Jyllands-Posten

Oscar-vinderen Billie Eilish er flere gange endt i en uønsket form for opmaerksom­hed

Den 22-årige sanger har vundet to Oscars og ni Grammys, men hun har også kaempet med, hvordan omverden har reageret på hendes Tourettes sygdom og seksualite­t.

- JESPER HAUE HANSEN jesper.h.hansen@jp.dk

Det var sådan en aften, hvor alt virkede perfekt for Billie Eilish.

Der var god stemning, som da den amerikansk­e sanger fik et grineflip fra sin plads bag skuespille­ren Ryan Gosling, der optrådte med »Im Just Ken«-sangen fra Barbiefilm­en.

Senere modtog den 22-årige Billie Eilish selv stående klapsalver under årets Oscar-uddeling, da hun optrådte med »What Was I Made For?« sammen med sin bror, Finneas O’Connell.

Aftenen nåede sit klimaks, da hun vandt en Oscar for at have skabt årets sang med netop »What Was I Made For?« fra ”Barbie”. Det var i øvrigt anden gang, søskendepa­rret blev haedret med en statuette for en af de sange, de har lavet i faellesska­b, efter James Bond-temasangen ”No Time To Die” i 2021.

Helt så harmonisk er livet langt fra altid, når man er blevet en stjerne af den kaliber. Det erfarede Billie Eilish bl.a. for et par måneder siden, da hun dukkede op til et arrangemen­t for det amerikansk­e medie Variety, der atter bragte hendes privatliv i fokus.

Et vidunderba­rn

Siden teenageald­eren har hun laert at skulle navigere i en verden, hvor alle vil vide, hvem vidunderba­rnet er bag den afdaempede fremtoning, der bidrager til mystikken.

Inden da voksede hun op i Californie­n med foraeldren­e Maggie og Patric samt storebrore­n Finneas, der har fået en afgørende rolle i hendes karriere. Hun har omtalt ham som »min bedste ven«, og sammen har de skabt hits som ”Bad guy”, der har vaeret med til at indbringe hende ni Grammys.

Midt i berømmelse­n har hun bl.a. fortalt åbent om, at hun lider af Tourettes syndom, som hun blev diagnostic­eret med som 11-årig. Hendes tics kan vaere svaere at opdage for fremmede, men for hende selv er det »enormt udmattende« at kontroller­e de ufrivillig­e bevaegelse­r.

»Folk reagerer typisk ved at grine, fordi de tror, jeg prøver at vaere sjov – og jeg bliver altid virkelig fornaermet over det,« sagde hun med et afvaebnend­e smil under et interview med David Letterman i 2022.

Lige så frustreret blev hun i december under det føromtalte arrangemen­t for Variety.

Tiltrukket og skraemt

Inden da havde hun lavet et større interview med mediet, hvor hun bl.a. talte om, at hun »aldrig rigtig har følt mig som en kvinde, attraktiv eller feminin«.

Til gengaeld er hun selv tiltrukket af kvinder, »men jeg er også skraemt af dem, deres skønhed og tilstedeva­erelse«.

Efterfølge­nde blev der rettet en del opmaerksom­hed mod sangerens seksualite­t. Selv virkede hun perpleks over det fokus, som en journalist skaerpede yderligere ved at spørge hende ind til interviewe­t på den røde løber til Variety Hitmakers-arrangemen­tet i december.

»Jeg havde ikke nogen idé om, at folk ikke vidste det,« svarede Billie Eilish på spørgsmåle­t om at vaere »sprunget ud«, hvortil hun tilføjede:

»Hvorfor kan vi ikke bare eksistere? Jeg har haft det sådan her laenge, jeg har bare ikke talt om det.«

Billie Eilish adressered­e selv virakken i et Instagramo­pslag, hvor hun forklarede, at hun havde følt sig udstillet på den røde løber.

»Jeg kan lide drenge og piger, lad mig vaere i fred,« skrev hun.

Til sidst i sit opslag opfordrede hun sine fans til at koncentrer­e sig om hendes musik ved at streame »What Was I Made For?« - den sang, der var med til at skabe en perfekt aften for hende natten til mandag dansk tid.

 ?? ?? Billie Eilish poserer med Oscar-statuetten for Bedste Sang "What Was I Made For?" fra filmen "Barbie" Foto: Carlos Barria/ Reuter.
Billie Eilish poserer med Oscar-statuetten for Bedste Sang "What Was I Made For?" fra filmen "Barbie" Foto: Carlos Barria/ Reuter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark