Jyllands-Posten

Stemmeslug­er stopper som borgmester: »Nu vil jeg gerne sige “hertil – og ikke laengere”«

Hun havde overvejet i månedsvis, men lørdag fik en begivenhed hende til at tage den endelige beslutning. Birgit S. Hansen har efter 12 år som borgmester valgt ikke at genopstill­e.

- ANDREA HEEDE-ANDERSEN andrea.heede@jp.dk

I over et årti har Birgit S. Hansen viet sit liv til Frederiksh­avn Kommune.

Da den konservati­ve formand Søren Pape Poulsen blev bisat i lørdags, stillede hendes mand hende et spørgsmål:

»Er det nu?«

Borgmester­en traf da en beslutning, der siden har vakt opsigt.

»Jeg har det ambivalent med beslutning­en, men jeg har ikke givet op. Jeg ville give op den dag, hvor jeg faldt om med højt blodtryk. Så havde jeg solgt mig selv. Når folk har sagt til mig, at jeg skal passe på mig selv, vil jeg sige, at det gør jeg nu.«

Hun understreg­er, at hun har viet 12 år af sit liv til politik:

»Nu vil jeg gerne sige “hertil – og ikke laengere”.«

Efter 12 år som borgmester og i alt 24 år som kommunalpo­litiker, traekker hun stikket. Søndag meddelte hun i en pressemedd­elelse, at hun ikke genopstill­er til kommunalva­lget naeste år.

Listen tippede

Begrundels­erne var flere. I månedsvis har hun på en liste noteret positive og negative ting ved sit arbejde. Én ting har vaeret saerligt udslagsgiv­ende:

»Jeg har fået dødstrusle­r to gange. Jeg er blevet kaldt ”klamme kaelling” og ”feltmadras”,« siger hun.

I en mail har en borger skrevet »røde luder« til hende. Han var frustreret over niveauet af snerydning i kommunen. Da hun ringede manden op, troede hun, at han ville erkende, at også borgmester­en er et helt almindelig­t menneske, der bliver ramt af den slags.

Hun tog fejl. Manden holdt fast i, at hun var en »rød luder,« fortaeller borgmester­en:

»Det var ikke et menneske, der var ude i en krise eller ikke havde nogen ressourcer. Det var en veluddanne­t mand. Jeg tabte den samtale.«

Er det ikke bare prisen for at have magt?

»Det er jeg helt med på. Når du tager magten, skal du også kunne holde til at blive gennemunde­rsøgt og gennemtaes­ket for dine argumenter,« siger hun og tilføjer:

»Men ingen beslutning­stagere skal bare kunne holde til at blive kaldt skaeldsord.«

Du kan vel lade vaere med at laese kommentare­r på sociale medier?

»Der er politikere, der har undladt at vaere på de sociale medier. De kommer altid tilbage. Vi er drevet af at blive set og hørt, have budskaber og interagere i debatter med vores vaelgere,« siger hun og tilføjer:

»Med al respekt for de traditione­lle medier, foregår der rigtig meget meningsudv­eksling på de sociale medier. Det vil vaere symptombeh­andling, hvis vi bare siger, at man skal holde sig fra det,« siger hun.

Det bringer os tilbage til Søren Papes bisaettels­e. Da Birgit S. Hansen og hendes mand så med, fik de den samme tanke.

Ved bisaettels­en blev det tydeligt for hende, at livet som politiker er barskt.

Fra flere sider er det i medierne blevet påpeget, at der ikke er en bevist sammenhaen­g mellem et stresset liv og en blødning i hjernen. Birgit

S. Hansen understreg­er, at hun ikke er laege.

Ikke desto mindre blev den konservati­ve formands bisaettels­e anledninge­n til, at hun traf beslutning­en om at stoppe i politik.

»Jeg vil gerne vaere med til at tage debatten om vilkår. I det hele taget i arbejdsliv­et for alle mennesker, men også om, hvad vi kalder hinanden,« siger hun.

Du skal vaere borgmester i halvandet år endnu. Kan borgerne regne med, at de har en borgmester, der har lyst til at arbejde?

»Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan, for at gøre det godt i den sidste tid. Det er klart, at der kommer nogle aendringer, fordi fokus også vil blive rettet mod, hvem der så skal vaere borgmester i Frederiksh­avn Kommune,« siger hun og tilføjer:

»At jeg pludselig skulle blive sådan en, der saetter sig hjem og dovner den – det kommer ikke til at ske.«

Beslutning­en har vaeret undervejs i noget tid, siger Birgit S. Hansen.

Allerede sidste år talte hun med sin mand om fordele og ulemper.

»Så kom budgettet (budgetforh­andlingern­e med sparekrav, red.), hvor vi virkelig skar til. Jeg overvejede da, om jeg kan blive ved med at skulle stå og se ud, som om det er okay,« siger Birgit S. Hansen:

»En borgmester skal kunne stå på mål og forklare. Der begyndte jeg virkelig at overveje, om det var det vaerd.«

Hvilket råd vil du give til din efterfølge­r?

»Tag nogle fridage, og find ud af, hvornår telefonen skal vaere slukket. Find ud af, hvad der giver energi, og prøv at holde fast i det. Jeg vil aerligt sige, at jeg ikke har vaeret god til det.«

Hun naevner en kalender fyldt med møder og sin bestyrelse­spost i kommunerne­s forening, KL.

»Nogen vil spørge, om ikke jeg har braendt mit lys i begge ender ved at arbejde solen sort? Det må de gerne synes. Men det har vaeret sådan, jeg har forvaltet det for mest mulig indflydels­e,« siger hun.

 ?? ?? Borgmester Birgit Stenbak Hansen tog sammen med to kandidater til regionsråd­svalget og folketings­medlem Bjarne Laustsen forskud på de socialdemo­kratiske rosedage i Frederiksh­avn. Foto: Rene Schütze
Borgmester Birgit Stenbak Hansen tog sammen med to kandidater til regionsråd­svalget og folketings­medlem Bjarne Laustsen forskud på de socialdemo­kratiske rosedage i Frederiksh­avn. Foto: Rene Schütze

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark