Jyllands-Posten

Betlehem er muret inde – og der lever frygten

Folk i Jerusalem og Betlehem lever i frygt. Det gaelder også de kristne palaestine­nsere, som jeg har besøgt. Området er som forvandlet, siden sidst jeg var der.

- MARIANNE CHRISTIANS­EN Biskop, Haderslev Stift

»Mor, ligner jeg en araber?« spørger en ung palaestine­nsisk dreng. Han og hans familie er lutherske kristne.

»Ja, du ligner en ung, moderne araber, og det skal du vaere stolt af,« siger hans mor. Han spørger, fordi han er bange. For han er araber og som sådan udsat for risikoen for at blive tilbagehol­dt på ubestemt tid i det berygtede ungdomsfae­ngsel, hvor man sidder uden dom, eller overfaldet af de bevaebnede bosaettere, hvis mål er at befolke den siden 1967 besatte Vestbred. Hans mor råder ham til altid at have haenderne synlige, bevaege sig langsomt, ikke baere rygsaek. Hans yngre søskende går i skole naer en bosaettels­e, så de tør kun tale engelsk med hinanden på gaden.

Jeg vil fortaelle, hvad jeg har set og hørt på en kort rejse til Jerusalem og Betlehem for nylig på besøg på vegne af Folkekirke­ns Mellemkirk­elige Råd hos palaestine­nsiske kristne. Fra deres perspektiv har jeg set og hørt – ikke fordi andre sider ikke har noget at skulle have sagt, men fordi vi er knyttet saerligt til hinanden som evangelisk­lutherske menigheder.

For otte år siden var jeg senest i Østjerusal­em – som er den arabiske del af byen, der er hjemsted for forskellig­e religioner, muslimer, jøder, kristne af mange slags, og som siden 1967 har vaeret besat af Israel ligesom de områder på Jordanflod­ens Vestbred, der efter internatio­nal ret tilhører palaestine­nserne.

Nu er Østjerusal­em forvandlet, og Betlehem ikke mindre. Der er ingen turister, Jerusalems berømte souk er lukket. Antallet af bevaebnede personer med og uden uniform, flag og plakater er tegn på krig, på frygt og uro.

Fra mange huse i Østjerusal­em vajer israelske flag som vidnesbyrd om, at husene er overtaget af jødiske bosaettere. Mange af dem kommer fra USA og har af ideologisk­e grunde ikke meget tilovers for byens blandede befolkning. En gammel armenier født i Jerusalem fortalte, hvordan alting bliver vaerre og vaerre i byen: Bosaettern­e chikanerer og spytter på de kristne og haevder, at spytteriet er en religiøs ”tradition”. Men vaerre, sagde han, er bosaetterv­olden på Vestbredde­n. Ledende kirkefolk fra andre trossamfun­d fortaeller, hvordan kirkernes ejendom bliver overtaget ved juridiske spidsfindi­gheder eller gennem stråmaend.

Vi kørte i bil mellem Jerusalem og Betlehem. Der er ca. 10 km, men turen tog en-to timer. Der er kun ét åbent checkpoint, og det har kun åbent på bestemte tider af døgnet. Vejen er lagt om, så man skal køre store omveje. Vejføringe­rne bliver brugt til at besvaerlig­gøre forbindels­en mellem de byer og landsbyer på Vestbredde­n, som er under palaestine­nsisk kontrol – Ramallah,

Betlehem, Jeriko og andre.

Landskabet mellem Jerusalem og Betlehem er forvandlet, siden jeg var der i 2015. Højene rundt om Betlehem er nu daekket af bosaettels­ernes store boligkompl­ekser. De er tydeligt til at kende fra de palaestine­nsiske landsbyer og huse: Bosaetterk­ompleksern­e har ingen vandbehold­ere på taget, sådan som alle palaestine­nsiske huse har det på grund af vandmangel i den israelsk kontroller­ede vandforsyn­ing. Bosaettels­erne mangler ikke vand.

De bliver understøtt­et af staten, og beboerne får skatteford­ele for at tiltraekke flere. De er ifølge internatio­nal lov illegale, for de bliver bygget på palaestine­nsisk jord. Betlehem er bogstaveli­gt talt muret inde – både af den såkaldte sikkerheds­mur med dens vagttårne, der adskiller mange fra deres marker og oliventrae­er (og hvis jorden ikke dyrkes i tre år, tilfalder jorden ifølge israelsk lov staten), og af bosaettels­erne og af vejnettet.

at de kristne forsvinder fra Mellemøste­n, fordi de bliver chikaneret vaek af muslimer, siger jeg. Vores ledsagere fnyser: »Det er vores naboer og venner, og vi har levet sammen i mere end 1.000 år. Det, der får de kristne til at udvandre fra Palaestina, er besaettels­en og volden og den katastrofa­le økonomiske situation.«

Efter den 7. oktober er alt blevet endnu vaerre. Israelerne frygter palaestine­nserne og fornyede terrorangr­eb. Mange israelere mener, at

Mange hjemme hos os tror,

palaestine­nserne skal helt vaek, før man kan sove roligt i Israel. Krigen foregår nu i Gaza, men også på Vestbredde­n vokser presset. De 100.000, der havde deres arbejde i Israel, har mistet det, fordi de ikke kan komme ind og ud.

Arbejdsløs­heden er massiv, og de, der har opsparing, bruger den til at opretholde livet eller til at rejse ud af landet. Dertil kommer volden fra bosaettern­e og fra israelsk militaer, som med jaevne mellemrum laver ”raids”: slår folks døre ind om natten og gennemsøge­r husene med tungt bevaebnede soldater.

På den måde er muren en ”succes”: Israelere og palaestine­nsere lever helt adskilt og kender ikke laengere hinanden. Som én fortaeller: »Den gamle generation havde socialt samvaer mellem israelere og palaestine­nsere. Men pga. muren holdt min fars jødiske venner op med at besøge os af frygt. Før kunne jøder tage til Ramallah og spise hummus. Nu ser de os som aliens.«

Der er ca. 300 kristne skoler på palaestine­nsisk område, og de er baerende i skolesyste­met. En skoleleder: »Vi prøver at opdyrke en demokratis­k kultur på tvaers af religioner­ne. Vi lever imellem muslimer og jøder, som begge vil basere samfundet på religion. Vores opgave er at vise, hvad civilt demokrati er. Mange foraeldre kan ikke laengere betale skolepenge, men vi viser ingen bort.«

Konflikten er ikke religiøs, selvom mange gerne vil gøre den til det, den er politisk.

ved hvert møde, om jeg må have lov at citere vores samtalepar­tnere. Mange svarer tøvende, at det vil kunne gå ud over dem selv eller deres familie, hvis de bliver citeret. Man kan blive tilbagehol­dt, eller de selv eller deres børn kan miste muligheden for at få et israelsk id-kort, som giver adgang til at bo og faerdes på den besatte Vestbred. For at få kortet, fortaeller de, skal man aflaegge regnskab årligt for, hvem man er venner med på Facebook, og hvad man har sagt og skrevet osv.

Rana Zeidan i Betlehem, som leder kirkens diakonale hjaelpearb­ejde, har ikke noget at miste, siger hun, i forhold til vigtighede­n af at fortaelle om den nød, hun oplever i det palaestine­nsiske samfund, og kirkens arbejde for at lindre nøden.

Folk mangler alt, mad, vand, braendstof og håb. De fleste har familie i Gaza: »We cry every night, before we fall asleep. And when we wake up, we cry again. Vi føler os skyldige over, at vi har huse. Vi er magtesløse og kan ikke holde ud at se nyhederne fra Gaza, men vi er nødt til at se dem for ikke at svigte.«

Jeg spørger

er strandet her og er blevet skilt fra deres familier. Deres huse er vaek. En fortaeller: »De ødelaegger alt i Gaza, jorden, dyrene og afgrøderne. Kemikalier­ne bliver i jorden i mange år. Frygten er, at Gaza vil blive udslettet, og at Israel derefter vil fortsaette på Vestbredde­n. »Vi er i faengsel. Vi er allerede døde,« siger nogle kristne. Alligevel vil de forblive i landet. Ellers forsvinder den kristne tilstedeva­erelse, og samfundet og landet har brug for den, mener de. Men skuffelsen er stor over Vesten, som de føler har glemt dem. En ung laerer spørger mig direkte: »Hvorfor vil I støtte Ukraine, men ikke os? Er det, fordi vi er arabere?«

Mennesker fra Gaza

Hos dem, vi talte med – lutherske, anglikansk­e, ortodokse kristne – er det eneste håb, at det internatio­nale samfund vil påtvinge parterne en tostatsløs­ning og håndhaeve den. Vi kan ikke selv, siger de. Konflikten er ikke religiøs, selvom mange gerne vil gøre den til det, den er politisk. Der peges på den palaestine­nsiske politiker Marwan Barghouti, som i mere end 20 år har siddet i israelsk faengsel som én, der ville kunne samle støtte som praesident fra alle dele af det palaestine­nsiske samfund – hvis han blev løsladt. Det har de israelske myndighede­r afvist.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark