Jyllands-Posten

Møller larmer ikke – i hvert tilfaelde ikke på papiret …

- ANN B. MIDDELBOE Gymnasiela­erer, Frøstrup

var der informatio­nsmøde for borgere, hvis ejendom skal eksproprie­res, hvis udvidelse af testcenter­et for store vindmøller ved Østerild bliver en realitet. På mødet blev vi praesenter­et for de støjgraens­er, som kommer til at afgøre, om man skal tvangsfjer­nes fra området, kan søge om dispensati­on og leve med støjen, eller om ens ejendom ligger 10 meter på ”den forkerte side” af støjzonen, og man derfor risikerer at blive stavnsbund­et, da ikke mange vil købe en ejendom meget taet på et stort industrian­laeg.

Jamen er det ikke bare en mølle, der stille står og snurrer, sådan som det blev fremstille­t på de første illustrati­oner i 2010, da man anlagde testcentre­t? Som nabo til det nuvaerende testcenter må jeg sige, at svaret er nej.

men så er der også lysmaster, kraner, lastbiler, der transporte­rer komponente­r frem og tilbage, når der skal anlaegges og nedrives møller. Sidst, men ikke

Der er møllerne,

mindst, arbejder man i de nye planer på at placere et såkaldt PtX-anlaeg ved hver af de store møller – alt dette vel og maerke i naturfrede­de arealer.

fra den nuvaerende nordligste mølle og dermed langt uden for den nuvaerende støjzone, som er under 900 meter. På trods af afstanden er vi isaer i sønden- og sydvestenv­ind plaget af støj fra møllerne. Jeg har adskillige gange skrevet til DTU, som er ansvarlige

Vi bor 2,3 km

for testcentre­t, for at fortaelle om vores oplevelser.

Hver gang får jeg besked på, at vindmøller­ne – ifølge deres beregninge­r – ikke larmer for meget. Jeg har inviteret DTU herud, så de kan høre støjen, og vi har sågar tilbudt selv at betale en støjmåling ved vores hus.

DTU siger hver gang, at man ikke kan filtrere kildestøj fra og dermed konstatere, hvad der skyldes møllen, og hvad der skyldes anden baggrundss­tøj. Jeg er ikke naturviden­skabeligt uddannet, men jeg naegter at tro, at man ikke kan måle støjen.

Jeg har en mistanke om, at man fra industrien­s side godt ved, at møllerne larmer mere, end beregninge­rne foreskrive­r, og at man derfor ikke er interesser­et i at indhente data. På borgermøde­t den 22. februar blev DTU spurgt til, hvor meget de nuvaerende møller reelt støjer ved møllerne, men det kunne DTU ikke oplyse, da det er en forretning­shemmeligh­ed!

Nu forsøger man så at lave en ”saeraftale” med beboerne i Thylejren om, at de normale regler om støj ikke skal gaelde dem, og at de skal finde sig i mere støj, end reglerne foreskrive­r. Vi skal imidlertid huske på, hvad årsagen er til, at der er vedtaget regler om støjgraens­er. Ifølge Miljøstyre­lsen er støj: ”» … en kompleks størrelse, og den kan opleves forskellig­t fra person til person. Støj kan under nogle omstaendig­heder virke generende selv ved et meget svagt niveau … mennesker har forskellig støjfølsom­hed eller støjtolera­nce.«

hvilke konsekvens­er denne støjbelast­ning kan have.

Spørgsmåle­t er så,

EU’s miljøagent­ur vurderer, »at laengereva­rende udsaettels­e af støj fra omgivelser­ne kan føre til hjerte-kar-sygdomme og metabolisk­e effekter, nedsat kognitiv indlaering hos børn samt alvorlige gener og søvnforsty­rrelser. Langtidsek­sponering af støj fra omgivelser­ne anslås at forårsage 12.000 for tidlige dødsfald og at bidrage til 48.000 nye tilfaelde af hjerte-kar-sygdomme om året i EU«.

Således er der uopretteli­ge konsekvens­er af at vaere udsat for vedvarende støjgener. I det lys er det ekstra paradoksal­t, at DTU ikke laver reelle støjmåling­er ved naboer til testcentre­t, og at politikern­e nu forsøger at overtale en større gruppe mennesker til, at de skal blive boende på trods af brud på støjgraens­er.

Jeg har en mistanke om, at man fra industrien­s side godt ved, at møllerne larmer mere, end beregninge­rne foreskrive­r, og at man derfor ikke er interesser­et i at indhente data.

der ved, hvor meget 450 meter høje møller larmer, for man har ingen prototype, men mon ikke DTU kan få beregninge­r til at passe, så støjgraens­erne for naboerne lige nøjagtig overholdes – i hvert tilfaelde på papiret!

Der er ikke nogen,

 ?? ?? Jeg har inviteret DTU herud, så de kan høre støjen, og vi har sågar tilbudt selv at betale en støjmåling, skriver Ann B. Middelboe. Privatfoto
Jeg har inviteret DTU herud, så de kan høre støjen, og vi har sågar tilbudt selv at betale en støjmåling, skriver Ann B. Middelboe. Privatfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark