Jyllands-Posten

Både Israel og Hamas sidder med kort på hånden, de ikke vil afgive

-

At faldskaerm­e med nødhjaelp langt fra er nogen optimal løsning, når der skal bringes nødhjaelp frem, stod klart fredag aften, hvor der blev meldt om fem draebte personer og 10 sårede, som angiveligt blev ramt af en nødhjaelps­pakke i Gaza.

At Gazas civilbefol­kning henvises til at kaempe om den mad, der sendes ned fra himlen, er på alle måder et tegn på, at situatione­n er uholdbar. Millioner af mennesker på den taetpakked­e Gazastribe har vaeret belejret i månedsvis, og det siger sig selv, at sådan kan det ikke fortsaette.

De lande, som umiddelbar­t efter Hamas’ terrorangr­eb mod Israel den 7. oktober 2023 klart og entydigt bakkede Israel op, vrider nu haenderne for at finde en udvej, som både tilgodeser Israel og kan afhjaelpe på den nød, som vokser dag for dag.

siden havde Israel verdens sympati. Nu kan ingen politisk leder se sine

For fem måneder

vaelgere i øjnene uden at naevne Gaza. Da USA’s praesident, Joe Biden, før weekenden holdt sin State of the Union-tale, balancered­e han konflikten. Biden indledte med at fordømme terrorangr­ebet, som kostede 1200 mennesker livet. Mindst 250 mennesker tog Hamas som gidsler. Nogle er frigivet, nogle er døde, og de resterende udgør for Hamas en valuta, der kan handles med.

Biden gjorde det klart, at ingen kan slappe af, før alle gidsler er frigivet og ikke mindst, at Israel er i sin gode ret til at gå efter Hamas. Men, tilføjede Biden. Israel har også ansvaret for at beskytte uskyldige civile i Gaza. Han noterede, at over 30.000 er draebt, og at langt de fleste af dem ikke er Hamas. Omkring to mio. palaestine­nsere er fordrevet.

Alle forsøg på at etablere en våbenhvile er slået fejl. En våbenhvile kan bidrage til at få nødhjaelp ind med lastbiler, hvilket vil batte noget mere end de faldskaerm­e, som også Danmark overvejer at kaste ned, eller de maritime korridorer, som USA støttet af EU vil etablere.

Da udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen under sit besøg i Sydafrika åbnede for, at Danmark vil kaste nødhjaelp ned med faldskaerm, erkendte han også, at et enkelt drop svarer til, hvad en halv lastbil kan få ind. Nedkastnin­g af mad er en dyr og ikke saerlige effektiv metode til at få nødhjaelp frem på. Men det er, hvad der kan gøres, og det er hvad flere lande - Jordan, Egypten, De Forenede Arabiske Emirater og Frankrig forbereder sig på eller er i faerd med at udføre.

Situatione­n er kort og godt desperat. Det fortvivlen­de er, at tiden arbejder for Hamas, som er godt på vej til at have verdens opmaerksom­hed lige praecis der, hvor de gerne vil have den. På det palaestine­nsiske folks lidelser og ikke på deres egen andel i og ansvar for, at situatione­n har udviklet sig, som den har. Tilsat det saedvanlig­e element af, at det hele er Israels skyld.

Når den amerikansk­e praesident bruger ord som hjerteskae­rende om situatione­n i Gaza, kan Hamas ikke vaere andet en tilfredse med den aktuelle udvikling. Fokus er flyttet.

Israel har snart ikke at flere billeder at vise frem. Ofrene for terrorangr­ebet er begravet. Gidslerne har Hamas gemt. Omvendt kan Hamas dagligt vise nye billeder af krigens ødelaeggel­ser, fremlaegge flere tabstal og friske fortaellin­ger om familier, som er dybt berørte af krigen. Tiden arbejder for Hamas, og der spekuleres koldt og kynisk i, hvor laenge spillet kan holdes kørende.

Tiden arbejder for Hamas, og der spekuleres koldt og kynisk i, hvor laenge spillet kan holdes kørende.

sidder begge parter nu med et kort på hånden, som de ikke vil afgive: Hamas har gidslerne, Israel kontrollen med nødhjaelpe­n. Handelsvar­er i et brutalt spil, som synes vanskelige­re og vanskelige­re at finde en udgang endsige en løsning på.

Brutalt sagt

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark