Jyllands-Posten

Akvariefis­k skaber nye politiske spaendinge­r i Det Sydkinesis­ke Hav

Kina er oppe i det røde felt efter filippinsk­e beskyldnin­ger om kinesisk brug af cyanid på Scarboroug­h Grunden i Det Sydkinesis­ke Hav.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent i Bangkok jan.lund@jp.dk

Cyanid er en ekstrem potent gift. Kendt både fra kriminalli­tteraturen og fra det virkelige liv.

Cyanid indgik i nazisterne­s giftgas under Anden Verdenskri­g, og for et år siden vågnede Thailand op til en uhyrlig sag, hvor en kvinde over en periode på flere år myrdede mindst 12 veninder og to kaerester ved at blande cyanid i deres kaffe, mad eller medicin.

Men i ekstremt små doser er cyanid kun let bedøvende. Den viden er brugt af fiskere i farvandene omkring Det Sydkinesis­ke Hav til at fange eksotiske fisk, der svømmer rundt i akvarier over hele verden. I de senere år også brugt til at fange større spisefisk, som giver fiskerne en betydelig højere betaling, når de kan eksportere­s levende.

Beskyldnin­ger mod Kina om anvendelse af cyanid i og omkring Scarboroug­h Grunden i Det Sydkinesis­ke Hav har nu skabt nye staerkt følelsesla­dede spaendinge­r mellem Kina og Filippiner­ne. Spaendinge­r, der kan ende med en ny voldgiftss­ag ved Den Internatio­nale Domstol i Haag.

Fiskeriet er illegalt

Cyanid-fiskeri er illegalt de fleste steder. Fortyndet cyanid haeldt ud over et koralrev bedøver fiskene, så de er nemme at samle op. Cyanid efterlader ingen synlige spor, og fiskene kan eksportere­s levende til de store markeder i USA, Europa og Sydøstasie­n. Men giften ødelaegger koralreven­e og dermed også fremtidens fiskebesta­nd.

Brud på loven er vanskeligt at kontroller­e, og derfor foregår illegalt cyanid-fiskeri i stigende udstraekni­ng i farvandene omkring Filippiner­ne, Indonesien, Vietnam og Kina.

I begyndelse­n af februar blev cyanid-fiskeriet den seneste politiske ammunition i den løbende fysiske og diplomatis­ke konfrontat­ion mellem Kina og Filippiner­ne, efter at en frisk filippinsk rapport konkludere­de, at Kina bruger cyanid i farvande omkring Scarboroug­h.

»Jeg ved godt, at der har vaeret tilfaelde af cyanid-fiskeri før, selv her i Filippiner­ne. Men det er mere alarmerend­e nu, fordi det er blevet mere udbredt – hvad vi nu er blevet mindet om igen,« sagde Filippiner­nes praesident, Ferdinand Marcos, som kommentar til rapporten fra Bureau of Fisheries and Aquatic Resources (BFAR).

I den hedder det blandt andet, at kinesiske fiskere bruger cyanid til »forsaetlig­t at ødelaegge Scarboroug­h Grunden for at forhindre filippinsk­e fiskerbåde i at fiske i området«.

Kina op i det røde felt

Marcos lovede at indklage Kina for Den Internatio­nale Domstol, hvis konklusion­erne i rapporten kan dokumenter­es.

»Hvis vi føler, at der er grunde nok, vil vi gøre det,« sagde han.

Justitsmin­ister Jesus Crispin Remulla udsendte kort efter en erklaering med fuld opbakning til praesident­en. Heri taler han om Det Vestfilipp­inske Hav, som er den filippinsk­e regerings officielle betegnelse for de dele af Det Sydkinesis­ke Hav, der er inkluderet i Filippiner­nes eksklusive økonomiske zone.

»Filippiner­ne vil ikke tolerere nogen handlinger, der skader vores miljø eller fratager det filippinsk­e folk dets ret til at bruge det og nyde dets skønhed,« skrev Remulla, som lovede, at ministerie­t vil støtte indsamling­en af beviser og opbygninge­n af en retssag mod »dem, der står bag den skadelige praksis«.

Den udvikling har fået Beijing op i det røde felt. Den kinesiske ambassade i Manila beskyldte i en erklaering Filippiner­ne for »kontinuerl­ig misinforma­tion, der ikke har ført til andet end forvaerrin­g af de maritime spaendinge­r og destabilis­ering af de bilaterale relationer«.

I bredsiden tilføjer ambassaden:

»De grundløse spekulatio­ner, bagtalelse­r og inkonsekve­nte udtalelser fra talsmaend for relevante filippinsk­e agenturer kan kun saette spørgsmåls­tegn ved deres profession­alisme og trovaerdig­hed.«

Mao Ning, talsmand for det kinesiske udenrigsmi­nisterium, tog tråden op på et af de daglige pressemøde­r:

»Den kinesiske regering laegger stor vaegt på beskyttels­e af økomiljøet og bevarelse af fiskeresso­urcer og bekaemper resolut fiskeriakt­iviteter, der overtraede­r love og regler.«

Vender sagen 180 grader

Kommunistp­artiets talerør, Global Times, vender sagen 180 grader og beskylder i stedet Filippiner­ne for at vende det blinde øje til det ulovlige fiskeri af økonomiske grunde.

»Filippiner­ne har forbudt cyanid-fiskeri, men det foregår stadig i stort omfang. Håndhaevel­sen er ikke staerk nok. De politi- og militaerfo­lk, som skulle forhindre brugen af cyanid, er direkte involveret i det,« skriver avisen og retter også skytset mod dem, der køber fiskene.

Med henvisning til en rapport fra 2008, der siger, at 90 pct. af de 11 mio. tropiske fisk, der årligt kommer ind i USA, er fanget ulovligt med cyanid, skriver Global Times:

»Siden 1970’erne har virksomhed­er i Manila, som leverer størstedel­en af fiskene til det amerikansk­e og europaeisk­e marked, fundet ud af, at de ved at bruge industriel natriumcya­nid i rev i havet kan få tusindvis af fisk op til overfladen og øge deres fortjenest­e.«

En underligge­nde dagsorden bag de gensidige beskyldnin­ger er spørgsmåle­t om, hvem der har ret til området. Scarboroug­h var under filippinsk kontrol, indtil Kina i 2012 sendte krigsskibe til området begrundet med, at det i henhold til Kinas egen såkaldte nipunktsli­nje er kinesisk territoriu­m.

Sagen endte i Haag, hvor den kinesiske fortolknin­g blev afvist. Men Kina har aldrig accepteret domstolsaf­gørelsen og kontroller­er fortsat området.

 ?? ?? På dette foto fra den 15. februar passerer et skib fra den kinesiske kystbevogt­ning en filippinsk fiskekutte­r naer Scarboroug­h Shoal i et omstridt farvand i Det Sydkinesis­ke Hav. Foto: Ted Aljibe/AFP
På dette foto fra den 15. februar passerer et skib fra den kinesiske kystbevogt­ning en filippinsk fiskekutte­r naer Scarboroug­h Shoal i et omstridt farvand i Det Sydkinesis­ke Hav. Foto: Ted Aljibe/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark