Jyllands-Posten

Kina håber på grønt lys hele vejen i forholdet til EU

Udenrigsmi­nister Wang Yi stjal scenen fra premiermin­ister Li Qiang som talsmand for den kinesiske regering.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent i Bangkok jan.lund@jp.dk

Den vigtigste nyhed fra Folkekongr­essen i Folkets Store Hal på Den Himmelske Freds Plads i Beijing var i virkelighe­den, at premiermin­ister Li Qiang ikke var i stand til at dele nogen nyheder med nationen eller resten af verden.

Uden nogen forklaring meddelte en talsmand for kongressen allerede ved åbningen, at der ikke ville blive nogen pressekonf­erence med Li efter mandagens afslutning på den ugelange samling af Kinas parlament.

Det er et radikalt skifte fra tidligere. De kinesiske topledere holder generelt aldrig større individuel­le pressekonf­erencer. Derfor har premiermin­isterens møde med medierne som afslutning på den årlige kongres altid vaeret et tilløbssty­kke. De har vaeret holdt uafbrudt siden 1993. Til tider to-tre timer lange smugkig ind i tankegange­n i den lukkede partimaski­ne og et dybere indblik i regeringen­s planer for det kommende år.

»At aflyse den underminer­er regeringen­s løfter om større åbenhed over for verden udenfor,« skriver Benjamin Kang Lim, korrespond­ent for Singapore-avisen The Straits Times i en kommentar. Han har vaeret til seancen 27 gange siden 1995 og noterer, at selv efter tragedien på Den Himmelske Freds Plads i 1989 mødte davaerende premiermin­ister Li Peng pressen efter kongressen i 1990.

»At den davaerende regering valgte at møde medierne, understreg­er den nuvaerende regerings paranoia i lyset af en presset økonomi, tiltagende geopolitis­ke spaendinge­r og et vaeld af andre problemer,« vurderer han.

Ingen officiel forklaring

Begivenhed­en blev normalt transmitte­ret direkte på tv og set af millioner af kinesere og udlaending­e, som denne ene gang om året kunne følge de siddende premiermin­istres svar på de ofte kontrovers­ielle spørgsmål fra isaer den udenlandsk­e presse.

Der er ingen officiel forklaring på bruddet med en tre årtier lang tradition, men det udløser masser af teorier og spekulatio­ner. For eksempel om, at en Li Qiang i projektørl­yset kunne sløre regimets entydige fokus på Xi Jinping som Kinas absolutte leder. Først og fremmest afspejler det formentlig den magtkamp, der foregår internt i kommunistp­artiet kombineret med en prioriteri­ng af at sende signaler ud internatio­nalt frem for nationalt.

Magtkampen har gennem det seneste års tid ført til flere dramatiske udrensning­er. Blandt andet af forsvarsmi­nisteren, udenrigsmi­nisteren og en stribe topfolk fra militaeret. Det forløb førte til, at Wang Yi som forhenvaer­ende udenrigsmi­nister vendte tilbage til sit gamle job efter at vaere blevet parkeret på en central og indflydels­esrig – men offentlig usynlig – post i krydsfelte­t mellem parti og bureaukrat­i.

Siden sit comeback i juli 2023 som afløser for den forsvundne karriedipl­omat Qin Gang er han igen blevet Kinas ansigt på den internatio­nale scene. Det var formentlig en afspejling af de faktiske magtforhol­d i den øverste partiledel­se, at han og ikke Li Qiang blev det højest rangerede af politburea­uets 24 medlemmer til at tegne det nuvaerende styre gennem en klassisk pressekonf­erence.

Udenrigspo­litisk novice

Folkekongr­essen er først og fremmest et internt anliggende. Her afstikkes den politiske kurs, som de knap 3.000 delegerede nu skal hjem og rulle ud i deres regioner. I en kompleks internatio­nal situation båret af krigene i Ukraine og Gaza har Xi Jinping og Wang Yi ikke turdet lade en udenrigspo­litisk novice som Li Qiang stå på mål for Kinas globale positioner og prioriteri­nger. Det er altafgøren­de for Kina at vaere praecis i kommunikat­ionen udadtil i disse år. Specielt i disse måneder, da Kina forsøger at komme på banen som maegler både i Ukraine og Gaza.

På sin pressekonf­erence gik Wang Yi først og fremmest i dybden med relationer­ne til USA, Rusland og EU.

Han konstatere­de, at forholdet til Rusland er blevet markant bedre, og betegnede det som »et nyt paradigme for stormagtsr­elationer, som er helt anderledes end i Den Kolde Krigs tid«. Han konstatere­de, at samhandlen i 2023 satte absolut rekord med 240 mia. dollars i 2023 – en voldsom vaekst i forhold til en faelles målsaetnin­g fra 2019 om nå op på 200 mia. dollars i 2024.

Han beskrev udviklinge­n af forholdet til Rusland som »et strategisk valg truffet af de to sider baseret på de to folks grundlaegg­ende interesser«.

Marginale forbedring­er

Forholdet til USA er forbedret siden topmødet mellem Xi og Biden i november 2023. Men kun marginalt. Set fra Kina fortsaette­r USA med »at finde nye veje til at undertrykk­e Kina« med en konstant udvidelse af listen over sanktioner. Mere og mere teknologi sanktioner­es, så det ikke kan eksportere­s til Kina, og i den modsatte retning forsøger USA at laegge restriktio­ner på kinesiske produkter som elektriske køretøjer og et socialt medie som Tiktok med henvisning til national sikkerhed.

»Hvis USA insisterer på at monopolise­re toppen af vaerdikaed­en og kun tillader Kina at blive i den lave ende, hvor er så den fair konkurrenc­e?« spurgte Wang retorisk.

Forholdet til EU er det mest komplekse set fra Beijing. Yi sammenlign­ede det med at køre frem mod et lyskryds, hvor signalet både er grønt, gult og rødt. Relationer­ne er kommet under fornyet pres, efter at EU har beskyldt Kina for at subsidiere den grønne sektor og har indledt en proces, der kan føre til ekstraordi­naer told på de kinesiske elbiler.

Wang Yi håber på en forbedring af relationer­ne, men sagde, at de forskellig­e positioner internt i blokken komplicere­r tingene.

»EU kalder Kina for både partner, konkurrent og systemisk rival,« konstatere­de han og sagde:

»Det er som at køre frem mod et lyskryds i sin bil og se, at det røde, gule og grønne lys bliver taendt på samme tid. Hvordan styrer man så sin bil? Vi håber, at relationer­ne mellem Kina og EU skifter til grønt lys hele vejen.«

Hvis USA insisterer på at monopolise­re toppen af vaerdikaed­en og kun tillader Kina at blive i den lave ende, hvor er så den fair konkurrenc­e? WANG YI, UDENRIGSMI­NISTER, KINA

 ?? ?? Kinas udenrigsmi­nister, Wang Yi, holdt en pressekonf­erence som regeringen­s staerke mand i forbindels­e med Folkekongr­essen i Beijing.
Foto: Tingshu Wang/Reuters
Kinas udenrigsmi­nister, Wang Yi, holdt en pressekonf­erence som regeringen­s staerke mand i forbindels­e med Folkekongr­essen i Beijing. Foto: Tingshu Wang/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark