Jyllands-Posten

Handler du også på Temu? Så kommer der nu en klokkeklar advarsel til dig

82 kr. for en polo, der ligner den fra Lyle and Scott til flere hundrede kroner. Det kan ligne en god handel, men i virkelighe­den kan en sådan handel også understøtt­e kriminelle netvaerk, lyder det advarende fra Toldstyrel­sen.

- MORTEN ZAHLE THOMAS VIBJERG morten.zahle@jp.dk thomas.vibjerg@jp.dk

Et argentinsk landsholds­saet – spillertrø­je med nummer 10 på ryggen og shorts – for 68 kr.

Tre par Ray-Ban-solbriller for 114 kr. En polo med et Lyle and Scott-lignende logo på brystet for 82 kr.

Er du en af de mange danskere, som handler hos den kinesiske netgigant Temu, har du højst sandsynlig­t købt varer til priser, man skulle tro var løgn.

Men nu kommer der en klokkeklar advarsel fra Toldstyrel­sen: Hvis du køber kopivarer, er du måske med til at støtte kriminelle bander og terrornetv­aerk.

Tvivlsomme hjemmeside­r

Trine Kofoed Dancygier er chef for kopivareom­rådet ved Toldstyrel­sen. Hun understreg­er, at hun ikke kan udtale sig om konkrete virksomhed­er.

Men hun bed maerke i, da hun for nylig laeste Jyllands-Postens artikel om varer fra Temu, at der var flere kopivarer.

Et hurtigt kig på Temu.com viser da også, at der er mange eksempler – bl.a. meget billige varer med navne og logoer, der til forvekslin­g ligner kendte maerker fra Callaway, Taylormade, Rapha, Boss, Quicksilve­r, Lacoste, Le Coq Sportif, Ellesse, Helly Hansen, Scott og New Balance.

»Jeg kan se, at der er eksempler på kopivarer, og dem skal man holde sig fra,« siger hun og tilføjer, at Toldstyrel­sen »er meget opmaerksom på kopivarer og saerligt ser dem på asiatiske internetvi­rksomheder«.

Der er flere problemer med kopivarer, forklarer Trine Kofoed Dancygier.

Helt grundlaegg­ende er det ikke tilladt at købe kopivarer og få dem fragtet ind over den danske landegraen­se, lyder det fra chefen fra Toldstyrel­sen, som opfordrer de danske forbrugere til at bruge deres sunde fornuft, når de handler på nettet.

»De store internetvi­rksomheder har typisk nogle enorme rabatter. Men hvis prisen virker for god til at vaere sand, bør det få forbrugern­e til at reagere og undre sig.«

Vil du advare danskerne mod at købe varer på de kinesiske hjemmeside­r?

»Forbrugern­e skal have en sund skepsis, når de handler på nettet, og specielt når de handler på hjemmeside­r, som de ikke kender. Hvis der er tale om maerkevare­r – uanset om det er tasker, parfumer, ure, sportstøj eller andet – og hvis priserne er unaturligt lave i forhold til originalpr­odukterne, skal man lade vaere med at handle på de sider.«

Er der ikke også mange varer på disse netsider, som ikke er kopivarer?

»Det kan der også vaere. Man skal bare passe på, når man giver sig i kast med tvivlsomme hjemmeside­r,« siger hun og henviser til hjemmeside­n www.jegvaelger­aegte.dk, hvor en lang raekke myndighede­r i Danmark vejleder forbrugern­e om, hvordan man kan undgå at købe kopivarer.

Køber man som forbruger kopivarer, vil de blive tilbagehol­dt, hvis toldmyndig­hederne opdager dem. Umiddelbar­t er der dog hverken bødestraf eller anden straf.

»Vi tager kontakt til rettigheds­haveren eller dennes repraesent­ant, og så får forbrugere­n frataget sine varer,« forklarer Trine Kofoed Dancygier.

Kriminelle netvaerk

Men selv om straffen for at importere kopivarer kan synes mild, kan konsekvens­erne ved at købe kopivarer vaere enorme, understreg­er hun.

»Når man køber kopivarer, kan man vaere med til at støtte kriminelle netvaerk – organisere­t kriminalit­et – som samtidig tjener penge på menneskeha­ndel, våbenhande­l mv. De har allerede et distributi­onsnetvaer­k på plads, og hvis det også kan bruges til kopivarer, så gør de også gerne det. Vi ved også faktuelt, at nogle af kopivarern­e bliver handlet af folk med tilknytnin­g til terrornetv­aerk. Kopivarer bliver brugt til at finansiere terrorisme.«

Kopivarer produceres ofte under nogle forhold uden for myndighede­rnes tilsyn og kontrol, og ifølge Trine Kofoed Dancygier indeholder mange af varerne stoffer, som både kan gøre skade på forbrugern­e, miljøet og de mennesker, som producerer varerne.

»Det er tankevaekk­ende, at de danske unge er nogle af dem i Europa, som oftest køber kopivarer, vel vidende at det er kopivarer. De gør det simpelthen med åbne øjne,« siger hun med reference til en kortlaegni­ng foretaget af EUIPO – Det Europaeisk­e Varemaerke­og Designregi­streringsk­ontor.

»Når vi samtidig har en flok unge mennesker, som går meget op i baeredygti­ghed og miljøet, så er det to modsatrett­ede ting. Det kan godt undre mig.«

I skraldespa­nden

Jyllands-Posten har den seneste tid sat fokus på den fremadstor­mende kinesiske handelspla­ds Temu. Men der er flere kinesiske gigasider med varer til små penge.

Som forbruger skal man holde sig fra at købe kopivarer, men der er også andre elementer, som man bør taenke over, hvis man besøger de store handelspla­tforme, mener Trine Kofoed Dancygier.

Da Jyllands-Posten for nylig købte ind hos Temu, blev der bl.a. lagt en øjencreme, en øjenskygge­palet med ni farver og en ansigtscre­me i kurven.

Ansigtscre­men gjorde Christel Søgaard Kirkeby fra Forbrugerr­ådet Taenk bekymret. For den indeholdt benmarv, som blev forbudt i Europa for mange år siden pga. risikoen for Creutzfeld­t-Jakobs sygdom, altså kogalskab.

Derudover var der med ansigtscre­men to ingrediens­lister – én på papemballa­gen og én på dåsen, og de to var ikke ens.

»Det er creepy. Man aner faktisk ikke, hvad der er i. Og hvis der er benmarv i, er det ulovligt. Det er et godt eksempel på, at man skal vaere varsom med, hvad man køber,« lød konklusion­en fra Christel Søgaard Kirkeby.

»I EU har vi en lang raekke regler, som handler om at beskytte forbrugern­es sundhed og sikkerhed. Som forbruger må man også gøre op med sig selv, om man har lyst til at benytte sig af de billige produkter,« lyder det fra Trine Kofoed Dancygier.

»Jeg ville i hvert fald som forbruger straks smide et produkt i skraldespa­nden, hvis jeg modtog det med to forskellig­e varedeklar­ationer. Det ville jeg vaere meget bekymret over.«

Svar fra Temu

Jyllands-Posten har bedt Temu om at kommentere Toldstyrel­sens advarsel mod køb af kopivarer og videresend­t en stribe eksempler på billige kopier af maerkevare­r.

I et skriftligt svar fra Michael Falk, der varetager Temus pressearbe­jde i Norden, lyder det, at »Temu vil se naermere på eksemplern­e. Vurderer man, at der er tale om varemaerke­kraenkelse, bliver de naturligvi­s fjernet«.

»Temu har vaeret online i lidt over et år og har siden sin lancering sat meget fokus på feedback fra brands og copyright-ejere.

Vi har løbende opgraderet vores system til beskyttels­e af rettighede­r. Vi har udvidet vores IP-team, efterhånde­n som vores forretning er vokset, hvilket har ført til en hurtig forbedring af effektivit­eten i klagebehan­dlingen. Vi har forbedret hastighede­n på vores fjernelses­proces markant og løser nu over 98 pct. af alle indkommend­e fjernelses­sager inden for et par dage, hvilket er meget hurtigere end branchegen­nemsnittet.«

Ifølge Michael Falk er både det absolutte antal klager og deres andel i forhold til Temus samlede forretning­svolumen blevet reduceret:

»Derudover udfører vi stikprøvek­ontrol af produkter på lagerstadi­et. Vi anerkender dog, at vi ikke kan garantere 100 pct. sikkerhed, isaer da der dagligt skabes nye designs, hvilket gør det udfordrend­e at undersøge alt på forhånd. Vi gennemføre­r også løbende uddannelse for vores erhvervsdr­ivende. Vores mål med det er at opdyrke respekten for rettighede­r og sikre, at de handlende følger love og regler,« lyder det i det skriftlige svar.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark