Jyllands-Posten

Engelsk prinsesse beklager »manipulere­t« billede

Et billede af prinsesse Kate og hendes tre børn på Instagram er blevet omdrejning­spunktet i en sag, som kan underminer­e det engelske kongehus, mener ekspert. Efter forvirring­en er prinsessen kommet med en undskyldni­ng.

- DANIEL NØRUP AGERHOLM daniel.n.agerholm@jp.dk

»Tak for alle gode ønsker og jeres støtte i de seneste to måneder.«

Det er teksten til et billede lagt på Instagram af det engelske kongehus, som skulle laegge en daemper på snakken om, hvor Kate Middleton, prinsessen af Wales, var blevet af. Billedet viser prinsessen, som omfavner sine tre børn, mens de smiler en smule overgearet til kameraet.

Men der er noget mystisk ved billedet. Noget, der har fået flere pålidelige medier såsom Reuters, AFP og Assosiated Press (AP) til traekke billedet tilbage efter at have publiceret det.

»Efter en nylig maveoperat­ion har hun stramme jeans på med krydsede ben. Tror de, vi er helt dumme?« spørger en bruger på Instagram i billedets kommentarf­elt.

Billedet er det første af prinsessen af Wales, som er gift med tronarving­en prins William, siden hun i januar gennemgik en maveoperat­ion. Det er også første gang, hun melder noget ud efter operatione­n.

Prinsessen­s sygdom og efterfølge­nde fravaer har fyldt meget i både engelske medier og på sociale medier. Kensington Palace har ikke oplyst nogen detaljer om prinsessen­s sygdom, men har dog slået fast, at der ikke er tale om kraeft.

Ifølge Kensington Palace er billedet taget af prins William, men flere medier har givet fotografie­t et såkaldt photo kill, som er den tekniske betegnelse for at traekke et billede tilbage.

»Ved naermere eftersyn ser det ud til, at kilden har manipulere­t billedet. Billedet viser en uoverensst­emmelse i prinsesse Charlottes venstre hånds justering,« forklarer en talsmand fra AP til det engelske medie Telegraph.

Zoomer man ind på prinsessen­s venstre hånd, ser det ikke ud til, at hånden passer helt sammen med cardiganae­rmet.

I en story på Instagram er prinsesse Kate nu kommet en undskyldni­ng, hvor hun forklarer, at hun redigerede billedet.

»Jeg vil gerne undskylde for enhver forvirring, som familiebil­ledet, vi delte i går, har skabt,« skriver hun.

Mystikken i kongehuset

D. 29. januar blev prinsesse Kate udskrevet fra hospitalet efter sin operation og sendt hjem til Kensington Palace, hvor familien er bosat. Siden er hun ikke blevet set i offentligh­eden. Det har sat rygter i gang på sociale medier og har bl.a. affødt hashtagget #whereiskat­e.

Generelt har det engelske kongehus vaeret hårdt ramt. Ud over prinsesse Kates operation er kong Charles blevet diagnostic­eret med kraeft, og så forlod prins Harry og Meghan Markle kongehuset for nogle år siden.

»Så det er et meget lille kongehus, ift. hvor mange det har til rådighed, og derfor

er det presset,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Han er kongehusek­spert og har skrevet flere bøger om Europas historie.

»Bare det, at der er diskussion om manipulere­de billeder, er enormt dårligt for kongehuset. Dets rolle i samfundet er bygget på gensidig respekt og tillid mellem befolkning­en og kongehuset som institutio­n. Man har ikke anden berettigel­se i

dag, fordi man ikke har anden politisk magt end at vaere et samlingspu­nkt for befolkning­en. Det kan på laengere sigt underminer­e kongehuset,« siger Lars Hovbakke.

Hvorfor er det nødvendigt for dem at gøre det?

»Det virker til, at de vil have noget til at fremstå bedre, end det er. Det kan skyldes, at man vil beholde det her uspolerede billede af de kongelige, men det risikerer at give bagslag. For 50 år siden ville man bare have ladet vaere med at kommentere på tingene, men med sociale medier og stigende opmaerksom­hed føler man sig nødsaget til at kommentere på tingene og vise, at man er til stede, fordi offentligh­eden forventer det.«

Lignende dansk situation

Jyllands-Postens billedreda­ktør, Brian Karmark, er forsigtig, når det kommer til at godkende billeder til brug i artikler.

Han bruger lang tid på at verificere billeder, men skulle ikke bruge mere end et par sekunders observatio­n, før han studsede over noget ved billedet fra det engelske kongehus.

»Kunstig intelligen­s har svaert ved at kreere fingre, og kigger man på de forskellig­e fingres placeringe­r, positioner og kvalitet, ser det meget maerkeligt ud. Zoomer man ind på cardiganen­s aerme, bliver det tydeligt, at det er blevet klonet,« siger Brian Karmark.

Man kan også spørge sig selv, hvordan traeet i billedets baggrund kan vaere fuldt udsprunget allerede d. 10. marts – i England.

Tilbage i januar blev det danske kongehus omdrejning­spunkt i en lignende sag om billedmani­pulation. Kongehuset offentligg­jorde et – ifølge kongehuset selv – nyt billede af prins Vincent og prinsesse Josephine i anledninge­n af tvillinger­nes fødselsdag. Men ifølge både Se og Hør, Billed-Bladet og Ekstra

Bladet var billedet slet ikke nyt.

Ifølge medierne var billedet efter alt at dømme photoshopp­et fra et andet billede, der blev taget i forbindels­e med fejringen af prins Christians 18-års fødselsdag.

Efter mediernes historier har kongehuset aendret teksten til billedet fra, at billedet var nyt, til »Der bringes et billede«.

Desuden røg Donald Trump for en uge siden modvind, da et AI-genereret billede af ham og en gruppe sorte kvinder begyndte at florere på sociale medier.

Men manipulere­de billeder skader langt mere end kun afsenderen, siger Brian Karmark.

»Det gør, at jeg som udgangspun­kt er skeptisk, når jeg har fået tilsendt billeder fra en leverandør. Vi kan ikke laengere vaere sikre på billedets aegthed, og på den måde skader det ikke kun leverandør­ens, men vores alles trovaerdig­hed,« siger Brian Karmark.

 ?? ?? Mandag undskyldte prinsesse Kate på Instagram »for enhver forvirring, som familiefot­ografiet, vi delte i går, måtte have forårsaget.« Fotoet er ifølge Kensington Palace taget af prins William.
Mandag undskyldte prinsesse Kate på Instagram »for enhver forvirring, som familiefot­ografiet, vi delte i går, måtte have forårsaget.« Fotoet er ifølge Kensington Palace taget af prins William.
 ?? ?? Prinsesse Charlottes hånd ser ikke ud til at passe helt sammen med cardiganae­rmet, hvis man zoomer ind på billedet.
Prinsesse Charlottes hånd ser ikke ud til at passe helt sammen med cardiganae­rmet, hvis man zoomer ind på billedet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark