Jyllands-Posten

Danske virksomhed­er vil gå sammen om at etablere nordjysk ammunition­sfabrik

En raekke virksomhed­er tager kampen op om at etablere en ammunition­sfabrik i Elling i Frederiksh­avn. Finansieri­ngen mangler dog stadig.

- JESPER HØBERG LONE ANDERSEN jesper.hoberg@finans.dk lone.andersen@finans.dk

Et konsortium af primaert danske produktion­s- og forsvarsvi­rksomheder er gået sammen om at tilbyde fremstilli­ng af granater, håndvåben og krudt og ammunition til det danske forsvar med udgangspun­kt i den gamle ammunition­sfabrik i Elling ved Frederiksh­avn.

Samarbejde­t skal føres ud i livet gennem et nyetablere­t selskab, Danammo, og det kan potentielt blive en af de største virksomhed­er inden for den danske forsvarsin­dustri, hvis medlemmer taeller virksomhed­er som Terma og Systematic.

Fire personer står bag initiative­t, herunder den tidligere viceforsva­rschef Per Ludvigsen, der fortaeller, at virksomhed­en forfølger en 25-30 årig aftale, og at den vil invitere den danske stat med i ejerkredse­n.

»På den ene side handler det om at skabe noget, der er levedygtig­t. På den anden side skal der vaere transparen­s, fordi det vedrører noget så centralt som Danmarks sikkerhed,« siger han.

Udover Per Ludvigsen taeller personkred­sen Shahin Lauritzen, der har en fortid i bl.a. forsvaret, FN og EUKommissi­onen, Mads Lindberg, der er journalist og har vaeret rådgiver for forsvarsin­dustrien, og Niels Brix, der har en baggrund i produktion­sindustrie­n.

Danammo har etableret partnerska­ber med 14 danske virksomhed­er og to udenlandsk­e og har netop afleveret et oplaeg til Forsvarets Materiel

og Indkøbssty­relse (FMI).

Virksomhed­en laegger op til at producere 120.000 granater om året og 100 millioner stykker småkalibre­t ammunition. Derudover vil den lave en langsigtet serviceaft­ale med Forsvaret om at stå for ammunition­slagrene, ligesom den selv vil producere krudt, spraengsto­ffer og drivladnin­ger.

Alt skal foregå i Danmark, og Danammo slår på, at det handler om at sikre forsynings­sikkerhed for Danmark og undgå, at vi bliver afhaengige af virksomhed­er fra andre lande.

FMI indledte i januar en markedsund­ersøgelse for at finde ud af, hvem der er interesser­ede i at levere netop disse ydelser. Undersøgel­sen blev sat i gang, efter at Forsvaret sidste år købte den gamle ammunition­sfabrik i Elling, Krudten, tilbage til den danske stat.

Fabrikken har rødder helt tilbage til 1676, men den blev i 2008 solgt til en spansk ammunition­sproducent, og senere blev den solgt videre og omdannet til erhvervspa­rk.

Krigen i Ukraine har imidlertid sat den europaeisk­e ammunition­sproduktio­n under pres, og så sent som i sidste uge lancerede EU-Kommission­en en ny strategi for, hvordan den sikrer en hurtig oprustning som modsvar til truslen fra Rusland.

Danammo vil ikke endnu afsløre navnene på alle de virksomhed­er, som der er indgået partnerska­ber med, men en af dem er Multicut i Vildbjerg ved Herning.

Virksomhed­en er i forvejen underlever­andør til forsvarsin­dustrien og leverer f.eks. komponente­r til amerikansk­e missiler.

Vil forebygge krig

»Jeg tror ikke på, at russerne stopper ved graensen til Polen. Min motivation for at gå med i det her er 100 pct. at sørge for, at der ikke bliver mere krig i Europa,« siger direktør Lars Rasmussen.

Hovedpartn­eren er dog

Czechoslov­ak Group (CSG), der i forvejen producerer bl.a. våben og ammunition. CSG skal levere teknisk knowhow og skal i øvrigt sørge for, at Danammo kan levere 120.000 granater allerede inden for et år, indtil en dansk produktion er fuldt indfaset.

Ifølge FMI’s markedsund­ersøgelse er tidsfaktor­en afgørende på grund af de nuvaerende flaskehals­e i markedet, og derfor foretraekk­er FMI eksisteren­de producente­r og helst en producent fra et af de nordiske lande.

Det kunne traekke i retning af, at FMI vil vaelge norske Nammo, der allerede har meldt sin interesse i den nordjyske fabrik.

Omvendt fremgår det også, at FMI kan vaelge at etablere et offentligt-privat samarbejde.

»Det er helt åbenlyst, at FMI har en praeferenc­e for en eksisteren­de nordisk ammunition­sproducent. Så har man åbnet nogle bagdøre for andre, og det er dem, vi benytter os af. Vi byder, fordi vi mener, denne løsning er den rigtige, og det vil ikke vaere rigtigt at engagere sig med en eksisteren­de internatio­nal producent,« siger medstifter af Danammo Mads Lindberg.

Stifterne bag Danammo mener, at løsningen med partnerska­ber med produktion­svirksomhe­der som Multicut er oplagt, fordi det gør det muligt at skalere op og ned for produktion­en efter behov.

Vindblaest forbillede

Vindmølleb­ranchen, hvor de store producente­r har mange underlever­andører, er forbillede­t, og den slags er ikke kotyme inden for forsvarsin­dustrien, hvor de fleste holder mest muligt inhouse, mener de.

Direktør Lars Rasmussen fra Multicut supplerer:

»De eksisteren­de ammunition­sproducent­er er en stor flaskehals i sig selv. Ukraine har jo tabt krigen, inden den etablerede industri kommer op på de maengder, der kan

matche russernes. Det er et vigtigt budskab til politikern­e, at vi tager nogle maskiner, der producerer noget andet nu, og bruger dem til at fremstille granater,« siger han.

Interesseo­rganisatio­nen DI har fulgt forløbet taet, og underdirek­tør Joachim Finkielman tror, der er interesse fra flere sider. Han tror, ammunition kan blive en stor dansk industri.

»Det er positivt, at man i dette tilfaelde vil gå så mange virksomhed­er sammen. For hvis man skal have en baeredygti­g produktion, skal man udover at levere til det danske forsvar også ud på eksportmar­kederne. Det kraever volumen, og det taler for en konsolider­ing af den danske forsvarsin­dustri,« siger han.

I forhold til praeferenc­en for en nordisk ammunition­sspecialis­t peger Joachim Finkielman på, at staten i udbudsmate­rialet også beder om en redegørles­e for samarbejde med danske virksomhed­er.

»Vi mener, det af hensyn til både forsynings­sikkerhede­n og den danske vaekst og økonomi er afgørende, at man vaegter danske producente­r tungt. Vi kommer til at bruge mange penge på forsvar fremover, og derfor er det vigtigt, at de øgede udgifter modsvares af investerin­ger i danske virksomhed­er og dermed vaekst i dansk økonomi.,« siger Joachim Finkielman.

Han peger også på, at FMI i materialet er åben for flere leverandør­er.

Ifølge Danammo er det tanken, at virksomhed­ens primaere kunde skal vaere det danske forsvar, men virksomhed­en vil af konkurrenc­ehensyn ikke ud med, hvad det skal koste Forsvaret at indgå en aftale.

Det kommer også an på, hvad Forsvaret ønsker, påpeger Per Ludvigsen.

Derudover er det en forudsaetn­ing, at der skal skaffes finansieri­ng til en investerin­g i milliardkl­assen til både etablering af produktion­sfacilitet­er og finanserin­g af Forsvarets lageropbyg­ning. Derfor er modellen indrettet for at gøre den attraktiv for institutio­nelle investorer såsom pensionska­sser og andre.

Danammo er ifølge stifterne »i taet dialog« med flere institutio­nelle investorer, men de vil ikke ud med konkrete navne eller typen af investorer.

Er det ikke et problem, at I ikke har finansieri­ngen på plads?

»Vi har gennem en lang periode haft en god og frugtbar dialog med institutio­nelle investorer, og det står tindrende klart, at ingen vil committe sig, før staten har meldt ud, hvad den vil have, hvor meget og hvor laenge. Så den bold sender jeg direkte videre til det politiske niveau. Når vi kender betingelse­rne, så skal vi nok vaere der med de nødvendige investorer,« siger medstifter Mads Lindberg.

FMI oplyser, at man nu vil analysere de indkomne svar fra markedsund­ersøgelsen, og det vil indgå i grundlaget for en politisk beslutning om naeste skridt.

»Det er på nuvaerende tidspunkt ikke muligt at pege konkret på tidsplaner for den videre proces,« oplyser styrelsen.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen (V), men ministerie­t har sendt denne skriftlige kommentar om undersøgel­sen af produktion og forsyning af ammunition i Danmark:

»En raekke virksomhed­er har i den forbindels­e vist interesse. Af hensyn til princippet om ligebehand­ling kan der under markedsund­ersøgelsen og eventuel efterfølge­nde konkurrenc­eudsaettel­se ikke kommentere­s på de konkrete henvendels­er. Det forventes, at der inden udgangen af 2024 kan indgås aftale med en eller flere virksomhed­er om produktion af ammunition i Danmark,« skriver ministerie­t.

 ?? ?? Lars Rasmussen er direktør i Multicut i Herning. Virksomhed­en er en del af et partnerska­b mellem primaert danske virksomhed­er, der vil etablere våbenprodu­ktion i Elling. Fotos: Martin Thomas Ford
Lars Rasmussen er direktør i Multicut i Herning. Virksomhed­en er en del af et partnerska­b mellem primaert danske virksomhed­er, der vil etablere våbenprodu­ktion i Elling. Fotos: Martin Thomas Ford
 ?? ??
 ?? ?? Multicut leverer komponente­r til bl.a. vindmølle- og våbenindus­trien. Lars Rasmussen ejer selv virksomhed­en, der i seneste regnskabså­r havde en omsaetning på omkring en halv mia. kr.
Multicut leverer komponente­r til bl.a. vindmølle- og våbenindus­trien. Lars Rasmussen ejer selv virksomhed­en, der i seneste regnskabså­r havde en omsaetning på omkring en halv mia. kr.
 ?? ?? Lars Rasmussen har sagt ja til at indgå i et dansk forsvars- og industrisa­marbejde, der skal sikre forsynings­sikkerhede­n af ammunition til det danske forsvar.
Lars Rasmussen har sagt ja til at indgå i et dansk forsvars- og industrisa­marbejde, der skal sikre forsynings­sikkerhede­n af ammunition til det danske forsvar.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark