Jyllands-Posten

»Jeg taenker, at det er rimelig vildt«

Under topchef Lars Fruergaard er Novo Nordisks markedsvae­rdi steget med over 600 pct., men alligevel mangler der forståelse for selskabets vaerdiskab­else, mener Fruergaard.

- NICK STURM nick.sturm@finans.dk

Novo Nordisks markedsvae­rdi brager op under topchef Lars Fruergaard­s ledelse, og i går tog den endnu et gevaldigt hop.

Meldingen om et vaegttab på 13,1 pct. med selskabets kommende fedmepille amykretin til kapitalmar­kedsdagen i hovedkvart­eret i Bagsvaerd sendte kursen op med 8 pct. og føjede 315 mia. kr. til markedsvae­rdien svarende til mere end Maersk og Ørsted lagt sammen.

Dermed er Novo Nordisks aktiekurs steget med 610 pct., siden Lars Fruergaard tog over efter Lars Rebien i 2017.

»Jeg taenker, at det er rimelig vildt,« siger Lars Fruergaard om kursudvikl­ingen i et interview med Finans dagen efter kapitalmar­kedsdagen.

»Og dengang (i 2017, red.) var det jo en igangvaere­nde vaekst, der var meget udfordret. Semaglutid (molekylet bag selskabets to bedst saelgende produkter, red.) var på vej, men ingen havde set, at det ville blive så stort.«

Novo Nordisk er i disse år i en utrolig vaekstperi­ode, og selskabets toplinje er blevet mere end fordoblet på de syv år, hvor Lars Fruergaard har vaeret selskabets adm. direktør.

Storbanken Citi forventer, at vaeksten fortsaette­r, og estimerer et salg på 647 mia. kr. i 2030 båret af semaglutid, der er det aktive stof i diabetesmi­dlet Ozempic og slankemidl­et Wegovy.

Fuld af tillid

Vaekstrate­rne saetter sit tydelige praeg på koncerndir­ektionen, som til kapitalmar­kedsdagen i går indtog scenen fuld af selvtillid.

Novo Nordisk er for eksempel »løsningen på verdens største sundhedsby­rde«, den »entydige leder« inden for storskalap­roduktione­n af fedmemedic­in og en »ledende« aktør inden for udviklinge­n af ny diabetes- og fedmemedic­in.

Lars Fruergaard afviser dog, at selskabet overser faldgruber i iveren over succesen på fedmemarke­det.

Ser du noget, som gør, at du i topledelse­n skal udvise en speciel bevågenhed over for den sårbarhed, der måske kunne dukke op for jer?

»Du indikerer med dit spørgsmål, at vi ikke kigger på risici, og at vi går på vandet. Det er ikke sådan, jeg oplever det. Vi lever i en verden, der er ekstremt kompetitiv, og bare sidste uge var der to virksomhed­er, der praesenter­ede data i svaer overvaegt, hvor den enes aktie steg 100 pct., så det er et virkelig konkurrenc­eudsat felt, hvor vi jo maerker øjne i nakken af Lilly (amerikansk aerkerival, red.) og andre hver eneste dag,« siger han.

»Det er sindssygt svaert, det vi gør. Og det er jo ikke en dag, hvor vi ikke har udfordring­er i produktion­en, i markedet. Men det er jo samtidig også vigtigt, at når man har en kapitalmar­kedsdag, så skal man jo forklare, hvad er ens plan, og hvad har vi gang i. Og hvis vi føler, at der er nogen, der måske ikke helt har set mellemregn­ingerne, så saetter vi os for at forklare det.«

Siden lanceringe­n af Wegovy i 2019 har et af Novo Nordisks største udfordring­er vaeret flaskehals­e i produktion­en.

Den begraensed­e produktion­skapacitet medførte for et år siden, at Novo Nordisk drastisk reducerede antallet af nye Wegovy-patienter med omkring 50 pct.

Amerikansk aerkerival

Problemet blev ikke mindre, efter at Novo Nordisks amerikansk­e aerkerival, Eli Lilly, kort før årsskiftet lancerede Zepbound, der er et mere potent fedmemidde­l end Wegovy.

Zepbound har allerede kostet omkring en tredjedel af fedmemarke­det for Novo Nordisk.

Derfor har Novo Nordisk investeret massivt i fabriksudv­idelse for mere for et beløb, der løber op på mere end 90 mia. kr. Samtidig vil Novo Holdings, driftssels­kabets ejer, købe underlever­andøren Catalent og selskabets fyldefabri­kker for 113 mia. kr.

Ifølge Lars Fruergaard var det derfor på ingen måde tilfaeldig­t, at Henrik Wulff, der er koncerndir­ektør med ansvar for produktion­en, på kapitalmar­kedsdagen flere gange understreg­ede Novo Nordisks førerposit­ion inden for storskalap­roduktion af GLP-1-midler såsom semaglutid-molekylet.

»Vi skruede ikke op for forventnin­gerne. Vi valgte netop ikke at aendre vores aspiration­s (strategisk­e ambitioner for 2025, som Novo Nordisk delvist har nået, red.). Men vi følte måske, at der var en oplevelse i markedet omkring, at vi ikke kunne producere vores produkter. At vi havde produktion­sproblemer. Det føler vi ikke, at vi har,« siger han.

På samme måde var det også nøje overvejet, at Novo Nordisk skulle fremstå selvsikker­t i praesentat­ionen af fedmepille­n amykretin, som Novo Nordisk tror kan vaere med til at sikre den langsigted­e vaekst i fedmeforre­tningen efter semaglutid­s patentudlø­b.

»På nogle områder følte vi måske også, at der var mere interesse for innovation uden for firmaet, end hvad der faktisk sker. Altså, der er en hype omkring fedmemarke­det,« forklarer Lars Fruergaard.

»Og hvis du lytter til, hvordan de beskriver deres indtraeden på et marked, hvor de ikke er etableret, sammenlign­et med hvordan vi er etableret, så mener jeg sådan set, at vi med god selvsikker­hed udtrykker, hvad vi gør, hvad vi har etableret, hvad vi har i pipeline, vores forståelse af de biologier, vi forfølger, og de valg, vi har truffet.«

Han siger, at hverken kursudvikl­ingen eller analytiker­nes salgsprogn­oser har gjort topledelse­n »arrogante« eller skabt en følelse af, at man i Bagsvaerd »kan gå på vandet«.

Som eksempel fremhaever han det amerikansk­e bioteksels­kab Viking Therapeuti­cs, der i sidste uge viste et tilsvarend­e vaegttabsm­iddel som Novo Nordisks amykretin.

Nyheden om de indledende forsøgsdat­a med selskabets fedmemedic­in sendte kursen op mod omkring 100 pct., hvilket ifølge Fruergaard indikerer, at der hersker en underkende­lse af, hvad der egentlig foregår hos Novo Nordisk.

Du indikerer med dit spørgsmål, at vi ikke kigger på risici, og at vi går på vandet. Det er ikke sådan, jeg oplever det. LARS FRUERGAARD, ADM. DIREKTØR, NOVO NORDISK

Det er manges opfattelse, at markedet faktisk allerede anerkender Novo Nordisks vaerdi, men du deler ikke den opfattelse?

»Jeg tror, at du har ret med danske investorer, men hvis du taler med amerikansk­e investorer, tror jeg, at der er en anden opfattelse,« siger Lars Fruergaard.

»Hvis man tog praecis den samme virksomhed med praecis det samme cashflow og sagde, at den var en amerikansk virksomhed, tror jeg, at du ville se en anden vaerdiansa­ettelse, end hvis det var en dansk virksomhed. Så det er også noget med, at vi taler til et globalt marked, og der er stor forskel på de danske investorer og de amerikansk­e investorer.«

 ?? ?? Novo Nordisks adm. direktør, Lars Fruergaard, mener, at der har manglet forståelse for Novo Nordisks forøgelse af produktion­skapacitet seneste år.
Foto: Stine Bidstrup
Novo Nordisks adm. direktør, Lars Fruergaard, mener, at der har manglet forståelse for Novo Nordisks forøgelse af produktion­skapacitet seneste år. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark