Jyllands-Posten

Vil du rådne op i kaelderen med dit trangiasae­t?

Danskernes nyvundne interesse for prepping er pinagtig.

- MARIE HØGH

Jeg skal love for, at den lille dansker er beredt til taenderne, når (eller hvis) den russiske bjørn krydser den danske graense. Kaeldrene bliver pakket med frysetørre­t mad, stearinlys, dåsemakrel, litervis af langtidsho­ldbar maelk, varme taepper, 300 ruller toiletpapi­r, pasta nok til en hel italiensk landsby, fem års forbrug af taendstikk­er og et trangiasae­t, de fleste ikke aner, hvordan man bruger.

I skuret står gasflasker, vanddunke, en batteridre­vet radio, et apparat til vandrensni­ng og en generator, de fleste heller ikke aner, hvordan man bruger. Der er lidt hyggebreds­kab over det. Nu kan fjenden bare komme an – og den moderne kastrerede mand kan vise, hvad han duer til.

Danskerne ruster sig til krig. Måske – men mange danskere kan ikke engang helt basal spejderlae­rdom – binde et knob, yde førstehjae­lp og holde liv i et bål. Men vi svaelger lidt i eksistenti­el kedsomhed, laengsel efter skibskatas­trofer og pludselig død.

Det er lidt trist og lidt komisk at laese de endeløse beretninge­r om danskere, der netop nu ”prepper” og forbereder sig på en krigssitua­tion. Selvfølgel­ig er det godt at kunne tage vare på sig selv, for da løfter man en byrde fra samfundet. Men kommer krigen, er det ikke nok at have brugt en månedsløn eller to på overlevels­esudstyr.

Det er pinagtigt, bekymrende og symptomati­sk for vores hyper-individual­iserede tid, hvor vi bilder os ind, at vi står til ansvar for vores egen fremgang og undergang – at vi først og fremmest, først og sidst taenker på os selv. Også i en potentiel krigstid – hvor samfundet går under, hvis vi bare er os selv naermest og luner os hjemme i kaelderen ved trangia-saettet.

»”Prepping” er mere ro end panik«, lød en overskrift forleden i Kristeligt Dagblad – men prepping er en falsk tryghed, for hvis fremmede kampfly flyver ind over Danmark, bliver du ikke reddet af en dåse makrel og 50 liter vand. Og når jeg hører om den måde, danskerne så at sige ”prepper” sig til krig på, må jeg bare sige, at det er de faerreste danskere, jeg vil ligge ved siden af i en skyttegrav.

overbevist om, at havde Anden Verdenskri­g vaeret i dag, ja, da havde der så at sige ikke vaeret meget krudt i modstandsb­evaegelsen. For der er et faelles anliggende ved det at vaere menneske og borger i Danmark, der fordrer noget andet af os end at betale skat til faellesska­bet og velfaerdsg­oderne. I en krigs- og krisesitua­tion er vi livsafhaen­gige af at have et staerkt og offerbered­t civilsamfu­nd, der stiller sig beredt for vores medborger og medmennesk­e – vores samfund og faedreland.

Det er fint, hvis danskerne får flere konkrete råd om hjemmebere­dskab

Jeg er helt

– og hvordan de skal forholde sig i en given krigs- og krisesitua­tion. Men hvis vi virkelig vil hjaelpe – og virkelig bekymrer os for Danmarks og danskernes sikkerheds­maessige situation på en lidt mere alvorlig, oplyst og reflektere­t måde, end når man hamstrer frysetørre­t mad – ja, burde langt flere melde sig i det frivillige beredskab, i brandvaesn­et og hos Hjemmevaer­net, der i den grad har brug for danskernes kraefter. De danske beredskab er nemlig rigtig dårlig rustet til hybride trusler, cyber- og sabotagean­greb – der blandt andet kan lamme vores infrastruk­tur, strøm og vandforsyn­ing.

er musklerne fejlagtigt blevet sparet vaek, og de faerreste danskere taenker nok på, at i tilfaelde af krig er vores forsvar så lille, at den største styrke, vi reelt kan indsaette på landjorden, er Hjemmevaer­net.

Redningsbe­redskabet har registrere­t danskernes stigende interesse for, hvor naermeste beskyttels­esrum

I fredstid

ligger, men vi har brug for, at danskerne interesser­er sig for et engagement i beredskabe­t. Hvis Storebaelt­sforbindel­sen ryger i luften, eller anden kritisk infrastruk­tur bryder sammen eller saboteres, rykker alle forsvar, men også Hjemmevaer­net og brandvaese­net ud – det er de scenarier, man traener til.

Laeg maerke til, at vi sjaeldent ser billeder fra krigens Ukraine uden at se en brandbil. For udover at det civile beredskab er dem, der kommer med telte, vand, strøm og fornødenhe­der, slukker de også ild, der som regel er meget af i en krig, nødredder tilskadeko­mne, også ved massetilsk­adekomst, håndterer kemiske ulykker og alt muligt andet.

Hvis fremmede kampfly flyver ind over Danmark bliver du ikke reddet af en dåse makrel og 50 liter vand.

rettidig omhu at opgradere redningsbe­redskabern­e, men lige nu afsløres det, at vi i årtier har levet, som om krigens tid var forbi. Vi omdannede beskyttels­esrummene til vinkaeldre, vaskekaeld­re, pulterrum, og resten lod vi forfalde, fjernede beskyttels­esrum fra bygningsre­glementet, sparede på forsvarsbu­dgetterne, og nu betaler vi prisen for dårskaben.

Ja, hovmodigt har vi levet, som om synden var forsvundet ud af verden – og haft en naiv overtro på det gode i mennesket. Men i en falden verden bekriger mennesket hinanden, erobrer hinandens lande og slår hinanden ihjel – og det har vi gjort fra arilds tid – derfor skal vi vaere beredte, også i fredstid.

Det ville vaere

 ?? Sognepraes­t, debattør ??
Sognepraes­t, debattør

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark