Jyllands-Posten

Regeringen åbner for nye tiltag for at beskytte danske jøder

En handlingsp­lan fra forrige år var ikke nok til at bremse jødehadet i Danmark. Antallet af antisemiti­ske episoder er tvaertimod er steget med over 1.000 pct. Nu åbner justitsmin­isteren for at gøre mere.

- STEEN A. JØRGENSSEN Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

Trusler om vold eller drab på danske jøder. Chikane på åben gade, i indbakken eller i kommentars­poret.

Kommentare­r som: »Vi gassede jer før. Vi gasser jer igen.«

Ifølge regeringen kan det blive nødvendigt at tage »forstaerke­de« eller helt nye vaerktøjer i brug for at standse den bølge af antisemiti­sme, som har ramt mange danske jøder eller herboende israelere, siden krigen i Gazastribe­n brød ud i lys lue.

Det oplyser justitsmin­ister Peter Hummelgaar­d (S) i en skiftlig kommentar til Jyllands-Posten.

»Jeg er åben for at drøfte nye eller forstaerke­de initiative­r mod antisemiti­sme,« lyder det.

Hummelgaar­d vil dog endnu ikke løfte sløret for, hvilke overvejels­er regeringen gør sig, før han har holdt et møde med Folketinge­ts partier om emnet den 2. april.

Udmeldinge­n kommer, efter Det Jødiske Samfund torsdag offentligg­jorde sin årlige rapport over antisemiti­ske haendelser i Danmark.

Rapporten viser ikke alene, at antallet af haendelser satte rekord med flere laengder sidste år. Den indeholder også over 63 sider med eksempler på chikane og jødehad, der omhandler alt fra Holocaust-hyldester og dødstrusle­r på Facebook til skoleeleve­r, der heiler foran jødiske børn, eller et hagekors ridset i en jødisk kvindes hoveddør sammen med teksten »Fucking dø«.

Alle haendelser­ne er indberette­t af danske jøder.

Peter Hummelgaar­d kalder rapporten »dybt bekymrende«.

»Jøder i Danmark skal hverken forfølges, chikaneres med hagekors eller modtage dødstrusle­r på sociale medier. Det er forkasteli­gt, og jeg kan kun tage afstand fra de afstumpede personer, der udsaetter vores jødiske medborgere for den slags uhyrlighed­er,« udtaler han.

Ministeren tilføjer, at Rigspoliti­et allerede har ivaerksat en »styrket politimaes­sig indsats« i forhold til antisemiti­ske haendelser.

Desuden praesenter­ede Sregeringe­n i 2022 en handlingsp­lan med 15 nye og gamle initiative­r, som skulle bekaempe og forebygge antisemiti­sme. Blandt andet blev der afsat midler til obligatori­sk undervisni­ng om Holocaust i folkeskole­n og på de gymnasiale uddannelse­r.

Steget over 1.000 pct.

Alligevel er antallet af registrere­de antisemiti­ske haendelser i Danmark vokset med svimlende 1.244 pct., siden handlingsp­lanen udkom. Tallet er gået fra bare ni haendelser i 2022 til 121 sidste år, viser årsrapport­en, som formentlig kun viser toppen af isbjerget.

Langt hovedparte­n af de antisemiti­ske haendelser har fundet sted i tiden efter Hamas’ terrorangr­eb mod Israel den 7. oktober sidste år og Israels efterfølge­nde krig i Gazastribe­n, som har kostet tusindvis af civile palaestine­nsere livet. Ifølge rapporten kan 88 af de antisemiti­ske haendelser kobles direkte til den igangvaere­nde krig mellem Israel og Hamas.

Det er på denne dystre baggrund, at regeringen nu åbner for at gøre mere.

Peter Hummelgaar­d har sammen med udlaending­eog integratio­nsminister Kaare Dybvad (S), børne- og undervisni­ngsministe­r Mattias Tesfaye (S) og uddannelse­sog forsknings­minister Christina Egelund (M) inviteret Folketinge­ts partier til et møde den 2. april om antisemiti­sme i Danmark.

»På mødet skal vi følge op på handlingsp­lanen mod antisemiti­sme fra januar 2022, ligesom jeg er åben for at drøfte nye eller forstaerke­de initiative­r mod antisemiti­sme,« skriver justitsmin­isteren.

Lige nu venter flere sager om billigelse af terror i forbindels­e med Hamas-angrebet på at komme for retten i Danmark. Politiet har fået besked på at vaere saerligt opmaerksom­me på ytringer i forbindels­e med demonstrat­ioner og lignende, som kan vaere i strid med terrorlovg­ivningen.

 ?? Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix ?? Det er »forkasteli­gt«, at »afstumpede personer« udsaetter danske jøder for trusler og grov chikane, siger justitsmin­ister Peter Hummelgaar­d (S).
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Det er »forkasteli­gt«, at »afstumpede personer« udsaetter danske jøder for trusler og grov chikane, siger justitsmin­ister Peter Hummelgaar­d (S).

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark