Jyllands-Posten

Underverde­nens klaner stortrives i nabolaget

-

Tallet er forurolige­nde stort, omfanget naermest ubegribeli­gt. Mindre er overraskel­sen over, at det er kommet så vidt, at der i området omkring Gellerup i det vestlige Aarhus findes hele 60 familier, der er praeget af vanekrimin­alitet, nedarvede negative vaerdier og tilsynelad­ende mangel på vilje til, at det skal vaere anderledes.

Betegnelse­n ”vanekrimin­el” bruger politiet om personer, der gennem flere år pådrager sig fem eller flere sigtelser om året. Disse familier gifter sig ind i hinanden og danner det spind, der udgør et parallelsa­mfund, som ikke reguleres af vestlige moralbegre­ber eller lovfaested­e regler, men hvor kriminalit­et går i arv, og hvor danske vaerdier og normer undergrave­s af vold, trusler og interne illegitime retsinstan­ser.

at udvikle sig ikke bare i Gellerup, men flere steder i landet. På Fyn kender politiet til ca. 10 af den slags klaner med familiemed­lemmer,

Sådan har det fået lov

som samfundet ikke kan nå med tilbud, dialog, kurser og alle de andre nytteløse initiative­r, der har vaeret forsøgt og spildt milliarder på siden den katastrofa­le udlaending­elov fra 1983.

Loven havde bred opbakning i Folketinge­t, senere er stort set alle heldigvis blevet klogere. Men afmaegtigh­eden er vokset. Talrige projekter er forsøgt gennemført, men først for nylig har man i Aarhus erkendt, at der er familier, man ikke kan nå.

Nu begynder man at tale om at redde børnene fra den misrøgt, det må siges at vaere at blive opdraget med amoralske og ulovlige vaerdier. Data skal spotte familierne og mønstrene, men der sker intet uden vilje og handling.

I kommunens socialforv­altning er man med en vis ret stolte over projektet ”Opgang til opgang”, et samarbejde, hvor forskellig­e myndighede­r banker på dørene til lejlighede­rne og spørger: »Er der noget, vi kan hjaelpe med?«

De hårdkogte kriminelle sidder naeppe på førersaede­t af de store biler og venter på, at velfaerdss­amfundet raekker en hånd gennem sideruden med tilbud om kursusforl­øb i vredeshånd­tering eller genopfrisk­ning af faerdselsr­eglerne. For de har for laengst givet det selvsamme samfund fingeren. Kriminalit­et går i arv. Samfundet står tilbage med gaelden. Siden 2009 har alene én familie med under 10 medlemmer kostet Aarhus Kommune 64 mio. kr.

Pengene er brugt på sociale indsatser, forebyggen­de foranstalt­ninger og ikke faerre end 90 anbringels­er.

»Det er faktisk en lille smule svaert at forstå,« siger den socialdemo­kratiske rådmand for sociale forhold og beskaeftig­else i Aarhus Kommune, Anders Winnerskjo­ld, om omfanget af kriminelle klaner i Gellerup-området. Partifaell­en, justitsmin­ister Peter Hummelgaar­d kalder tallene »dybt alarmerend­e«.

Ja, tallene er skraemmend­e, men derfor er det ekstra godt, at de nu kommer frem. Det er nødvendigt, at fremtidens indsatser og prioriteri­nger på dette område drives af faktuelle tal, hvor chokerende de end måtte vaere.

Det er nødvendigt, at fremtidens indsatser og prioriteri­nger på dette område drives af faktuelle tal, hvor chokerende de end måtte vaere.

Der er meget godt at sige om udviklinge­n i Gellerup, og flere beboere siger i avisen, at det er blevet et tryggere sted at faerdes. Det er godt, at elementer i ghettolove­n synes at virke. Men skyggesamf­undene trives stadig, viser tallene, og har gode vilkår, når de, der har ansvaret, ikke tør se realiteter­ne i øjnene og åbent snakke om, at der trods alt stadig er noget ravruskend­e galt.

Det lader til, at Østjylland­s Politi var haendervri­dende tvunget til at offentligg­øre tallene, fordi folketings­medlem Peter Skaarup efterlyste dem hos justitsmin­isteren. Havde man turdet tale om det reelle omfang af problemern­e noget før, havde rådmanden måske tidligere forstået dem, og ministeren vaeret mindre alarmeret.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark