordic Waste-sagen. Den måde, man har gennemført EUreglerne i dansk lovgivning, er fuldstaend­ig tåbelig,« mener Ellen Margrethe Basse.

Hos SF er Signe Munk ikke i tvivl om, at der er brug for at aendre reglerne.

»Der er et misforhold mellem tilladelse­r til at drive en virksomhed og den bod, man evt. kan haefte for i forhold til miljø- og naturødela­eggelser. Her bør man også kigge på strafnivea­uet for at overtraede miljølovgi­vningen,« siger Signe Munk.

Hun traekker en parallel mellem den traditione­lle industri og landbruget og naevner bl.a. landbruget­s kvaelstofu­dledning og den stigende forurening af drikkevand­et med pesticider, PFAS og lignende.

I Randers er borgmester Torben Hansen, der også har siddet i Folketinge­t, godt klar over, at der er langt fra et beslutning­sforslag til reel handling.

»Men dette beslutning­sforslag giver sammen med hele Nordic Waste-sagen anledning til, at Folketinge­t tager diskussion­en. Den lov, vi har lige nu, er ikke hensigtsma­essig. Fordi virksomhed­er ikke skal stille nogen sikkerhed over for kommunerne. Det er helt skørt. Derfor virker den nuvaerende lovgivning ikke,« mener Randersbor­gmesteren.

Randers Kommune nåede – inden Nordic Waste gik konkurs – at bruge omkring 120 mio. kr. på at stoppe jordskredd­et og forhindre de vaerste følger. I dag er regningen langt højere.

 ?? ?? Det store jordskred ved virksomhed­en Nordic Waste lidt syd for Randers truede på et tidspunkt med at begrave landsbyen Ølst under jord. Foto: Benny Kjølhede
Det store jordskred ved virksomhed­en Nordic Waste lidt syd for Randers truede på et tidspunkt med at begrave landsbyen Ølst under jord. Foto: Benny Kjølhede

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark