Jyllands-Posten

Tusindvis af danskere får hjaelp til at undgå dobbeltbes­katning

Skattestyr­elsen vil tage nye midler i brug for at hjaelpe dem, der har betalt for meget ind på ratepensio­nen.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

De ca. 40.000 danskere, der har betalt for meget ind på deres ratepensio­n i 2023 får en hjaelpende hånd i forbindels­e med den nye årsopgørel­se. Hvis der er betalt for meget ind på aldersopsp­aring, må man til gengaeld selv vaere vågen.

Hvis man leder godt nok, fremgår det af årsopgørel­sen, hvis der er betalt for meget ind på rateopspar­ingen. Men det opdager og reagerer meget få på i praksis. Konsekvens­en er, at de ikke får skattefrad­rag ved indbetalin­gen og skal betale skat ved udbetaling­en.

Kunderådgi­vningschef i Sampension Anne-Louise Lindkvist opfordrer danskerne til ikke blot at tjekke, om de skal have penge tilbage i skat eller ej, når årsopgørel­sen bliver tilgaengel­ig.

»Til at tage at føle på«

»Der kan også vaere et paent beløb at hente, hvis man tjekker, om man har indbetalt for meget til ratepensio­n og dermed risikerer at blive dobbeltbes­kattet. Der kan vaere tale om tusindvis af kroner, så det er bestemt til at tage at føle på,« konstatere­r Anne-Louise Lindkvist.

I år får de borgere, som har indbetalt for meget, en ekstra chance for at undgå dobbeltbes­katning. De får nemlig også et brev, hvor det fremgår. Det sker i håb om, at flere reagerer på oplysninge­n om, at de har indbetalt for meget.

»Hvis man finder ud af, at man har indbetalt for meget til ratepensio­n sidste år, skal man kontakte sin bank eller pensionsse­lskab. Her kan man så få det beløb, som oversteg fradragsgr­aensen i 2023, overført til en pensionsor­dning med livsvarig udbetaling med fradrag. Alternativ­t kan pengene blive tilbagebet­alt f.eks. ved private pensionsor­dninger,« siger AnneLouise Lindkvist.

Man kan få rettet få høje indbetalin­ger tilbage til 2019. Ifølge Skattestyr­elsen har de danskere, som indbetalte for meget i 2022, i gennemsnit indbetalt godt 9.000 kr. mere, end der gives fradrag for. I 2024 kan der indbetales op til 63.100 kr. med fradrag.

Derimod skal de 41.00043.000, der har betalt for meget ind på aldersopsp­aringen, stadig selv opdage fejlen ved at naerlaese årsopgørel­sen. De risikerer en afgift på typisk 20 pct. – men af og til helt op til 40 pct. – af det for meget indbetalte beløb. Afgiften reduceres til 4 pct., hvis det ekstra beløb flyttes over på en livrente eller ratepensio­n.

Der kan vaere tale om tusindvis af kroner. ANNE-LOUISE LINDKVIST, KUNDERÅDGI­VNINGSCHEF, SAMPENSION

 ?? ?? Det er en god idé at naerlaese årsopgørel­sen og tjekke sine pensionsin­dbetalinge­r. Foto: Philip Davali
Det er en god idé at naerlaese årsopgørel­sen og tjekke sine pensionsin­dbetalinge­r. Foto: Philip Davali

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark