Jyllands-Posten

Biden gør grin med sit største problem i valgkampen

USA’s praesident er stødt på et vaesentlig­t problem på sin vej til genvalg til Det Hvide Hus. Nu forsøger han at vende det til en fordel.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent i Paris jorgen.ullerup@jp.dk

Han er berygtet for at snuble over sine egne ben, mumle uforståeli­ge saetninger og for at tale med afdøde praesident­er.

Joe Biden kan ikke løbe fra sin alder. 81 år. Nu har han valgt at gå nye veje for at banalisere sit største problem i valgkampen mod den fire år yngre Donald Trump.

Med en morsom overraskel­se i allersidst­e saetning.

»Hør, jeg er ikke en ung fyr. Det er ingen hemmelighe­d,« lyder startskudd­et i en ny tvkampagne, hvor Biden vaelger en humoristis­k tone for at tage brodden af sit største handicap i valgkampen.

Kampagnen til 30 mio. dollars, små 205 mio. kr., skal i de kommende uger køre hen over tv-skaermene i de stater, hvor meningsmål­ingerne spår dødt løb mellem Biden og Trump.

I reklamen ser en smilende og afslappet Biden ind i kameraet, mens han forklarer, at netop det, at han ikke er nogen årsunge, betyder, at han ved, hvordan man bedst løser problemern­e for den amerikansk­e befolkning.

Den dårlige hukommelse

Målgruppen er tydeligvis yngre amerikaner­e og kvindelige vaelgere i forstaeder­ne til store byer i bl.a. Pennsylvan­ia.

Reklamen vil blive vist på kanaler, der er populaere blandt yngre, herunder ESPN, Adult Swim og Comedy Central, skriver New York Times.

Praesident­en opremser en liste over politiske sejre, han er stolt over, heriblandt håndtering­en af coronapand­emien, hvorefter han i naeste saetning angriber Trump for kun at taenke på sig selv og for at have frataget kvinders ret til at bestemme over deres egen krop.

Biden har af og til spøgt med sin alder, men amerikaner­ne husker også hans vrede og defensive reaktion, da en officiel rapport omtalte ham som en »sympatisk, velmenende, aeldre mand med en dårlig hukommelse«.

På den baggrund afviste en saerlig anklager at retsforføl­ge Biden for at have opbevaret hemmelige dokumenter hjemme i garagen.

Langt ind det demokratis­ke parti frygtes det, at Bidens høje alder vil føre til et nederlag på valgdagen. Mange taeer blev krummet, da Biden under et valgmøde i Las Vegas fortalte om et møde med Frankrigs praesident Francois Mitterrand i 2021. Han mente selvfølgel­ig Emmanuel Macron, for Mitterrand døde i 1996.

Fortalelse­rne er gefundenes Fressen for Trump, der fysisk virker til at vaere i bedre form, selv om også han ofte kan virke forvirret og forveksle navne. I en annonce for nylig stillede Trumps støtter spørgsmåle­t, om Biden vil vaere i stand til at overleve indtil 2029.

Biden mest upopulaer

Biden beroligede sine tilhaenger­e, da han forleden afleverede sin store State of the Union-tale i fin stil og uden sproglige bøffer. Over for millioner af seere kom han også da ind på sin alder:

»Når man når op i min alder, står nogle ting klarere end før,« sagde han og praesenter­ede sig selv som en forkaemper for frihed og demokrati i modsaetnin­g til sin modstander: »Nogle folk på min alder ser anderledes på det.«

Det nye tv-spot slutter med en bemaerknin­g, der bringer smilene frem. Efter standardme­ddelelsen om, at Biden har godkendt budskabet, beder en producer praesident­en om at lave en optagelse mere.

Hvortil Biden svarer med et grin til seerne, før skaermen går i sort: »Hør her, jeg er meget ung, energisk og flot. Hvorfor fanden gør jeg det her?«

I et gennemsnit af meningsmål­inger fører Trump ifølge Real Clear Politics med 47,6 pct. mod 45,8 pct. til Biden. Desuden er Biden mere upopulaer end Trump. Biden scorer kun 38 pct. positive tilsagn mod 59 pct. negative, mens Trump er populaer hos 44 pct. og upopulaer hos 54 pct., viser en måling fra Siena College for New York Times.

Når man når op i min alder, står nogle ting klarere end før. JOE BIDEN, USA’S PRAESIDENT

 ?? ?? USA’s praesident, Joe Biden, har valgt at tale om sin alder i en let og humoristis­k tone. Foto: Evelyn Hockstein/Reuters
USA’s praesident, Joe Biden, har valgt at tale om sin alder i en let og humoristis­k tone. Foto: Evelyn Hockstein/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark