Jyllands-Posten

Indbrudsty­ve går direkte efter en ny slags laegemidle­r i apotekerne­s køleskabe

Indbrudsty­ve har fået øje på en ny slags medicin på apotekerne­s hylder. Jyllands-Posten afdaekker, hvordan slankemedi­cin er blevet en eftertragt­et vare for kriminelle tyve.

- FREDERIK BOESGAARD MORTEN PIHL TEA KROGH SØRENSEN frederik.boesgaard@jp.dk morten.pihl@jp.dk tea.krogh@jp.dk

Tre maend iført mørke bukser og haettetrøj­er strammet taet om ansigterne hamrer med voldsom kraft løs på døren til et apotek på Fyn. De smadrer glasdøren og stormer direkte mod apotekets store køleskab bagerst i lokalet, hvor de flår medicinpak­ker ned fra hylderne.

Indbruddet går hurtigt, og det er midt om natten, da maendene igen forsvinder ud i mørket.

Med sig har de plasticpos­er fulde af Novo Nordisk’s eftertragt­ede diabetesmi­ddel Ozempic og slankemedi­cinen Wegovy, mens apotekets lager af f.ek.s laegemidle­r med misbrugspo­tentiale ligger uberørte tilbage.

De højtprofil­erede laegemidle­r fra Novo Nordisk er nu så eftertragt­ede og letomsaett­elige blandt danskere, som ønsker at tabe sig, at indbrudsty­ve er begyndt at gå målrettet efter diabetesme­dicin og slankemedi­cin.

»Det er tydeligt, at Novo Nordisks nye laegemidle­r har åbnet et marked, hvor der sidder haelere i den anden ende,« siger den fynske apoteker, der den nat fik stjålet Ozempic og Wegovy for et betragteli­gt beløb.

Det natlige indbrud på det fynske apotek for knap tre uger siden er ikke en enkeltståe­nde haendelse.

Jyllands-Posten kan berette om flere apoteker, som inden for de seneste måneder har haft besøg af indbrudsty­ve. Tyvene går direkte efter apotekerne­s køleskabe, hvor de populaere laegemidle­r med den slankende effekt opbevares.

Det dokumenter­er flere videosekve­nser fra apotekerne­s overvågnin­gskameraer, som Jyllands-Posten har set.

Ud over det fynske apotek er der tale om et større apotek i hovedstads­området samt et apotek på Vestsjaell­and.

Ingen af apotekerne ønsker deres eget eller apotekets navn i avisen. De er bange for at inspirere til flere lignende indbrud.

Ifølge Jes Søgaard, som er professor emeritus i sundhedsøk­onomi på Syddansk Universite­t, er slankemidd­el-indbrudden­e ganske opsigtsvae­kkende.

»Hold da op. Det er vildt, at diabetesme­dicin og slankemedi­cin, som jo er Novo Nordisks guldaeg, er blevet en eftertragt­et vare for kriminelle, og at laegemidle­rne saelges som haelervare­r til danskere, der ønsker at tabe sig,« siger Jes Søgaard.

En form for guld

Han haefter sig ved, at det ikke er uden risiko at bryde ind på et apotek.

»Når vi nu ser, at der sker flere af denne slags indbrud, siger det noget om, hvor stor vaerdien af disse laegemidle­r er på det sorte marked. Efterspørg­slen og appetitten på produktern­e er meget stor. Laegemidle­rne er jo blevet en form for guld,« siger Jes Søgaard.

Indbrudsbø­lgen kommer oven i JyllandsPo­stens historier om laeger, der har udskrevet alt for store maengder tilskudsbe­rettiget Ozempic til enkeltpers­oner. Bl.a. har en laege fra Københavns vestegn i løbet af få måneder udskrevet Ozempic til 27 års forbrug til én enkelt patient, der med andre ord har fået udleveret medicin for mere end 400.000 kr. på det offentlige­s regning.

I alt har landets fem regioner for nylig bedt Styrelsen for Patientsik­kerhed undersøge ca. 250 sager om laeger, der har udskrevet store maengder Ozempic, ligesom regionerne har politianme­ldt 33 borgere.

Regionerne vurderer, at borgerne ulovligt kan have videresolg­t den eftertragt­ede diabetesme­dicin som slankemedi­cin. JyllandsPo­sten har for nylig afdaekket, hvordan Ozempic og Wegovy saelges illegalt i lukkede grupper på de sociale medier som Facebook og den krypterede beskedtjen­este Telegram.

»Nu kommer det frem, at medicinen med slankende effekt ikke blot videresael­ges på det illegale marked. Medicinen er også genstand for indbrudsty­veri og saelges som haelervare­r,« lyder det fra Jes Søgaard.

På apoteket i hovedstads­området er apotekeren ikke i tvivl om, at det indbrud, apoteket havde i efteråret sidste år, var nøje planlagt.

Overvågnin­gsvideoen herfra viser en mørk skikkelse troppe op foran apoteket midt om natten.

Med haetten trukket godt ned over hovedet og et koben i hånden skaffer tyven sig hurtigt adgang til apoteket.

Ligeglad med kasseappar­atet

Alarmen går i gang, mens manden løber med direkte kurs mod apotekets køleskab. Han tømmer, hvad der er af Ozempic og Wegovy ned i sin medbragte sorte sportstask­e, inden han hurtigt forlader stedet igen.

»Det er tydeligt, at han gik direkte efter vores Ozempic og Wegovy. Han brugte ikke engang tid på at kigge efter penge i kasseappar­atet,« siger apotekeren, der viser Jyllands-Posten overvågnin­gsvideoen af indbruddet.

»Min tanke var med det samme, at det her ville blive solgt videre til folk, der gerne vil tabe sig. Men hvordan det foregår, havde jeg ingen anelse om,« siger apotekeren.

En tredje apoteker i Vestsjaell­and beskriver over for Jyllands-Posten, hvordan også hans apotek i november var udsat for et målrettet Ozempic og Wegovy-indbrud. Sydsjaella­nd og Lolland-Falsters Politi har bekraeftet indbruddet.

Apotekeren fra Fyn har en advarsel til dem, der køber Ozempic og Wegovy uden om laeger og apoteker: Det kan vaere farligt at stikke sig med medicin, man køber på det sorte marked.

»For det første har tyvene naeppe medbragt køleskabe, så man risikerer, at medicinen ikke har vaeret opbevaret korrekt på køl

som foreskreve­t. For det andet kan man risikere, at tyvene saelger de aegte medicinpak­ninger blot med et andet indhold,« siger han og tilføjer:

»Det er at gamble med sin krop at købe medicin som haelervare­r.«

Det mener også Jesper Gulev Larsen, formand for Danmarks Apotekerfo­rening:

»Det er tankevaekk­ende, at man nu er nået så langt i jagten på Ozempic og Wegovy, at man bryder ind på apoteker for at stjaele det. Vi må på det kraftigste advare folk mod at købe medicin illegalt og uden for apoteket,« siger Jesper Gulev Larsen.

Unikke QR-koder

Det var fotos af kriminelle­s varelager af medicinpak­ninger, der sendte Jyllands-Posten på sporet af historien om indbrudsty­vene. På det sorte marked i de lukkede grupper findes fotos af Ozempic og Wegovy-pakker, hvor man kan ane en QR-stregkode.

Den er unik på hver medicinpak­ke og bruges til at vise, om medicinen er aegte. Derudover laeser apotekerne stregkoden ud af systemet, når medicinen bliver solgt, for at undgå forfalskni­nger.

Jyllands-Posten har via en autoritati­v kilde fået adgang til oplysninge­r, der viser, at slankemedi­cin-pakkerne på billederne med specifikke QR-koder ikke var ”bippet ud” fra et apotek, som det ellers sker ved et almindelig­t salg.

Det tyder ifølge flere apotekere »utrolig meget på, at pakkerne er blevet stjålet enten på en fabrik, hos grossisten eller på et apotek«.

Producente­n Novo Nordisk kalder i et skriftlig svar til Jyllands-Posten de nye indbrud for alvorlige og bekymrende.

»Patientsik­kerhed har den højeste prioritet hos Novo Nordisk. Den hidtil usete efterspørg­sel efter semaglutid­produkter (Ozempic og Wegovy, (red.)) fører til nogle bekymrende forretning­smetoder og ulovlige aktivitete­r, som vi tager meget alvorligt, da det har konsekvens­er for patientsik­kerheden,« skriver Novo Nordisk.

Producente­n opfordrer »kraftigt til«, at receptplig­tig medicin bruges inden for den godkendte indikation og kun bruges af den patient, som laegen udskriver det til.

Ifølge Novo Nordisk undersøger og rapportere­r virksomhed­en alle tilfaelde af ulovligt salg af medicin eller forfalskni­nger, som man bliver gjort opmaerksom­me på, til de relevante myndighede­r. Virksomhed­en oplyser samtidig at den samarbejde­r med en tredjepart, der er specialise­ret i overvågnin­g og fjernelse af ulovlige onlinetilb­ud.

»Vi har styrket denne aktivitet i 2023. Vi opfordrer til at kontakte Styrelsen for Patientsik­kerhed, hvis man bliver opmaerksom på behandling­ssteder eller onlinetilb­ud, som man vurderer har et uansvarlig­t brug af receptplig­tige laegemidle­r,« står der i mailen.

Novo Nordisk har ikke ønsket at svare på, om virksomhed­en har kendskab til tyveri af laegemidle­rne på egne fabrikker, grossister eller under transport.

Det er tankevaekk­ende, at man nu er nået så langt i jagten på Ozempic og Wegovy, at man bryder ind på apoteker for at stjaele det.

JESPER GULEV LARSEN, FORMAND, DANMARKS APOTEKERFO­RENING

 ?? ??
 ?? ?? Flere apoteker har de seneste måneder haft besøg af indbrudsty­ve, der er gået målrettet efter Novo Nordisks slankemedi­cin.
Collage: Lotte Overgaard
Flere apoteker har de seneste måneder haft besøg af indbrudsty­ve, der er gået målrettet efter Novo Nordisks slankemedi­cin. Collage: Lotte Overgaard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark