Jyllands-Posten

Vaeksten i år forventes markant bedre, end tidligere ventet

I forbindels­e med sin seneste prognose har man i Danske Bank holdt saerligt øje med forventnin­gerne til ét dansk selskab.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Danmark kommer til at traekke et spor laengere til venstre på den økonomiske motorvej. Vaeksten i år bliver nemlig markant bedre, end det tidligere var ventet.

Det er hovedpoint­en i en prognose for dansk økonomi fra Danske Bank.

Landets største bank har opjusteret sit vaekstskøn for 2024 fra 1 pct. til 2,1 pct., mens der for 2025 er udsigt til en vaekst på 2 pct. mod tidligere 1,6 pct. Den tidligere prognose stammer fra begyndelse­n af december 2023.

»Det er en meget stor opjusterin­g,« konstatere­r Las Olsen,

cheføkonom i Danske Bank.

Forklaring­en på den store opjusterin­g skal først og fremmest findes hos Danmarks Statistik. Her vendte man i februar op og ned på det billede, der hidtil var blevet tegnet af dansk økonomi.

For det første blev den tekniske recession, som det så ud til, at dansk økonomi havde befundet sig i i løbet af 2023, fjernet med et fingerknip­s, da vaeksten i tredje kvartal blev revideret maerkbart op fra minus til plus.

Samtidig blev vaeksten i de tre sidste måneder af 2023 opgjort til hele 2 pct., hvilket resultered­e i en vaekst for hele 2023 på 1,8 pct.

Det var med andre ord blevet undervurde­ret, hvordan det stod til med dansk økonomi, og det mere positive billede er altså smittet af på den nye prognose fra Danske Bank.

Om økonomien kommer til at skyde helt så høj en fart, som man nu venter i Danske Bank, vil afhaenge af en joker. Og jokeren hedder i denne sammenhaen­g medicinali­ndustrien i almindelig­hed og Novo Nordisk i saerdelesh­ed.

Spiller stor rolle

Det er i sig selv forbundet med en vis form for usikkerhed, hvordan Novo Nordisk kommer til at klare sig. Men i prognosen har man fra Danske Banks side laenet sig op ad Novo Nordisks egne forventnin­ger til, hvordan det kommer til at gå, og så regnet på, hvordan det vil slå igennem, når man regner på det danske bruttonati­onalproduk­t (bnp).

Det fører til spørgsmåle­t om, hvor normalt det er, at man som cheføkonom er inde og se på enkelte virksomhed­ers regnskaber og forventnin­ger, når man udarbejder økonomiske prognoser.

»Det er ikke meget, man normalt gør det. I mange år har vi holdt øje med A.P. Møller

– Maersk, og nogen gange har vi også holdt øje med Ørsted. Men vi har aldrig haft et selskab, der spillede så stor en rolle, som Novo Nordisk gør lige nu,« siger Las Olsen.

Novo Nordisk og resten af medicinali­ndustrien spillede i 2023 så stor en rolle, at dansk økonomi ville vaere kørt i bakgear uden dem. Med andre ord var det Novo Nordisk og medicinali­ndustrien, som sikrede fremgang i dansk økonomi i det forgangne år.

»Det er rigtig positivt, at vi har Novo Nordisk i Danmark. Ellers ville vi have de samme vaekstrate­r som i resten af Europa, og her er de meget taettere på nul,« siger Las Olsen.

I år er forventnin­gen så, at den danske økonomi vil kunne fremvise et lille plus, selv om man traekker Novo Nordisk og medicinali­ndustrien ud af ligningen.

Det skyldes bl.a., at man i Danske Bank har en klar forventnin­g om, at pilen vil pege opad for privatforb­ruget, og at tilbagegan­gen i byggeriet ikke vil vaere så udtalt som tidligere. Endelig er der også udsigt til rentenedsa­ettelser.

Dermed ikke sagt, at det nu er helt sikkert, at vi får en såkaldt blød landing og ikke ender i et større tilbagesla­g for økonomien. For der er fortsat meget usikkerhed i verden, og alle effekterne af rentestign­ingerne er fortsat ikke slået helt igennem.

»Men risikoen for en rigtig krise er blevet meget mindre.

Normalt udløser så store rentestign­inger, som vi har set, en egentlig krise. Men lige nu tyder det på, at vi er i et af de sjaeldne tilfaelde, hvor det ikke udløser en krise,« siger Las Olsen.

Det kan også aflaeses i den del af prognosen, som fokuserer på det danske arbejdsmar­ked.

Vi regner med, at ledigheden vil stige en lille smule. Men det er ikke store aendringer. LAS OLSEN, CHEFØKONOM I DANSKE BANK

Lav ledighed

Denne del af dansk økonomi har klaret sig så godt, at det er kommet bag på snart sagt samtlige økonomer i Danmark. Det betyder, at vi i Danmark fortsat har en høj beskaeftig­else og lav ledighed. Og det er i det store hele det, man også forventer fremadrett­et.

»Vi regner med, at ledigheden vil stige en lille smule. Men det er ikke store aendringer. Det er dog behaeftet med en stor usikkerhed, da vi er blevet overrasket over udviklinge­n de seneste år,« siger Las Olsen.

 ?? ?? Novo Nordisk og resten af medicinali­ndustrien spillede i 2023 så stor en rolle, at dansk økonomi ville vaere kørt i bakgear uden dem. Foto: Tom Little/Ritzau Scanpix
Novo Nordisk og resten af medicinali­ndustrien spillede i 2023 så stor en rolle, at dansk økonomi ville vaere kørt i bakgear uden dem. Foto: Tom Little/Ritzau Scanpix
 ?? ?? The chord is rustic and stylish on a theme of natural materials like wood and stone – based on a true story. In her own decisive manner, the designer Louise Liljencran­tz created a timeless concept of straight lines and right angles. She describes her concept as Old Victorian manor goes Japan.
The chord is rustic and stylish on a theme of natural materials like wood and stone – based on a true story. In her own decisive manner, the designer Louise Liljencran­tz created a timeless concept of straight lines and right angles. She describes her concept as Old Victorian manor goes Japan.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark