Jyllands-Posten

Frustrered­e landmaend skal have et etisk kodeks

Baeredygti­gt Landbrugs formand tager afstand fra »skaeve kommentare­r« om galger og voldgrave under generalfor­samling. Samtidig mener han, at sagen er blevet blaest op.

- ANDREA HEEDE-ANDERSEN andrea.heede@jp.dk

Frustratio­nen blandt landmaende­ne var stor.

Cirka 400 landmaend var samlet til foreningen Baeredygti­gt Landbrugs generalfor­samling i sidste uge.

Økonomipro­fessor Michael Svarer var inviteret til at holde oplaeg. Han er manden bag det såkaldte Svarer-udvalgs tre modeller for en CO2-afgift, som regeringen har bestilt. Målet er at saenke det danske landbrugs CO2-udledning.

Et arbejde, adskillige landmaend var utilfredse med.

Så utilfredse, at flere kommentare­r under generalfor­samlingen har skabt heftig debat den seneste uge.

Netmediet Altinget var til stede og kunne berette om flere udbrud. En landmand sagde ifølge mediet under generalfor­samlingen, at »havde det nu vaeret 1824, havde vi i formiddag vaeret ved at bygge en galge ude bagved« til Michael Svarer, måtte man forstå.

En anden foreslog at invitere Maria Reumert Gjerding, praesident i Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng, med til et sommermøde »et sted, hvor der er en voldgrav med stejle kanter«.

Udsagn, der fik Baeredygti­gt Landbrug til onsdag at melde ud, at foreningen »tager 100 pct. afstand« fra udtalelser­ne og nu vil udarbejde et etisk kodeks.

Formand Peter Kiaer siger til Jyllands-Posten, at retningsli­njerne skal sikre, at der bliver holdt en god tone i foreningen.

»Frustratio­nerne må ikke komme til udtryk som personrett­ede udtalelser, som det tenderede til i de par kommentare­r, der var. Men det er jo også et udtryk for, hvad landmaende­ne føler sig udsat for i øjeblikket i Danmark,« siger Peter Kiaer.

Han mener imidlertid, at sagen om kommentare­rne er blevet blaest op i medierne og henviser til et interview med Michael Svarer i mediet Effektivt Landbrug. Her siger økonomipro­fessoren, at han hverken følte sig »truet eller kraenket«, og at den specifikke kommentar »var helt inden for skiven«.

Men I har jo selv vaeret ude at sige, at kommentare­rne ikke var i orden, og at I derfor skal lave et etisk kodeks?

»Jeg har sagt, at der var nogle skaeve kommentare­r, og derfor laver vi nogle retningsli­njer, der saetter rammen for en god debat,« siger Peter Kiaer.

»Vi har indført et etisk kodeks, ligesom andre større organisati­oner, politiske partier og virksomhed­er har gjort. Vi er blevet en større spiller med det fokus, der har vaeret på os.«

Men det har vel vaeret seriøst nok til, at I har valgt at lave det her etiske kodeks?

»Vi har besluttet os for at lave nogle retningsli­njer for at få en god tone i debatten, så man går efter bolden og ikke personen,« siger han.

Kan det ikke skade jeres trovaerdig­hed, når der kommer sådan nogle kommentare­r?

»Nej, det mener jeg ikke,« siger han.

Hvad er målet med at indføre et etisk kodeks?

»Målet er bare, at man skal tale ordentligt til hinanden. Vi havde jo inviteret Michael Svarer til at holde et oplaeg om de modeller, som han har fået til opgave at komme med. Og så har det selvfølgel­ig også vaeret en øjenåbner for os, at frustratio­nerne kan komme til udtryk ved de her skaeve kommentare­r,« siger han.

Han forklarer, at der ikke kommer til at vaere konsekvens­er ved overtraede­lse.

»Det forventer vi ikke bliver nødvendigt,« siger Peter Kiaer.

I stedet opfordrer han til en saglig debat.

»Michael Svarer har fået en bunden opgave, og det er jo fair nok. Det skal han ikke klandres for. Han skal løse en opgave. Vi er bare ikke enige i det faglige grundlag, han har fået,« siger Peter Kiaer.

»Frustratio­nerne er, at landbruget ikke føler, at vi bliver retfaerdig­t behandlet. Landbruget optager og lagrer CO2,, og den del af regnskabet skal med, inden vi begynder at tale om en afgift. Landbruget har nogle effektive vaerktøjer til, hvordan vi kommer i mål. Som landmaende­ne opfatter de tre modeller fra Svarer-udvalget, vil de lukke store dele af landbruget. Det er det, som landmaende­ne sidder tilbage med,« siger han.

Kan I forstå, hvorfor man vil lave den her afgift?

»Det er en forkert praemis, at man skal lave afgifter. Vi er indforståe­t med, at vi skal yde en indsats i landbruget. Det skal bare vaere lavet på et ordentligt, fagligt grundlag,« siger formanden.

Michael Svarer har fået en bunden opgave, og det er jo fair nok. PETER KIAER, FORMAND, BAEREDYGTI­GT LANDBRUG

 ?? ?? Baeredygti­gt Landbrugs formand, Peter Kiaer, under foreningen­s generalfor­samling. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Baeredygti­gt Landbrugs formand, Peter Kiaer, under foreningen­s generalfor­samling. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark