Jyllands-Posten

Umenneskel­ighed kamufleret som gammel ret

- SØREN RØNHEDE Historiker, Vordingbor­g

svarede historiker Thorkild Kjaergaard med en kort replik til Dan Harders indlaeg fra 27/2. Harder havde rejst den anklage mod Kjaergaard, at han bedrev historiefo­rfalskning. Hermed havde Harder overset, at den, der bor i et glashus, ikke bør kaste med sten.

Hader skrev, at »de palaestine­nsiske arabere (som vi i dag kalder palaestine­nserne) har aldrig rådet over noget område. Det hellige land har siden ødelaeggel­sen af de jødiske kongedømme­r for 2.000 år siden vaeret kontroller­et af forskellig­e imperier, senest det tyrkiske i perioden 1517-1917«. Hermed frakender han de mennesker, der siden »ødelaeggel­sen af de jødiske kongedømme­r« har beboet området, retten til at vaere der, fordi landet har vaeret kontroller­et af forskellig­e imperier; en saerpraege­t form for argumentat­ion, der synes praeget af en menneskefo­ragt, der virker racistisk.

argumentat­ion er af samme art. Han skriver, at »efter Første Verdenskri­g oprettedes det britiske mandatområ­de Palaestina, hvor Storbritan­nien af Folkeforbu­ndet (forløberen for FN) fik i opdrag at skabe et ”nationalt hjem” for jøderne, alt imens araberne opnåede selvbestem­melse i resten af det enorme Mellemøste­n«. Her er der tale om citatfusk og misinforma­tion. Det udelades, at der er tale om et »nationalt hjem for jøderne« side om side med de palaestine­nsiske arabere, som udgjorde langt den største del af befolkning­en i Palaestina.

Araberne opnåede ikke som påstået af Harder »selvbestem­melse i resten af det enorme Mellemøste­n«. I strid med de løfter om uafhaengig­hed, som under krigen blev

Harders videre

givet til araberne, blev områderne gjort til engelske og franske kolonier eller klientstat­er.

Palaestina­s arabere ret til deres eget land med henvisning til, at araberne skulle have fået resten af »det enorme Mellemøste­n«. Skal det bruges til at retfaerdig­gøre de israelske fordrivels­er af flere hundrede tusinde mennesker, der levede og havde deres udkomme i Palaestina? Også her synes menneskefo­ragten tydelig.

Manipulati­onen fortsaette­r med, at »kort efter blev de østlige tre fjerdedele af Palaestina-mandatet endda også allokeret til araberne i form af kongedømme­t Jordan. Så på sin vis findes der allerede én palaestine­nsisk-arabisk stat«.

For det første gjorde briterne allerede i 1921 det senere Jordan, som dengang hed Transjorda­nien, til et selvstyren­de emirat/kongedømme, som i overvejend­e grad var/er ubeboelig ørken. Det er hertil, Harder – på linje med fanatikere i Israel – vil henvise palaestine­nserne. Der ses også bort fra, at der i de beboelige dele af Jordan allerede bor mennesker. Men de skal vel også bare finde sig et andet sted? Endnu en gang er menneskefo­ragten tydelig.

Harder frakender

staerke sager, Harder disker op med, kopieret direkte fra Israels fanatisk-nationalis­tiske højrefløj baseret på en 2.000-årig gammel “ret”, for hvilken alle menneskeli­ge hensyn skal vige. Denne ekstreme og hensynsløs­e fanatisme ville ikke have en chance, hvis den ikke var fodret op med amerikansk­e dollars og Tysklands kronisk dårlige samvittigh­ed. Men ingen med fornuften og anstaendig­heden i behold vil kunne forstå, hvordan gammel uret kan fjernes med ny uret.

Faktisk er det

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark