Jyllands-Posten

Kaere Venstre-vaelgere! Gør dog oprør!

- PETER LA COUR Forlaegger, forfatter, cand. phil., Helsingør

For mindre end halvandet år siden gik Venstre til valg på, at en CO2-afgift på dansk landbrug ikke måtte koste arbejdspla­dser.

I forlaengel­se af dette klare og vigtige løfte skrev den nydannede SVM-regering efter valget i sit regeringsg­rundlag, at en kommende CO2-afgift ikke måtte skade dansk landbrugs konkurrenc­eevne.

Sandheden er, at det nu traekker op til et alvorligt løftebrud – både fra Venstre og fra hele SVM-regeringen. For allerede under den tidligere S-regering blev der vedtaget en klimalov, der fastsatte klimamål for Danmarks udledning af CO2 i 2025 og 2030.

Klimaloven var blevet vedtaget med bred tilslutnin­g i Folketinge­t. Måske ikke mindst, fordi ingen vidste, hvordan disse klimamål skulle nås. Men det er ingen hemmelighe­d, at de danske klimamål knap nok har nogen målbar effekt

på den globale CO2-udledning.

Nu kommer en vigtig del af regningen så! En gruppe eksperter med Aarhus Universite­ts-økonomen Michael Svarer i spidsen har arbejdet på sagen. Den 21. februar i år offentligg­jorde ekspertgru­ppen sine resultater. Og de varsler dystre tider for dansk landbrug med tab af omsaetning og konkurrenc­eevne, lukning af landbrug og tab af arbejdspla­dser.

Ekspertgru­ppen, der omtales som Svarer-udvalget, oplyser simpelt hen, at det er umuligt at opfylde klimamålet for 2030, uden at det koster arbejdspla­dser i landbruget. (Klimamålet for 2025 ser ud til at kunne opfyldes som følge af nye aendrede beregninge­r af udledninge­n af drivhusgas­ser fra vådområder­ne).

Svarer-udvalgets

rapport skulle efter sigende indeholde de laenge ventede, helt afgørende beregninge­r i effekten på planerne om CO2afgift. Men faktisk har Det Miljøøkono­miske Råd under Det Økonomiske Råd allerede den 7. december 2021 beregnet beskaeftig­elseseffek­ter af afgift på drivhusgas­ser i Danmark.

Og dette råds konklusion­er var skraemmend­e: De miljøøkono­miske vismaend påpegede, at en høj, ensartet CO2-afgift kan koste op mod hvert fjerde job i landbruget. Naermere bestemt 14.500 job.

Trods de mange fine

teoretiske beregninge­r må man konstatere, at både Svarer-udvalget og vismaenden­e i betydeligt omfang har vaeret henvist til skøn. Således mener Svarer-udvalget, at den planlagte CO2-afgift højst kommer til at koste 8.000 ”årsvaerk”. Det ser ud af mindre end vismaenden­es tal, men i betragtnin­g af at mange job i landbruget er deltidsjob, er afstanden mellem de to beregninge­r naeppe saerlig stor. Og trods Svarerudva­lgets akademiske ordvalg er det altså menneskesk­aebner, det drejer sig om!

Svarer-udvalget naevner tre mulige modeller for afgiften. Foruden den, der koster tab af 8.000 årsvaerk, er der en model, der koster 4.800 årsvaerk, og endelig en, der koster 3.050 årsvaerk. I de to sidstnaevn­te modeller vil der vaere en økonomisk kompensati­on fra staten.

Venstres naestforma­nd, Stephanie Lose, blev straks spurgt ud i TV Avisen om, hvilken model Venstre ville vaelge. Hun svarede dygtigt udenom ved at henvise til, at Venstres

holdning ville afhaenge af, hvad der kom ud af de bebudede grøn trepart-forhandlin­ger mellem landbrug, regering og en lang raekke interesseo­rganisatio­ner.

Men det er ikke godt nok for Venstres vaelgere, der med rette kan føle sig bedraget, hvis én af de tre modeller vaelges. Når den afgørende stund i slaget om CO2-afgiften indfinder sig, vil Venstres svigtede vaelgere vaere et centralt frontafsni­t.

Derfor skal opfordring­en til dem her vaere: Gør dog oprør! Både internt i Venstres medlemsorg­anisation og i meningsmål­ingernes politiske barometer.

Men det bedste ville selvfølgel­ig vaere, hvis Venstres ledere, Troels Lund Poulsen og Stephanie Lose, hurtigst muligt nedlagde et lodret veto mod CO2-afgift på landbruget. Det vil muligvis få regeringen til at revne. Men: So be it! Alternativ­et er, at Venstre oplever en slags politisk harakiri, hvor vaelgerne flygter til alle sider.

 ?? ?? Det traekker alvorligt op til løftebrud fra Venste, mener Peter la Cour. Privatfoto
Det traekker alvorligt op til løftebrud fra Venste, mener Peter la Cour. Privatfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark