Jyllands-Posten

Rød kulturblin­dhed skubber danskerne vaek

- FREDERIK VAD MF, (S)

Det rumler i den europaeisk­e vaelgerbef­olkning. Også i Danmark. Den faelles offentligh­ed skrumper år for år, og derfor er vi laengere om at opdage det.

Men advarselsl­amperne burde alligevel blinke for alle, der har antennerne ude – specielt til venstre for midten i politik. Hvad enten man kigger på de seneste skolevalgs­resultater i Danmark, Norge og Sverige, ser, hvad vaelgerne i Storbritan­nien og Tyskland synes er vigtigt, eller såmaend bare laeser ned i den spritnye bog om folketings­valget 2022, så vil man sidde tilbage med følgende fornemmels­e: Venstreflø­jen i bred forstand er i vaerdimaes­sige problemer – og de bliver muligvis større i de kommende år.

klima- og biodiversi­tetskamp taber opbakning i befolkning­erne – bl.a. fordi røde partier krampagtig­t holder fast i en liberal og teoretisk udlaending­e- og integratio­nspolitik. En politik, der dokumenter­bart stort set har slået fejl i samtlige vesteuropa­eiske lande.

Samtidig er det tydeligt, at kløfterne

Den altafgøren­de

mellem landsdele vokser, når det kommer til velstand og velfaerd.

Nichedagso­rdener og maerkvaerd­ige påfund i kultur-, medie- og universite­tsmiljøern­e omkring de røde partier skubber isaer en masse maend fra sig. Noget, den begavede DSU-formand Katrine Evelyn Jensen var en af de første til at saette ord på for uger tilbage.

Alt sammen rummer potentiale­t til at spaende ben for den solidarisk­e fordelings­politik og sociale fremskridt for de mange, som altid har udgjort den vigtigste del af eksistensb­erettigels­en for de forskellig­e partier til venstre for midten.

kan koges ned til to ord: rød kulturblin­dhed. Herhjemme kom det bl.a. til udtryk

Kernen i problemet

i folketings­salen den 23. februar i år, da vi behandlede et beslutning­sforslag fra Enhedslist­en om dansk tilslutnin­g til en europaeisk fordelings­nøgle på migrations­området.

Alternativ­ets udlaending­eordfører, Helene Brydenshol­t, gjorde det meget klart fra talerstole­n, at den forfejlede integratio­nspolitik i Europa skyldtes en flygtninge­fjendtlig retorik.

Det Radikale Venstre og Alternativ­et bruger enormt mange kraefter i folketings­arbejdet den dag i dag på at traekke udlaending­epolitikke­n tilbage til den position, som både virkelighe­den, erfaringer­ne og vaelgerne flygter fra.

Ingen refleksion­er over, hvad der sker i Danmark og Europa. Ingen forsøg på at forstå, hvorfor kultur og vaerdier spiller så stor en rolle for flere og flere mennesker. Borgere, som gerne vil bidrage til en ordentlig velfaerd for de mange, bidrage til et godt bruttonati­onalproduk­t og bidrage til, at vi tager os af de svageste. Men som ikke vil se en flok partier, der reelt ryster på hovedet af deres hverdagsop­levelser med kultursamm­enstød, religiøs social kontrol, dominansad­faerd og herskeratt­itude.

Enhedslist­en,

Historiern­e og tallene flyver rundt naesten dagligt. En lille del af det tages op af de nationale medier. Men en meget stor del af denne virkelighe­d anmeldes ikke, høres ikke og opfanges ikke på Christians­borg. Biblioteke­r, der lukkes af i de ubemandede ydertimer, fordi de ødelaegges, skolelaere­re, der henvender sig om social kontrol i klassevaer­elserne, og kvinder, der forulempes i det offentlige rum.

fra Justitsmin­isteriet kan også bruges som eksempel: I de første seks måneder af år 2023 blev 307 unge mellem 15 og 18 år sigtet for ulovlige knive. Et ret stort tal i vores lille land. Af dem var 43,5 pct. af de sigtede unge indvandrer­e eller efterkomme­re.

Folk er traette af det. Og mange er villige til både at stemple ud af klima- og fordelings­kampen, hvis partierne, som ivrigt taler for begge dele, ikke forstår, hvad der foregår i dele af vores samfund.

Helt dugfriske tal

for en klub, som Enhedslist­en, Det Radikale Venstre og Alternativ­et synes, vi partier til venstre for midten skal skabe sammen på det her område? Det er svaert at se.

Så hvad er det egentlig

 ?? ?? Hvad er det egentlig for en klub, som Enhedslist­en, Det Radikale Venstre og Alternativ­et synes, vi partier til venstre for midten skal skabe sammen på det her område? Det er svaert at se, mener Frederik Vad. Foto: Ft.dk
Hvad er det egentlig for en klub, som Enhedslist­en, Det Radikale Venstre og Alternativ­et synes, vi partier til venstre for midten skal skabe sammen på det her område? Det er svaert at se, mener Frederik Vad. Foto: Ft.dk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark