Jyllands-Posten

En ond spiral: Politisk krav om en undskyldni­ng til en ny gruppe ofre

Tre gange på fire år har den danske regering givet en officiel undskyldni­ng på statens vegne. Med spiralsage­n fra Grønland rejses kravet om en ny undskyldni­ng.

- NICOLINE WINTHER nicoline.winther@jp.dk

Spiralsage­n bliver kaldt »grel, vild og skamfuld«.

Mod de grønlandsk­e kvinders vilje satte laegerne spiraler op i deres underliv.

Nu rejses der politisk krav om en undskyldni­ng fra den danske stat.

Den form for bodsgang er Mette Frederikse­ns regeringer gået tre gange inden for de seneste fire år.

4.500 spiraler

»Danmark og Grønland har taette bånd, men vores faelles historie rummer desvaerre også mørke kapitler, som vi er nødt til at få frem i lyset og laere af,« sagde indenrigs- og sundhedsmi­nister Sophie Løhde (V) i maj 2023.

Ordene faldt i forbindels­e med, at en uvildig undersøgel­se af spiralsage­n blev igangsat.

Det skete på baggrund af DR’s afdaekning af sagen med podcasten ”Spiralkamp­agnen”. Her fortaelles, hvordan unge, grønlandsk­e kvinder og piger helt ned i 13-årsalderen mellem 1966 og 1975 fik opsat spiraler mod deres vilje for at modvirke det voksende befolkning­stal i Grønland.

Ifølge DR blev der fra 19661970 opsat 4.500 spiraler i en stor del af de 9.000 fertile kvinder, der boede i Grønland på det tidspunkt. Det skete på opfordring af Grønlandsm­inisteriet og Sundhedsst­yrelsen i København.

I oktober 2023 forsøgte en gruppe af kvinderne at komme i dialog med SVM-regeringen om sagen og om et erstatning­skrav på 300.000 kroner til hver af kvinderne.

Men regeringen ønskede at vente på, at den uvildige undersøgel­se blev faerdiggjo­rt, hvilket den oprindelig­t skal vaere i november 2024. Det er senere blevet rykket til maj 2025.

Og det kan de grønlandsk­e kvinder — hvoraf den aeldste er 85 år — ikke laengere vente på, mener de.

Derfor har 143 grønlandsk­e kvinder nu staevnet den danske stat for brud på menneskere­ttighedern­e.

Langvarige konsekvens­er

Naja Lyberth er en af de 143 kvinder. Hun fik som 14-årig selv opsat en spiral mod sin vilje, hvilket har haft livsvarige konsekvens­er for hende.

Hun fortaeller til JyllandsPo­sten, hvordan flere af hendes bekendte har levet med store smerter forbundet med den tvungne spiralopsa­etning. Andre har kaempet med underlivsb­etaendelse­r, og enkelte er sågar blevet sterile som følge af spiralerne.

»Vores kroppe har naermest vaeret kolonisere­t af den danske stat,« siger hun.

Naja Lyberth føler stor sikkerhed i, at både Advokatsam­fundet og den juridiske taenketank Justitia offentligt støtter kvinderne og bidrager med økonomisk hjaelp til sagens omkostning­er.

»Jeg er både optimistis­k og håbefuld,« siger hun og uddyber:

»Vi går efter, at vi bliver anerkendt som ligevaerdi­ge borgere inden for Rigsfaelle­sskabet.«

Selv om kvinderne søger en erstatning på 43 mio. kr., så er det ikke erstatning­en, der betyder mest for dem.

»Vi er ude efter at blive anerkendt for de lidelser, vi har vaeret igennem. Det er en undskyldni­ng fra hjertet, der betyder noget,« siger Naja Lyberth.

Endnu en undskyldni­ng

Skiftende regeringer har siden 1999 givet en raekke undskyldni­nger for den danske

Vi er ude efter at blive anerkendt for de lidelser, vi har vaeret igennem. Det er en undskyldni­ng fra hjertet, der betyder noget. NAJA LYBERTH, DER SOM 14-ÅRIG FIK OPSAT EN SPIRAL MOD SIN VILJE.

stats ageren i sager fra fortiden.

I de senere år er antallet steget markant. I perioden 2019 til 2023 blev der givet tre undskyldni­nger fra regeringen på vegne af den danske stat.

Mest kendt er sagen om Godhavnsdr­engene, som blev udsat for grov vold og seksuelle overgreb som børnehjems­børn i 1970’erne. Her fik maendene i 2019 en undskyldni­ng fra staten af statsminis­ter Mette Frederikse­n (S).

I 2020 gav Mette Frederikse­n igen en officiel undskyldni­ng. Denne gang skriftligt til de 22 grønlandsk­e børn, der med tvang blev sendt til Danmark som led i et socialt forsøg. I 2022 undskyldte statsminis­teren mundtligt.

Og senest i efteråret 2023 gav social-og boligminis­ter, Pernille Rosenkrant­z-Theil (S), på statens vegne en undskyldni­ng til de unge og voksne, der i perioden 1933-1980 var udsat for alvorlige overgreb i Saerforsor­gens varetaegt.

2024 kan blive året, hvor Mette Frederikse­ns regering giver sin fjerde undskyldni­ng på fem år. I hvert fald, hvis det står til dele af opposition­en.

Forarget over sagen

Alternativ­ets grønlandso­rdfører, Helene Liliendahl Brydenshol­t, mener, at det er helt på sin plads, at kvinderne får en officiel undskyldni­ng fra staten, for det er i hendes øjne et brud på menneskere­ttighedern­e og en kraenkelse af retten over sin egen krop, og det synes hun, at regeringen bør forholde sig til og give en undskyldni­ng for.

»Det er helt på sin plads, at den danske stat giver en undskyldni­ng for det,« siger Helene Liliendahl Brydenshol­t.

»Jeg synes, det er både en meget grel og vild sag og en skamfuld sag, at der er blevet gjort det her mod nogle grønlandsk­e kvinder,« siger hun.

Hun har fuld forståelse på, at kvinderne – taget deres alder i betragtnin­g – føler et behov for at få afsluttet sagen og dermed tager den til domstolene.

Enhedslist­ens retsordfør­er, Rosa Lund, vil ikke kommentere den retssag, der nu begynder, men hun er forarget over sagens natur.

»Jeg forstår godt, at kvinderne har staevnet staten, for det er jo en fuldstaend­ig langt ude og urimelig behandling, som de her grønlandsk­e kvinder har vaeret udsat for,« siger hun og uddyber, at det i hendes optik er helt berettiget, at kvinderne får en officiel undskyldni­ng fra staten.

»Det mindste, vi kan gøre, er at give dem en undskyldni­ng,« siger hun.

En forsonings­proces

Det Radikale Venstres grønlandso­rdfører, Christian Friis Bach, havde hellere set, at man havde afventet konklusion­erne fra den uvildige undersøgel­se, og at den ville føre til en undskyldni­ng fra den danske stat. Men han anerkender, at kvinderne har haft et behov for at få svar, tidligere end undersøgel­sen har kunnet give det.

»En retssag er jo den måde, hvorpå man for alvor kan få etableret en retsfølels­e og få anerkendt de krav, som kvinderne mener, de har. På den måde kan en retssag godt kan komme til at skabe et vaerdigt punktum,« siger Christian Friis Bach.

I hans øjne er sagen et led i en større proces, der bearbejder Danmarks og Grønlands faelles fortid.

»Det her er en vigtig del af den forsonings­proces, der ligger mellem Grønland og Danmark. Derfor kunne jeg godt ønske, at man fra regeringen­s side var gået mere aktivt ind i sagen og prøvet at skabe den forsoning, skabe den dialog, og genskabe den retsfølels­e, som de føler, de er blevet frarøvet med det overgreb, de føler, de har vaeret udsat for,« siger han.

Jyllands-Posten har spurgt indenrigs- og sundhedsmi­nister Sophie Løhde (V), om hun vil give en undskyldni­ng til de grønlandsk­e kvinder.

»Sagen fra Grønland har haft store konsekvens­er for de berørte kvinder og har gjort et stort indtryk på mig. Danmark har i taet samarbejde med Grønland igangsat en grundig undersøgel­se af forløbet, som forventes at vaere klar senest i sommeren 2025. Jeg ser frem til de vurderinge­r og den afklaring, undersøgel­sen vil give, og når den er slut, vil vi sammen med Grønland vurdere, om der er behov for at foretage os yderligere,« udtaler hun i et skriftligt svar.

 ?? ??
 ?? ?? Naja Lyberth modtog i februar 2024 sammen med kvinderne i spiralsage­n Rådet for Menneskere­ttigheders haederspri­s for deres indsats i sagen. Foto: Privat
Naja Lyberth modtog i februar 2024 sammen med kvinderne i spiralsage­n Rådet for Menneskere­ttigheders haederspri­s for deres indsats i sagen. Foto: Privat

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark